to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μενδώνη: Υπάρχει τέταρτος χώρος στην Αμφίπολη

Την ύπαρξη τέταρτου θυρώματος στον τύμβο της Αμφίπολης επιβεβαίωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σημειώνοντας πως οι αρχαιολόγοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν ανασκάψει καν τον τρίτο χώρο.



Την ανακάλυψη ενός θυρώματος μεγέθους 96 εκατοστών που οδηγεί σε τέταρτο χώρο επιβεβαίωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σημειώνοντας πως οι αρχαιολόγοι αυτές τις ημέρες εργάζονται για τη στήριξη και εκχωμάτωση του πρώτου και του δεύτερου μέρους του τύμβου της Αμφίπολης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, η κ. Μενδώνη τόνισε πως «η ανασκαφή και αποχωμάτωση του πρώτου και δεύτερου χώρου γίνονται με υποστηλώσεις, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η είσοδος του συνεργείου και των επιστημόνων στον τρίτο χώρο».

«Το έχουμε πει επισήμως. Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα – είδαμε, δηλαδή, το πάνω μέρος του. Μέχρι εκεί. Αυτό είδαμε. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι το συγκεκριμένο άνοιγμα, το συγκεκριμένο θύρωμα, είναι 96 εκατοστά. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ανασκάψει καν τον τρίτο χώρο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, όπως είπε, οι ανασκαφείς υποστηρίζουν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα (π.Χ.), ενώ αρνήθηκε να μπει σε ονοματολογία για τον «ένοικο» του ταφικού μνημείου και πρόσθεσε ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της ανασκαφής.

«(Θα έχουμε εικόνα) όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή ή αν δεν έχει γίνει αυτό, όταν θα έχουμε τα στοιχεία. Ο καθένας διατυπώνει υποθέσεις εργασίας (για το πρόσωπο στο οποίο ήταν αφιερωμένο το μνημείο), ωστόσο δεν είμαστε σε θέση να πούμε τίποτα πριν υπάρχουν όλα τα στοιχεία», συνέχισε η κ. Μενδώνη.

Απόπειρα τυμβωρυχίας στην αρχαιότητα

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα ή απόπειρες τυμβωρυχίας, ακόμη και στην περίοδο της αρχαιότητας, αλλά μέχρι ποιο σημείο έφτασε η τυμβωρυχία, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Δεν έχουμε κανένα δεδομένο ακόμα και γι' αυτό δεν μπορούμε να μπούμε στην ονοματολογία και γι' αυτό εμείς, ως ΥΠΠΟ, πρέπει να μένουμε στα γεγονότα», τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου.

Για Κλώδωνες μιλά το Discovery, αποδίδοντας τον τάφο στην Ολυμπιάδα

Στο πρόσωπο της Ολυμπιάδας, της συζύγου του Φιλίππου Β΄ και μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποδίδει ο γνωστός αιγυπτιολόγος Άντριου Τσαγκ τον τάφο της Αμφίπολης.

Ο Βρετανός επιστήμονας υποστηρίζει πως τα αγάλματα που βρέθηκαν στο εσωτερικό του τύμβου δεν είναι Καρυάτιδες, αλλά Κλώδωνες. «Αυτά τα γυναικεία γλυπτά μπορεί να απεικονίζουν συγκεκριμένα τις Κλώδωνες, τις ιέρειες του Διονύσου, οι οποίες συναναστρέφονταν με την Ολυμπιάδα, την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» λέει ο Τσαγκ στο Discovery. «Κι αυτό γιατί τα καλάθια που φέρουν στα κεφάλια τους είναι ιερά για τον Διόνυσο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)