to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:40 | 15.11.2015

Διεθνή

Το μέλλον του Άσαντ στη σύνοδο της Βιέννης

Χωρίς να υπάρξει κάποια ουσιαστική συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο της Βιέννης - Αντικείμενο της συνάντησης η επίλυση της συριακής κρίσης - Αποφάσισαν το χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών σε 18 μήνες στη Συρία χωρίς όμως να καταλήξουν τι θα γίνει με τον πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ.


Οι υπουργοί Εξωτερικών έθεσαν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών σε 18 μήνες στη Συρία ωστόσο διαπιστώθηκαν διαφορές όσον αφορά το μέλλον του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μετά τη λήξη της συνόδου.

«Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οποίο συμφωνήσαμε σήμερα αφορά τις εκλογές σε 18 μήνες», μετά την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που θα περιλαμβάνει τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης σε έξι μήνες από τώρα, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Κέρι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον «οδικό χάρτη» μεταξύ των 20 χωρών --μεταξύ των οποίων το Ιράν και η Ρωσία-- οι θέσεις των οποίων συχνά είναι διαμετρικά αντίθετες.

Ένας άλλος στόχος είναι επίσης να οργανωθεί, μέχρι την 1η Ιανουαρίου, μια συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης και να επιτευχθεί μια εκεχειρία στον εμφύλιο πόλεμο που συνταράζει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, πρόσθεσε.

Εξεύρεση πολιτικής λύσης

Όσον αφορά τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι φαίνεται ότι προτίθεται να διαπραγματευθεί στο πλαίσιο της εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης.

«Μας είπαν οι εταίροι μας σε αυτήν την προσπάθεια --αυτοί που κάθονται στο τραπέζι μαζί μας-- ότι είναι έτοιμος να επιδείξει σοβαρότητα, να στείλει μια αντιπροσωπεία, να δεσμευτεί σε πραγματικές διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

«Θα πρέπει παραλλήλως να πετύχουμε εκεχειρία σε όλη τη χώρα» τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

«Αυτό ακούγεται ακόμη ουτοπικό, όμως όλες οι δυνάμεις βρίσκονται γύρω από το τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, είπε ο Στάινμαϊερ, σημειώνοντας ότι η σύνοδος αυτή διεξήχθη σε βαρύ κλίμα, λόγω των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι μεγάλες δυνάμεις συμφωνούν πως θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος.

«Σήμερα είχα διμερείς συναντήσεις και έχω την αίσθηση πως αναγνωρίζεται η ανάγκη να δημιουργήσουμε έναν αποτελεσματικό διεθνή συνασπισμό για να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

(πηγή: efsyn.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)