to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:11 | 09.05.2017

Διεθνή

Μέρκελ: Αποκλείεται προεκλογική εκστρατεία επί γερμανικού εδάφους για το τουρκικό δημοψήφισμα περί επαναφοράς της θανατικής ποινής

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ απορρίπτει «κατηγορηματικά» το ενδεχόμενο διενέργειας επί γερμανικού εδάφους προεκλογικής εκστρατείας εν όψει δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.


«Η θανατική ποινή είναι ένα ζήτημα που αρνούμαστε κατηγορηματικά, για ποιον λόγο να υπάρξει άδεια για προεκλογική εκστρατεία , τη στιγμή που δεν είμαστε υποχρεωμένοι. Δεν θα το κάνουμε», δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της σήμερα στο τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο WDR.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι, εάν η Τουρκία οργανώσει δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής, η Γερμανία δεν θα επιτρέψει την διεξαγωγή τέτοιας ψηφοφορίας στο έδαφός της όπου ζουν 1,4 εκατομμύριο τούρκοι ψηφοφόροι.

«Πολιτικά, είναι αδιανόητο να επιτρέψουμε τέτοια ψηφοφορία για ένα μέτρο που αντιβαίνει σαφώς προς το δικό μας Σύνταγμα και προς τις ευρωπαϊκές αξίες», είχε πει την Παρασκευή ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Γερμανία για το δημοψήφισμα με το ερώτημα της ενίσχυσης των εξουσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία δηλητηρίασε τις σχέσεις του Βερολίνου με την Αγκυρα.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την γερμανική κυβέρνηση για «ναζιστικές πρακτικές» όταν οι γερμανικές αρχές εμπόδισαν τούρκους υπουργούς να κάνουν προεκλογική εκστρατεία στο γερμανικό έδαφος.

Επειτα από την επικράτηση του «ναι» με ισχνή πλειοψηφία στο τουρκικό δημοψήφισμα, ο Ερντογάν δήλωσε έτοιμος για νέο δημοψήφισμα, αυτήν την φορά με θέμα την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Ενα τέτοιο μέτρο θα ήταν συνώνυμο με το τέλος του ευρωπαϊκού ονείρου για την Τουρκία, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)