to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:54 | 14.09.2016

Διεθνή

Mercosur: Αρνούνται την προεδρία της Βενεζουέλας στη νοτιοαμερικανική κοινή αγορά

Οι ιδρύτριες χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) αποφάσισαν να αναλάβουν από κοινού την προεδρία του οργανισμού και να μην την παραχωρήσουν στη Βενεζουέλα, ενώ απείλησαν το Καράκας με αναστολή της ιδιότητας του μέλους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας.


Μια δήλωση που υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών τονίζει ότι η εξάμηνη προεδρία της νοτιοαμερικανικής κοινής αγοράς "δεν θα διαβιβαστεί στη Βενεζουέλα" αλλά θα διασφαλιστεί "σε συντονισμό" από το Μπουένος 'Αιρες, τη Μπραζίλια, το Μοντεβιδέο, και την Ασουνσιόν.

Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο απειλείται να δει τη Βενεζουέλα, η οποία περνά βαθιά πολιτική κρίση, "αποκλεισμένη από την Mercosur", αν η χώρα δεν συμμορφωθεί με τις "νομικές ρυθμίσεις" του οργανισμού πριν από την 1η Δεκεμβρίου.

Οι τέσσερις χώρες θα μπορούν να "υιοθετήσουν τις απαραίτητες αποφάσεις στο οικονομικό-εμπορικό τομέα και σε άλλα σημαντικά θέματα για τη λειτουργία της Mercosur", καθώς και στις "εμπορικές διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες ή σύνολα χωρών", προσθέτει η δήλωση.

Η Βενεζουέλα επρόκειτο να αναλάβει την προεδρία της τον Ιούλιο, διαδεχόμενη την Ουρουγουάη, σύμφωνα με την αλφαβητική σειρά που τηρείται για την εκ περιτροπής προεδρία του οργανισμού.

Η Mercosur ιδρύθηκε το 1991. Το Καράκας, που έγινε δεκτό το 2012 στους κόλπους της Mercosur, δεν έχει επικυρώσει μέχρι σήμερα παρά έναν περιορισμένο αριθμό νομικών κανόνων του οργανισμού σε σχέση με εμπορικά και πολιτικά θέματα και σε θέματα που αφορούν την διακυβέρνηση ή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)