to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

To «μενού» της ασυδοσίας

Οι συνθήκες ακραίας εκμετάλλευσης για τους ντελιβεράδες και οι θεσμικές και κινηματικές προσπάθειες αντιμετώπισής της


Είναι στο δρόμο με καύσωνα, παγωνιά, βροχή, χιόνι, έχοντας βάλει το δικό τους μηχανάκι και όλα αυτά για 3-4 ευρώ την ώρα και την προσδοκία για ένα καλό φιλοδώρημα.
Την πραγματικότητα την ξέρουμε, λίγο πολύ, όλοι και όλες, αλλά σπάνια την αναλογιζόμαστε όταν ανοίγουμε την πόρτα του σπιτιού μας στα παιδιά με τα μηχανάκια.
Ορισμένες φορές μπορεί να μην επιστρέψουν καν στο σπίτι τους, όπως αποδεικνύουν οι 10 θάνατοι διανομέων τα τελευταία 2 χρόνια στη Θεσσαλονίκη.
Εκτός από τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα, «ευημερούν» η ανασφάλιστη εργασία, η υποασφάλιση, καθώς και η μη πληρωμή δώρων, αργιών και νυχτερινών. Ακόμη και το χαμηλό μεροκάματο που αναφέραμε, σπάνια είναι «καθαρό», αφού συνήθως πληρώνουν οι ίδιοι τη βενζίνη του οχήματός τους, καθώς και τις φθορές του.
Πρόκειται για το επάγγελμα με την πιο μεγάλη εκμετάλλευση, σε έναν ούτως ή άλλως απορρυθμισμένο κλάδο, αυτόν της εστίασης, όπου η παραβατικότητα από πλευράς των εργοδοτών ξεπερνάει το 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) την τελευταία τριετία. Πέρυσι μόνο (2017), τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν στους συνολικά 7.300 ελέγχους στην εστίαση άγγιξαν τα 11 εκατ. ευρώ.
«Έχουμε “πετύχει” κατάστημα να έχει 7-8 μηχανάκια με τα κουτιά τους απ’ έξω, αλλά κανέναν πακετά, όπως τους λέμε, την ώρα του ελέγχου. Είχαν ασφαλώς ειδοποιηθεί να μην εμφανιστούν ως εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της παρουσίας των επιθεωρητών»: αυτή η εικόνα, την οποία περιγράφει στην «Εποχή» ένας εκ των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη, είναι απόλυτα χαρακτηριστική.
«Η ίδια η φύση του επαγγέλματος, με τον εργαζόμενο δηλαδή σχεδόν διαρκώς να είναι εκτός του χώρου εργασίας, το καθιστά πιο ευεπίφορο στην παραβατικότητα», προσθέτει ο ίδιος.

Η εγκύκλιος και οι στοχευμένοι έλεγχοι

Το έργο των επιθεωρητών αναμένεται να διευκολυνθεί από την εγκύκλιο που αναμένεται να εκδώσει, όπως είχε δεσμευθεί, το υπουργείο Εργασίας.
Καινοτόμο στοιχείο είναι η υποχρέωση του εργοδότη να συντάσσει μία γενική έκθεση επαγγελματικού κινδύνου, κάτι δηλαδή σαν έκθεση δράσης για το ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνει για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων του. Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ δεν προσκομίσει την έκθεση αυτή, θα υφίσταται κυρώσεις.
Παράλληλα, η εγκύκλιος υπενθυμίζει ότι ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να παρέχει τον εξοπλισμό εργασίας, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και το μηχανάκι, με την υποχρέωση να το συντηρεί, αλλά και τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, εκτός από το κράνος, γιατί αυτό υπόκειται στην οδική ασφάλεια και είναι ευθύνη του οδηγού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, χάρη στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, οι έλεγχοι είναι τα τελευταία χρόνια πιο στοχευμένοι και πραγματοποιούνται σε μαγαζιά εστίασης με διευρυμένο ωράριο (και κυριακάτικη λειτουργία), τα οποία εμφανίζονται στο σύστημα να μην απασχολούν υπαλλήλους μετά από ορισμένη ώρα ή τα σαββατοκύριακα, πράγμα δηλαδή αδύνατον.
Ήδη έχουν γίνει κοινοί έλεγχοι ΕΦΚΑ και Τροχαίας ενώ, το επόμενο διάστημα, θα συντονιστεί στην προσπάθεια αυτή και το ΣΕΠΕ, προκειμένου να εντοπίζεται η αυθαιρεσία σε βάρος των διανομέων (και) στο δρόμο και να δυσκολεύει η προσπάθεια των εργοδοτών να αποκρύψουν την (όποια) αυθαιρεσία. Όχι ότι θα πάψουν να προσπαθούν. Αρκετές φορές, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στην «Εποχή», σε περίπτωση ατυχήματος του διανομέα την ώρα της δουλειάς, κάποιοι εργοδότες τρέχουν στο χώρο του ατυχήματος για να αφαιρέσουν τα διακριτικά του καταστήματος για ευνόητους λόγους. Παράλληλα, για να αποφύγουν τους ελέγχους στους οποίους συμμετέχει και η Τροχαία, ορισμένοι εργοδότες αναγκάζουν τους διανομείς να μη χρησιμοποιούν τα «κουτιά» με το σήμα των καταστημάτων, αλλά τις δικές τους μπαγκαζιέρες, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί.

Καταδίκη για ξυλοδαρμό διανομέα

Η ασυδοσία σε βάρος των διανομέων ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο, καθώς πήρε διαστάσεις ο σοβαρός ξυλοδαρμός (με τη χρήση σιδηρογροθιάς) του Τάσου Τοπαλίδη από τον πρώην εργοδότη του, επειδή ο πρώτος απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθενείας και ενώ εργαζόταν στο εν λόγω κατάστημα για ενάμιση περίπου μήνα ανασφάλιστος.
Ο εργοδότης καταδικάστηκε πρωτόδικα σε τρία χρόνια με αναστολή για επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, αλλά ο δικαστικός δρόμος αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς όχι μόνο άσκησε έφεση, αλλά κατέθεσε και μήνυση κατά του πρώην εργαζόμενού του, ισχυριζόμενος ότι έπεσε ο ίδιος θύμα ξυλοδαρμού.
Και αυτό ενώ η συνήγορος υπεράσπισης του εργοδότη δεν αμφισβήτησε στο δικαστήριο την αποδιδόμενη πράξη και δήλωσε ότι ο εντολέας της έχει μετανοήσει…

Επιμένει και προκαλεί η εργοδοσία του «Τσαρούχα»

Το παραπάνω συμβάν ανέδειξε η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων που κινητοποιείται το τελευταίο διάστημα επιχειρώντας να οργανώσει συνδικαλιστικά τους πακετάδες της Θεσσαλονίκης. Μία από τις μάχες που έχει δώσει, είναι κατά των απολύσεων στο γνωστό πατσατζίδικο «Τσαρούχας», απολύσεις που ακόμα δεν έχουν ανακληθεί παρά τις κινητοποιήσεις, αλλά και την τριμερή συνάντηση του περασμένου Οκτωβρίου, παρουσία του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη.
Η εργοδοσία προφασίζεται τη διακοπή του τμήματος delivery ωστόσο, όπως καταγγέλλει στην «Εποχή» μία εκ των απολυμένων και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, Μαργαρίτα Κουταλάκη, ο μόνος λόγος για τις απολύσεις είναι η διεκδίκηση εκ μέρους των εργαζομένων όσων δικαιούνταν: «νυχτερινά, υπερωρίες, αργίες, κυριακάτικα».
Μάλιστα, καταγγέλλει η κ. Κουταλάκη, η εργοδοσία επιχειρεί να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων, καθώς κατέθεσε αγωγή εναντίον τεσσάρων εξ’ αυτών, με την οποία ζητεί 50.000 ευρώ από τον καθένα για «ηθική βλάβη», εννοώντας τις διαρκείς παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα και τις καταγγελίες τους στα social media και τα ΜΜΕ.
Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι μένουν ακόμα αρκετά χιλιόμετρα να διανυθούν, τόσο συνδικαλιστικά όσο και θεσμικά, για να περιοριστεί η εκμετάλλευση των “πακετάδων”…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)