to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:27 | 04.09.2017

Πολιτική

Μερ. Τζούφη: Στόχος μας είναι το σύνολο της διδασκαλίας να γίνεται μέσα στα σχολεία

Στην εκπομπή «Τι λέει ο Νόμος» που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Αλ. Κουλούρη στο Κανάλι της Βουλής συμμετείχε η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, εισηγήτρια του νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα συζήτησης το νόμο του Υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε τον Ιούλιο και αφορά στην οργάνωση & λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης.


Κατά τη διάρκεια της εκπομπής συζητήθηκαν επίσης οι επερχόμενες αλλαγές στο Λύκειο και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, έπειτα και από τις εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές κ.κ. Μ. Αντωνίου (ΝΔ), Δ. Κωνσταντόπουλος (ΔΗΣΥ), Γ. Δελής (ΚΚΕ), Αν. Μεγαλομύστακας (Ένωση Κεντρώων) και Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι).

Η Μερόπη Τζούφη, εισηγήτρια του νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευσης εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως βασικός στόχος της Κυβέρνησης είναι το σύνολο των μαθημάτων και της διδασκαλίας να γίνεται μέσα στα σχολεία. Ειδικότερα στη Γ’ Λυκείου - παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών - δεν παράγεται ουσιαστικό εκπαιδευτικό έργο καθώς η πλειοψηφία των μαθητών παύουν να παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο μετά τον Μάρτιο. Επίσης η βουλευτής τόνισε τη σημασία της επέκτασης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης μέχρι τα 18 έτη, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της σχολικής διαρροής, την αύξηση των ωρών διδασκαλίας και τη δημιουργία μαθητικού φάκελου δεξιοτήτων (ξένες γλώσσες, επάρκεια χρήσης υπολογιστή κτλ.).

Στη συνέχεια της εκπομπής βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης ο νόμος του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Η βουλευτής Ιωαννίνων επεσήμανε τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Παιδεία και την Έρευνα, παράλληλα με νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την αντιστροφή της εκρηκτικής κατάστασης που δημιουργήθηκε τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, διασφαλίζοντας επίσης την πρόσβαση στις εκπαιδευτικές διαδικασίες σε όλες και όλους.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για την εξασφάλιση της ακαδημαϊκότητας και της πρόσβασης στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, την επαναφορά της φοιτητικής συμμετοχής, την ίδρυση Κέντρων Επιμόρφωσης & Διά Βίου Μάθησης, τη συγκρότηση των Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, τις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), τη θεσμοθέτηση των ενιαίων και αδιάσπαστων τίτλων σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου που παρέχονται από τα 5ετή προγράμματα σπουδών και την ενίσχυση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης με τη δημιουργία στα ΑΕΙ 2ετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Τέλος υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια των κυβερνητικών δράσεων για τη λειτουργία ενός δημόσιου και δημοκρατικού πανεπιστημίου, προσανατολισμένου στις ανάγκες των νέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)