to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:10 | 26.10.2022

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Μενέλαος Χαραλαμπίδης: Από ελληνικά χέρια οι περισσότεροι εκτελεσμένοι στην Κατοχή

«Η ιστορία των αναπήρων πολέμου που εκτελέστηκαν στην Κατοχή, είναι συγκλονιστική” ανέφερε στο Κόκκινο, στην Ευγενία Λουπάκη και τον Χρυσόστομο Λουκά, ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης.


«Αφού πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο τραυματίστηκαν ή ακρωτηριάστηκαν από κρυοπαγήματα, γύρισαν και νοσηλεύονταν σε διάφορα νοσοκομεία. Πολλοί εντάχθηκαν στο ΕΑΜ και συνέχισαν τον αγώνα κατά της ναζιστικής κατοχής μέσα από τις γραμμές του. Επί κατοχικής κυβέρνησης Ράλλη έγινε το λεγόμενο “μπλόκο των νοσοκομείων” όπου συνελήφθησαν από τι ελληνικές αρχές και τα Τάγματα Ασφαλείας χιλάιδες ανάπηροι. Από αυτούς εκτελέστηκαν 1.500 αφού κρατήθηκαν μήνες στο Χαιδάρι και αλλού και παραδόθηκαν στους Γερμανούς. Εχουμε ταυτοποιήσει πάνω από 200 ονόματα και συνεχίζουμε» τόνισε.

«Αύριο στις 7 στην Τεχνόπολη σε συνεργασία Ανοιχτής Πόλης και Κίνησης Αναπήρων Μηδενική Ανοχή, θα παρουσιάσουμε αυτή τη συσκοτισμένη θλιβερή πτυχή, που οι απόγονοι των δοσιλόγων φρόντισαν να εξαφανίσουν από την επίσημη Ιστορία. Είναι σοκαριστικό, τόνισε, ότι οι περισσότερες εκτελέσεις Ελλήνων στην Κατοχή έγιναν από ελληνικά χέρια»

«Συγκεντρώνοντας υλικό για τα βιβλία μου αλλά και μέσα από τους ιστορικούς περιπάτους που κάνουμε κάθε Κυριακή σε τοπόσημα Αντίστασης που όμως δεν έχουν καμμία απολύτως σήμανση, προσπαθώ να κρατήσω όρθια την ιστορική μνήμη, σε μια Αθήνα που μεταλλάσσσεται σε απρόσωπο θεματικό πάρκο» υπογράμμισε ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

«Χαρακτηριστική η ενόχληση των αστυνομικών της ΔΙΑΣ όταν κάνουμε τους περιπάτους στα Εξάρχεια, όπου δόθηκαν ηρωϊκές μάχες από τον Λόρδο Μπάυρον τον λόχο των φοιτητών. Μας παρενοχλούν διαρκώς σαν αν μην έχουμε δικαίωμα να είμαστε εκεί. Ωστόσο η προσέλευση στους περιπάτους όλο και μεγαλώνει και αυτό με κάνει να αισιοδοξώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)