to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:59 | 06.12.2022

Πολιτική

ΜέΡΑ25: Τιμούμε τη μνήμη του Αλέξανδρου απέναντι στην καταστολή ενός κράτους που στοχοποιεί τη νεολαία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΜέΡΑ25 για την τραγική επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου


Για τη σημερινή ημέρα το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25 ανέφερε τα εξής: «Στις 6 Δεκέμβρη τιμούμε τη μνήμη του δολοφονημένου 15χρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τον Ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ. Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια το 2008, ο οποίος, πλέον, μετά τις παλινωδίες της δικαιοσύνης, κυκλοφορεί ελεύθερος μαζί με τον συνεργό του.

Φέτος συμπληρώνονται 14 χρόνια πια από την τραγική αυτή δολοφονία και την συνεπακόλουθη αυθόρμητη και ακηδεμόνευτη Μαθητική Άνοιξη του ελληνικού Δεκέμβρη του 2008, απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία και την ωμή, βίαιη κρατική καταστολή, λίγο πριν την επέλευση των σκληρών μνημονίων που σάρωσαν τη χώρα την τελευταία δωδεκαετία.

«Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες» βροντοφώναξαν οι νέοι και οι νέες που ξεχύθηκαν τότε, γεμάτοι/ες/@ δίκαιη οργή στους δρόμους της Αθήνας, μετά τον τόσο άδικο και τραγικό χαμό του συνομήλικού τους. Ενώ τα μέσα της ολιγαρχίας, ακόμα και τότε, προσπάθησαν, για μία ακόμα φορά, να παίξουν τον γνωστό, βρώμικο, συστημικό τους ρόλο.

Μια δολοφονία που σηματοδότησε, με τον άδικο αυτό τρόπο, την αυθόρμητη αντίδραση της μαθητικής κοινότητας και της νεολαίας απέναντι στον φασιστικό τρόπο λειτουργίας μιας ΕΛ.ΑΣ., που βάλλει διαρκώς ευθέως κατά άοπλων μαθητών και αθώων μελών της κοινωνίας, δημιουργώντας το πρόσφορο υπέδαφος για τις αυταρχικές πολιτικές για το αστυνομικό κράτος, που χρειάζεται το ολιγαρχικό, μνημονιακό παρακράτος, για να μπορεί να φτωχοποιεί τη νεολαία, αλλά και συνολικά την κοινωνία. 

Το μήνυμα εκείνο και η αντίδραση της κοινωνίας, και ιδιαίτερα της νεολαίας, είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ. Καθώς μια φαινομενικά τυχαία αφορμή, που βάλλει ευθέως κατά της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, αρκεί για να κινητοποιήσει ολόκληρα κομμάτια της κοινωνίας να αντιδράσουν με σθένος και αλληλεγγύη στα σχέδια της ολιγαρχίας για την καθυπόταξη και την απαξίωση στο σύνολο της.

Κι αυτό γιατί προς τις Τράπεζες και την ολιγαρχία, η εξουσία επιφυλάσσει διαχρονικά λεφτά, άπλετη οικονομική στήριξη και αρωγή, ενώ προς τη νεολαία σφαίρες, χημικά, βία, φτώχεια, ανεργία και ξενιτιά, κάνοντας τα μηνύματα της Μαθητικής Άνοιξης του Δεκέμβρη 2008 και τη μνήμη του Αλέξανδρου να συνεχίζουν να είναι ζωντανά και να καθοδηγούν τους νέους ανθρώπους που σήμερα ακόμα αντιστέκονται, ονειρεύονται και παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο και έναν καλύτερο κόσμο.

Τη φετινή 6η του Δεκέμβρη, πιάνουμε το νήμα της εξέγερσης του ’08 και συνεχίζουμε να παλεύουμε για να σταματήσει η αστυνομική αυθαιρεσία και η κρατική καταστολή. Διεκδικούμε μια άλλη κοινωνία και ζητάμε την κατάργηση των ειδικών στρατικοποιημένων ομάδων της ΕΛΑΣ, των ΜΑΤ, της ΔΙΑΣ και της ΔΡΑΣΗ και όποιων άλλων εφεύρει η Μητσοτάκης Α.Ε. ή όποια άλλη μνημονιακή αυταρχική Κυβέρνηση.

Για όλα τα θύματα της αστυνομικής βίας, για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, για τον Βασίλη Μάγγο, για τον Νίκο Σαμπάνη, για τον Ζακ και για όλες, όλ@ και όλους τους προηγούμενους που θα συνεχίσουν να ζουν μέσα από τους αγώνες μας.

Ιδιαίτερα σήμερα, μετά και τα νέα περιστατικά αστυνομικών δολοφονικών επιθέσεων κατά νέων, άοπλων ανθρώπων, με την ΕΛ.ΑΣ. να μην διστάζει να ρίχνει στο κεφάλι ενός 16χρόνου Ρομά παιδιού στην Θεσσαλονίκη για 20 ευρώ απλήρωτης βενζίνης.

Καλούμε όλες και όλους να συμμετάσχουν στις 18:30 στα Προπύλαια στην Αθήνα και στις 18:00 στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη, στις κινητοποιήσεις της Νεολαίας του ΜέΡΑ25 και του Τομέας Δικαιωμάτων του κόμματος, μαζί με όλη την υπόλοιπη κοινωνία και νεολαία που δεν το βάζει κάτω, παλεύει για το δικαίωμα στο όνειρο και τη ζωή, ενάντια στη βία και την καταστολή με κεντρικό σύνθημα: Η συλλογική μνήμη δεν διαγράφεται».

tags: ΜέΡΑ25

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)