to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:01 | 06.04.2020

Πολιτική

#ΜένουμεΌρθιοι: Τι είπαν Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος και Παππάς για την αντιμετώπιση της πανδημίας (βίντεο)

Στη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν και οι τομεάρχες Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Νίκος Παππάς και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Διαβάστε τι είπαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, για το πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι που περιλαμβάνει τη δέσμη άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Στη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν και οι τομεάρχες Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Νίκος Παππάς και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Την παρουσίαση συντόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης.

Δείτε εδώ:

 Έφη Αχτσιόγλου: Να διατηρήσουμε στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση του κορωνοϊού το εισόδημα των πολιτών

Το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” στοχεύει στο να διατηρήσουμε στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση του κορωνοϊού το εισόδημα των πολιτών και την ποιότητα των σχέσεων εργασίας, καθώς και να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους από εκεί που σταμάτησαν όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση. Η πολιτική αυτή στόχευση βρίσκεται στον αντίποδα του προγράμματος και των παρεμβάσεων της ΝΔ ιδίως σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς.

Η αναστολή συμβάσεων εργασίας και η εκ περιτροπής απασχόληση είναι δύο επιλογές της κυβέρνησης που οδηγούν στα εξής αποτελέσματα: τη δραματική αύξηση της ανεργίας αλλά και τη δραματική συρρίκνωση των μισθών. Στην πραγματικότητα το νέο εργατικό δίκαιο της κυβέρνησης είναι το δίκαιο της απορρύθμισης και της κατεδάφισης των μισθών.

Την ίδια ώρα οι επισφαλώς εργαζόμενοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι μένουν εντελώς ακάλυπτοι ακόμα και από το πενιχρό επίδομα των 530 ευρώ τον μήνα. Ήταν αόρατοι για αυτή την κυβέρνηση υπό κανονικές συνθήκες, γίνονται σήμερα δύο φορές αόρατοι.

Τα ελάχιστα απαιτούμενα μέτρα που προτείνουμε για την εργασία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Πλήρη κάλυψη του μισθολογικού κόστους από το κράτος για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν και πλήττονται καθώς και πλήρη καταβολή του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους από το κράτος. Απόλυτη απαγόρευση απολύσεων και ακύρωση όσων ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα.

Έκτακτο ειδικό επίδομα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται από την κρίση, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο 1000 ευρώ.

Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για τους επισφαλώς εργαζόμενους και μη επιδοτούμενους ανέργους, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με τον μηχανισμό του μερίσματος.

Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται.

Επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους.

Απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής των συμβάσεων εργασίας και υποχρέωση διατήρησής τους για έξι μήνες μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Τα μέτρα είναι απολύτως κοστολογημένα και είναι στην πραγματικότητα όχι μόνο μέτρα στήριξης των εργαζομένων αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων. Οι διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης υπερεπαρκούν για την υλοποίησή τους. Το ζήτημα λοιπόν είναι μόνο η πολιτική βούληση και η στρατηγική στόχευση για την ελληνική οικονομία. Το ερώτημα είναι ένα: Θέλουμε μια οικονομία με επίκεντρο την εργασία ή μια οικονομία της απορρύθμισης και των εργαζόμενων φτωχών. Εμείς έχουμε επιλέξει.

Ν. Παππάς: Ισχυρά και οριζόντια μέτρα τώρα

Η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού θα επιτευχθεί μόνο αν λάβουμε ισχυρά και οριζόντια μέτρα τώρα. Μόνο αν αποφύγουμε τη λογική της αδράνειας ή του «βλέποντας και κάνοντας» που ακολουθεί η ΝΔ σε αντίθεση με όσα δρομολογούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Απαιτείται ένα σχέδιο Ηρακλής για τις επιχειρήσεις, ένας μηχανισμός παροχής άμεσης ρευστότητας και εγγυήσεων, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Οι εγγυήσεις ύψους 2 δισ. που δρομολογεί η κυβέρνηση κρίνεται ως αδιανόητα μικρή παρέμβαση σε σχέση με τις ανάγκες αλλά με όσα κάνουν οι άλλες χώρες. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, προχωρά σχέδιο εγγυήσεων ύψους 13 δισ. ευρώ.

Προτείνουμε ένα πρόγραμμα άμεσης ενίσχυσης των ελληνικών επιχειρήσεων, ύψους 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. θα διοχετευτούν στον Τουρισμό μέσω επιδόματος διακοπών.

Η ενίσχυση των επιχειρήσεων θα πρέπει να γίνει με κριτήριο τον τζίρο τους, αλλά και τις θέσεις απασχόλησης που είχαν την προηγούμενη χρονιά.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή που σχεδιάζει η ΝΔ είναι πολύ μικρή σε μέγεθος και εντελώς ασαφής. Ποιος δικαιούται, πόσο δικαιούται, με ποιες προϋποθέσεις και με ποιους όρους, κανείς δεν ξέρει.

Πρέπει να ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις με τις πιο ευέλικτες δυνατές λύσεις, στο θέμα της εποπτείας των φορέων χορήγησης τους, ώστε να υπάρξει ταχεία εξυπηρέτηση των ΜΜΕ και των άλλων δικαιούχων.

Να επανεκκινήσουν τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως ο ΒΟΑΚ, ο Ε65, η Πατρών-Πύργου, το μετρό Θεσσαλονίκης και η γραμμή 4 του μετρό Αθήνας, έργα τα οποία είχαμε δρομολογήσει ως κυβέρνηση. Για κάθε ένα ευρώ δαπάνης, στο δημόσιο επιστρέφει το 40% με 50% της δαπάνης υπό τη μορφή φόρων, εισφορών, κ.ά.

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα πρέπει να ενισχυθεί και να καταστεί Τράπεζα Ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτήν προτείνουμε τη δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί ένα μεγάλο πακέτο εγγυήσεων για την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μέτρα αποτροπής της χρεοκοπίας των επιχειρήσεων, μετακύλισης των υποχρεώσεών τους και διευκόλυνσης σε σχέση με τις τραπεζικές επιταγές, όπου θα πρέπει, εκτός από την αποτροπή σφράγισής τους, να προβλεφθεί και η προεξόφλησή τους μέσω του τραπεζικού συστήματος, με την παρουσίαση των απαραίτητων παραστατικών.

Ε. Τσακαλώτος: Να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία όρθιες σε αυτή τη κρίση.

Οι πρώτες μας σκέψεις αυτή τη στιγμή είναι προφανώς στην υγειονομική κρίση και στο πως επηρεάζει τους ανθρώπους. Οφείλουμε όμως να σκεφτούμε και την επόμενη μέρα, το τι θα γίνει όταν τελειώσει το υγειονομικό κομμάτι της κρίσης.

Το πακέτο που παρουσιάζουμε σήμερα είναι τολμηρό και ρεαλιστικό.

Και είναι ρεαλιστικό ακριβώς επειδή είναι τολμηρό.

Είναι ρεαλιστικό γιατί βασίζεται σε δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα χωρίς να εξαρτάται από όσα θα θέλαμε να δούμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι ρεαλιστικό γιατί ο συνολικός χώρος που - όπως φαίνεται από την ανάλυση του προγράμματος - υπάρχει, είναι πολύ μεγαλύτερος από το κομμάτι που προτείνουμε να ξοδευτεί άμεσα, δηλαδή τα 14.3 δις που είναι καθαρά δημοσιονομικά μέτρα και τα 12 δις που θα αποτελέσουν τις εγγυήσεις.

Είναι ρεαλιστικό επειδή γνωρίζουμε από τον νόμο της αδράνειας ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να θέσεις σε κίνηση ξανά κάτι που έχει σταματήσει, από ότι είναι να διατηρήσεις κάτι σε κίνηση. Για αυτό τονίζουμε το εμπροσθοβαρές κομμάτι του προγράμματος μας, το ότι πρέπει να στηρίξουμε την εργασία, τις επιχειρήσεις, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες τώρα. Για να μην σταματήσει η κοινωνία και η οικονομία. Γιατί αν γίνει αυτό θα χρειαστούν πολύ περισσότερα μέτρα για την επανεκκίνηση τους.

Ακόμα και αν η κυβέρνηση της ΝΔ εφάρμοζε πλήρως το πρόγραμμα που προτείνουμε αλλά σταδιακά, χωρίς να το ανακοινώσει, τα αποτελέσματα δεν θα ήταν ίδια. Θα ήταν χειρότερα γιατί δεν θα βελτιώνονταν οι προσδοκίες του κόσμου. Βεβαίως ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε και πολλά ποιοτικά στοιχεία ειδικά για τον κόσμο της εργασίας τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά. Όμως σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα.

Γιατί έχει τεράστια σημασία ο κόσμος της εργασίας να μπορεί να συνεχίσει την ζωή του κανονικά μετά την κρίση. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις.

Γιατί πρέπει να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία όρθια τώρα και όταν τελείωση η υγειονομική κρίση να έχουμε μια γρήγορη ανάκαμψη.

Γιατί αν δεν λάβουμε τα σωστά μέτρα τώρα το φθινόπωρο που όλοι κα όλες ελπίζουμε ότι θα έχει τελειώσει η υγειονομική κρίση ενδέχεται να βρεθούμε μπροστά σε μία πολύ δυσκολότερη οικονομική κατάσταση.

Σε όλα αυτά μας βοηθάει το μαξιλάρι ασφαλείας. Γιατί οι δαπάνες από ένα κομμάτι του δεν προστίθενται στο χρέος. Και άρα είμαστε σε ευνοϊκότερη κατάσταση από άλλες οικονομίες.

Και μάλιστα ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε ένα νέο μνημόνιο είναι να μην αυξηθεί υπερβολικά ο λόγος χρέους/ΑΕΠ. Το πρόγραμμά μας το επιτυγχάνει αυτό με δύο τρόπους. Από την μία χρησιμοποιούμε το μαξιλάρι ώστε να μην αυξηθεί το χρέος (ο αριθμητής δηλαδή του κλάσματος), από την άλλη μέσω άμεσων και ισχυρών μέτρων προσπαθούμε να μειώσουμε την αρνητική επίδραση της κρίσης στο ΑΕΠ (δηλαδή στον παρονομαστή).

Καλούμε την κυβέρνηση να εμπλακεί σε μια σοβαρή συζήτηση γύρω από αυτές τις προτάσεις. Δεν είναι η στιγμή να ανταλλάξουμε επιθέσεις. Είναι στιγμή να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία όρθιες σε αυτή τη κρίση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)