to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:31 | 02.06.2018

Κοινωνία

«Μέρες Μνήμης και Δημοκρατίας» στη Λέρο από 7 ως 10 Ιουνίου

Ο 103.7 Στο Κόκκινο Ρόδου στηρίζει την αναβίωση του θεσμού «Μέρες Μνήμης και Δημοκρατίας» που συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τη ΓΓΑιΝΠ, τον Δήμο Λέρου και τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) – Συνεντεύξεις και αναλυτικό πρόγραμμα.


Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφέρει για την αναβίωση και πραγματοποίηση των εκδηλώσεων "Μέρες Μνήμης και Δημοκρατίας" στη Λέρο:

«Η σύγχρονη Ιστορία είναι γεμάτη από τις μαρτυρίες χιλιάδων αγωνιστών καιι αγωνιστριών που εξορίσθηκαν, φυλακίσθηκαν και βασανίστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των νησιών του Αιγαίου, βιώνοντας τη βαρβαρότητα του φασισμού.

Η απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αναβίωση των «Ημερών Μνήμης και Δημοκρατίας «, μετά από χρόνια παύσης, οι οποίες φέτος λαμβάνουν χώρα ση Λέρο, αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Πολιτείας να μην ξεχαστεί και να μην θαφτεί, μέσα στο χρόνο, καμία μαρτυρία από εκείνη την εποχή.
Βούληση της ΓΓΑιΝΠ είναι η θεσμική εδραίωση των εκδηλώσεων αυτών που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε ένα από τα μαρτυρικά νησιά του Αιγαίου και τόπους εξορίας, μαζί με τον ΣΦΕΑ, σαν φόρος τιμής σε εκείνους που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία αλλά και σαν ευκαιρία να κρατηθεί ζωντανή η σύγχρονη Ιστορία, που όσο κι αν θέλουν κάποιοι να ξεχάσουμε, έχει θύματα και θύτες, έχει υπερασπιστές της Δημοκρατίας και θιασώτες της Δικτατορίας.

Σήμερα, που το αβγό του φιδιού έχει εκκολαφθεί, είναι υποχρέωση κάθε πολίτη να δίνει καθημερινά τη μάχη με τις πράξεις του για να υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες, τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα, είναι συλλογική η ευθύνη για στήριξη τέτοιων εκδηλώσεων μνήμης, που σα στόχο έχουν την ενδυνάμωση και την εμπέδωση πανανθρώπινων αξιών, όπως η Ελευθερία και η Δημοκρατία».


Ο Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Γιαννέλης-Θεοδοσιάδης αναφέρει:
«Τα χρόνια που πολλά νησιά της πατρίδας μας, μεταξύ αυτών και η Λέρος, έγιναν τόποι εξορίας, φυλάκισης και βασανιστηρίων με σκοπό τη βίαιη αποκήρυξη των ιδεών πολιτών και την απάρνηση της αγωνιστικής τους ταυτότητας, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα που η Δημοκρατία, είναι αυτονόητο αγαθό και η ελευθερία του λόγου και των ιδεών έχουν κατοχυρωθεί συνταγματικά, ο αγώνας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Η Πολιτεία, η ΓΓΑιΝΠ και εγώ προσωπικά, νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή που φέτος ξαναζωντανεύουμε και θεσμοθετούμε τις εκδηλώσεις στο μαρτυρικό  νησί της Λέρου…».
 
Ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας σημειώνει:
«Μετά από δέκα χρόνια, στο νησί της Λέρου αναβιώνουν οι εκδηλώσεις «Μέρες Μνήμης και Δημοκρατίας», οι οποίες συνδιοραγνώνονται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Δήμο Λέρου και τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ως ελάχιστος φόρος τιμής στους αγωνιστές και υπερασπιστές της Δημοκρατίας που με ηρωισμό και αυταπάρνηση εναντιώθηκαν στους θιασώτες της δικτατορίας της Χούντας, φωνάζοντας βροντερά: «Ποτέ πια φασισμός!».
 
Ο πρόεδρος ΣΦΕΑ  Κώστας Μανταίος αναφέρει:
«Ο ΣΦΕΑ αισθάνεται έντονα το δέσιμό του με το νησί της Λέρου όχι μόνο γιατί στο Παρθένι και στο Λακκί, κρατήθηκαν χιλιάδες αγωνιστές της αντιδικτατορικής αντίστασης αλλά και γιατί μέσα από τις εκδηλώσεις «Μέρες Μνήμης και Δημοκρατίας» αναδείχθηκαν διάφορες πλευρές της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού. Χαιρετίζουμε την αναβίωση των εκδηλώσεων, ευχαριστούμε τους φορείς και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πιστεύουμε ότι θα αναδειχθούν και πάλι θέματα της Αντίστασης, της πάλης ενάντια στο φασισμό και της εδραίωσης της Δημοκρατίας».
 


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 
 
Πέμπτη 7 Ιουνίου:   

18.00-19.00:  Εγκαίνια της έκθεσης του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 [Σ.Φ.Ε.Α.] στο φουαγέ του Κινηματοθεάτρου Λακκίου. 
 
19.00-20.00: Προβολή του ντοκυμαντέρ του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου «Απόδραση από την Αμοργό». Ομιλία και ανοιχτή συζήτηση με τον δημιουργό.

20.30-22.00: Μουσικά δρώμενα από νεανική μπάντα και το εργαστήρι κρουστών ΜΚΟ Echo 100 Plus.
 

Παρασκευή 8 Ιουνίου: 

10.00-14.00:  Ιστορική περιήγηση στα κτίρια που μαρτύρησαν οι αγωνιστές της Δημοκρατίας [Λακκί], καθώς και στα κτίρια των Λεπίδων [δομές ψυχικής υγείας και hot spot], από τους:  Δημήτρη Κωστόπουλο, συγγραφέα, Γιάννη Λουκά, ψυχίατρο και Γεράσιμο Μπετσιμέα, τότε κρατούμενο στο στρατόπεδο Λακκίου.
 
Συμπόσιο:
«Ισχυρή Δημοκρατία αντίβαρο στον φασισμό»
 Κινηματοθέατρο Λακκίου 
18.00-19.00:  Έναρξη-χαιρετισμοί
19.00-19.30: Απονομή τιμητικής πλακέτας στον Σάββα Καραγιάννη και στην οικογένεια του εκλιπόντος Θανάση Αναπολιτάνου, εμπνευστών και πρωτεργατών των εκδηλώσεων «Μέρες Μνήμης και Δημοκρατίας»
19.30-20.00: Κεντρική Ομιλία από τον Κώστα Μανταίο. Πρόεδρο του Σ.Φ.Ε.Α.
                  
20.00-22.00 Εισηγήσεις
Στάθης Γουργουρής, Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Columbia Νέας Υόρκης
Θέμα: "Δημοκρατία και Αριστερή Κυβερνητικότητα".
Αντώνης Λιάκος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Θέμα:  "Η Δημοκρατία και οι εχθροί της".
Κύρκος Δοξιάδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θέμα: "Τα ατομικά δικαιώματα στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό".
Κώστας Δουζίνας, Βουλευτής, Καθηγητής Birbeck College. 
Θέμα: «Από την έδρα στα έδρανα:  Θέσεις για τη δημοκρατία που έρχεται»
 
Συντονίζει: Νίκος Τσαγκρής, δημοσιογράφος
Συζήτηση
 

Σάββατο 9 Ιουνίου:
2η ημέρα Συμποσίου 

 
10.00-12.00 Εισηγήσεις
Νένη Πανουργιά, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Columbia University. 
Θέμα: «Λέρος 1927-2018:  Το γάγγλιο του εγκλεισμού".
Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Θέμα:  "Τομές και συνέχειες της λογοκρισίας από την καχεκτική δημοκρατία, στην επταετία και, τέλος, στη μεταπολίτευση".
Κλειώ Παπαπαντολέων, Δικηγόρος, Πρόεδρος της  Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 
Θέμα: "Ο Βασιλιάς είναι γυμνός:  η Ευρώπη μπροστά στο προσφυγικό".
Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, τ. Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Υπ. Δικαιοσύνης.
Θέμα: "Τόποι της μνήμης:  η εκπαίδευση ως ανάχωμα στην Ακροδεξιά".
 
Συντονίζει: Παύλος Κλαυδιανός, δημοσιογράφος
Συζήτηση

12.00-13.00 Συμπεράσματα – κλείσιμο Συμποσίου
 
20.00-22.00:    Κινηματοθέατρο Λακκίου:
Συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», υπό τη διεύθυνση του μουσικοσυνθέντη Χρήστου Λεοντή και τη συμμετοχή των Λάκη Χαλκιά και Νατάσας Μωυσόγλου.
 

Κυριακή 10 Ιουνίου:  
10.00-11.00: Δοξολογία στον Αγ. Γεώργιο (Παρθένι). Κατάθεση στεφάνων – Περιήγηση στο χώρο κράτησης των πολιτικών κρατουμενών στρατόπεδο στο Παρθένι
11.00-12.00: Επίσκεψη-ξενάγηση στο εκκλησάκι της Αγ. Κιουράς, που αγιογραφήθηκε από τους εξόριστους αγωνιστές Κυριάκο Τσακίρη, Αντώνη Καραγιάννη και Τάκη Τζανετέα.
13.00-15.00:  Γεύμα προς τιμή των φιλοξενουμένων αγωνιστών και λοιπών προσκεκλημένων. 
 
 
Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 (χορηγό επικοινωνίας) και την Πόλυ Χατζημάρκου, μίλησαν ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Κώστας Μανταίος (ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΕΔΩ)

"O ΣΦΕΑ διαφυλάσσει τη μνήμη, τα μέλη μας είναι οι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής, έχει γραφτεί η μνήμη της στις πλάτες μας, στα πόδια μας στο κεφάλι μας. Δεν θέλουμε να σπιλώνεται αυτή η μνήμη από ορισμένους αγράμματους σύγχρονους ιστορικούς που τολμούν να πουν ότι δεν έχουμε βασανιστεί ή ότι δεν είχαμε θύματα στη χούντα. Πάνε να ρίξουν ένα μαύρο πέπλο αλλά εμείς παλεύουμε και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι αυτές οι μνήμες δεν σβήνονται ποτέ. Είναι ριζωμένες μέσα στην ιστορία του λαού…" 

Eπίσης, Στο Κόκκινο Ρόδου μίλησε η δημοτική σύμβουλος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Φρόσω Τζανουδάκη (ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ)
"Αναβιώνει ενας θεσμός-ορόσημο για την ενίσχυση της δημοκρατίας, που ξεκίνησε το 1999 με το όραμα και την πρωτοβουλία του τότε Νομάρχη Δωδεκανήσου Σάββα Καραγιάννη μαζί με τον αείμνηστο Θανάση Αναπολιτάνο. Το γεγονός ότι αναβιώνουν οι «Μέρες Μνήμης και Δημοκρατίας» οφείλουμε να το χρεώσουμε θετικά στον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος άκουσε την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας...».

(πηγή: Στο Κόκκινο)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)