to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:19 | 21.03.2023

Κοινωνία

Μερική επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου την Τετάρτη - Πού εντοπίζουν θέματα ασφαλείας οι μηχανοδηγοί

Θα γίνουν τα δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα, Πειραιάς - Αεροδρόμιο, αυτά στον προαστιακό της Πάτρας - Ο Κώστας Γενηδούνιας τόνισε ότι «τα δρομολόγια θα αρχίσουν στα σημεία που δεν έχουμε εκφράσει ενστάσεις εμείς οι μηχανοδηγοί και σε όλα τα κομμάτια που δεν υπάρχουν στα 9 σημεία στην επιστολή που δώσαμε στη δημοσιότητα».


Τα δρομολόγια των τρένων που θα πραγματοποιηθούν αύριο αλλά και όσα «παγώνουν» λόγω μη εφαρμογής κανόνων ασφαλείας προέκυψαν μετά τη συνάντηση των εργαζομένων της Hellenic Train με τη διοίκηση της εταιρίας, ενόψει της αυριανής επανέναρξης του σιδηρόδρομου, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο πρόεδρος του σωματείου των μηχανοδηγών της Hellenic Train, Κώστας Γενηδούνιας μιλώντας στο Mega τόνισε ότι «τα δρομολόγια θα αρχίσουν στα σημεία που δεν έχουμε εκφράσει ενστάσεις εμείς οι μηχανοδηγοί και σε όλα τα κομμάτια που δεν υπάρχουν στα 9 σημεία στην επιστολή που δώσαμε στη δημοσιότητα».

Παράλληλα σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθούν κανονικά τα δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα, Πειραιάς - Αεροδρόμιο καθώς επίσης και αυτά στον προαστιακό της Πάτρας.

Ο κ. Γενηδούνιας πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους για την γραμμή Πλατύ – Φλώρινα, στην γραμμή προς Στρυμόνα, Σέρρες - Δράμα. Επίσης οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει ενστάσεις σχετικά με το «κομμάτι των επικοινωνιών μέσα στις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα».

Επιπλέον, ο ίδιος ανέφερε ότι ως εργαζόμενοι έχουν ζητήσει γραπτές απαντήσεις σχετικά και με κάποια άλλα ζητήματα για τις σήραγγες στα Τέμπη και στον Πλαταμώνα.

«Δεν έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις και θεωρούμε ότι για την γραμμή Πλατύ - Φλώρινα και Σέρρες - Δράμα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις ισόπεδες διαβάσεις, με βραδυπορίες στη σιδηροδρομική υποδομή και με τις επικοινωνίες. Αυτό που γίνεται προσπάθεια από τον ΟΣΕ, να λυθεί είναι με τις επικοινωνίες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Όσον αφορά στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονταν και δεν θα γίνουν 1-2 ζεύγη εμπορευματικών δρομολογίων από Θεσσαλονίκη προς Ειδομένη και Προμαχώνα και 1 – 2 ζεύγη μεταξύ Θριασίου – Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, οι μηχανοδηγοί ζήτησαν 9 παρεμβάσεις για να εκκινήσει ο σιδηρόδρομος:

Για την γραμμή Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη (Στρυμόνα)  λειτουργία των επικοινωνιών σε όλη την διαδρομή  και όλων των ΑΣΙΔ (Με φύλαξη σε  όσες δεν λειτουργούν ή  κατάργηση τους ). Άρση των βραδυποριών των 6-10  χλμ  και αποκατάσταση της υποδομής σε αυτά τα σημεία.

Γραμμή Πλατύ  - Φλώρινα. Δυνατότητα επικοινωνίας  σε όλη την διαδρομή, επάνδρωση σταθμού Έδεσσας (σύρτης ασφαλείας), καθώς και χορήγηση των πιστοποιητικών καταλληλότητας γεφυρών (πότε ελέγχθηκαν τελευταία φορά). Έλεγχος της υποδομής στο χμ σημείο 142.000 εως 152.00 όπου έχει τεθεί βραδυπορία 40 χλμ,  λόγω κατολισθήσεων.

Γραμμή Θεσσαλονίκη - Ειδομένη. Χορήγηση πιστοποιητικά καταλληλότητας γεφυρών, πλήρεις επικοινωνίες κατά μήκος της γραμμής .

Άξονας Αθήνα – Θεσσαλονίκη . Γραπτή βεβαίωση για την διέλευση απο σήραγγες (Τέμπη, Πλαταμώνας) όπου έχουν διαπιστωθεί προβλήματα από την Πυροσβεστική κατά τον τελευταίο έλεγχο της  και δυνατότητα επικοινωνίας εντός αυτών (με πιστοποιημένο σύστημα επικοινωνίας).

Αποκατάσταση επικοινωνίας όπου υπάρχουν προβλήματα (πχ Ορφανά -  ΣΣ Λάρισας- Ευαγγελισμός).

Προαστιακός Πειραιάς - Κιάτο. Γραπτή βεβαίωση για την διέλευση απο σήραγγες, όπου έχουν διαπιστωθεί προβλήματα από την Πυροσβεστική κατά τον τελευταίο έλεγχο της, φωτισμός  και δυνατότητα επικοινωνίας εντός αυτών (με πιστοποιημένο σύστημα επικοινωνίας).

Αλεξανδρούπολη - Ξάνθη. Επάνδρωση με σταθμάρχη του σταθμού Ξάνθης, λειτουργία- φύλαξη όλων των ΑΣΙΔ, διασφάλιση επικοινωνίας. (με πιστοποιημένο σύστημα επικοινωνίας)

Λάρισα – Βόλος. Λειτουργία- φύλαξη όλων των ΑΣΙΔ.

Οι συρμοί ΑEG να τεθούν εκτός κυκλοφορίας καθώς παρουσιάζουν διαρκή προβλήματα κατά την πορεία, μέχρι και την πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων αυτών. H Ηellenic Train να διασφαλίσει   ότι το τροχαίο υλικό που πρόκειται να κυκλοφορήσει στην πρώτη φάση  θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό για την ασφάλεια όλων  και την αποφυγή καθυστερήσεων.

Άμεση λειτουργία του GSMR εφόσον αυτό έχει πιστοποιηθεί.

Τα δρομολόγια

Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, από την Τετάρτη 22/3/2023 θα πραγματοποιούνται δρομολόγια τρένων στις παρακάτω γραμμές: 

Πειραιάς - Αθήνα- Αεροδρόμιο

Αεροδρόμιο- Αθήνα- Πειραιάς

'Ανω Λιόσια- Αεροδρόμιο

Αεροδρόμιο- 'Ανω Λιόσια

'Ανω Λιόσια- Κάντζα

Κάντζα- 'Ανω Λιόσια

Αθήνα- Χαλκίδα- Αθήνα

Προαστιακός Πάτρας

Ολυμπία- Πύργος- Κατάκολο

Διακοφτό- Καλάβρυτα

Στις 04:45 φεύγει το πρώτο τρένο από τον σταθμό Λαρίσης για το πρώτο δρομολόγιο Αθήνα - Οινόη, στο οποίο και θα επιβιβαστεί ο μεταβατικός διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης.

Επιπλέον, αναμένεται αύριο να επανεκκινήσει κι ένα ζεύγος εμπορευματικής αμαξοστοιχίας Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη-Αθήνα.

tags: τρένα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)