to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:38 | 26.05.2012

Πολιτική

Το μέλλον των εργαζόμενων στην Ευρώπη θα κριθεί στην Ελλάδα

Ανακοίνωση της Τέταρτης Διεθνούς για την κατάσταση στην Ελλάδα


Εδώ και δύο χρόνια ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε κατά της λιτότητας που επιβλήθηκε από την Τρόικα (το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Μετά από δεκαεπτά 24ωρες γενικές απεργίες, μαζικές διαδηλώσεις και καταλήψεις πλατειών από τους αγανακτισμένους, μετά από καταλήψεις εργασιακών χώρων, ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 6ης Μάη καταψήφισε κατά 60% τα κόμματα που αποδέχθηκαν τα μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, και έδωσε 37% σε κόμματα που βρίσκονται στα αριστερά του αντικοινωνικού φιλελευθερισμού του ΠΑΣΟΚ.

Εδώ και δύο χρόνια, συντετριμμένη από το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την υπερσυσσώρευση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, η Ελλάδα έχει γίνει το εργαστήριο των πολιτικών που αποσκοπούν στο να κάνουν το λαό να πληρώσει για την καπιταλιστική κρίση. Τα σχέδια διάσωσης που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα έχουν μόνο ένα σκοπό: να εγγυηθούν την αποπληρωμή του χρέους από το ελληνικό κράτος στις τράπεζες, να διατηρηθούν η κερδοσκοπία της χρηματοπιστωτικής φούσκας που εκείνοι δημιούργησαν.

Τα «μνημόνια» που συνοδεύουν αυτά τα σχέδια έχουν στόχο να δοκιμάσουν στην Ελλάδα πόσο μακρυά μπορεί να φτάσει το κεφάλαιο στη μονοπώληση του πλούτου που παράγεται από τους εργάτες, ρίχνοντάς τους στην εξαθλίωση. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι η βίαιη μείωση μισθών και συντάξεων, η αποδόμηση της εργατικής νομοθεσίας, η βίαιη αύξηση της ανεργίας (η οποία ήδη θίγει στην Ελλάδα το 21,2% του ενεργού πληθυσμού, σχεδόν το 30% των γυναικών και 50% των νέων), μία ύφεση παρόμοια με αυτή του 1929-1930 (πτώση του ΑΕΠ κατά 6,9% το 2011, με εκτιμώμενη περαιτέρω μείωση της τάξης του 5,3% το 2012, μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,3% το Μάρτιο του 2012 σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2011), καταστροφή του συστήματος υγείας (έχουν κλείσιμο 137 νοσοκομείων και εξαφάνιση του 1/5 των εργαζόμενων στην υγεία,  έλλειψη φαρμάκων λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών ύψους 1,1 δις ευρώ) και της στεγαστικής αγοράς (200.000 σπίτια έχουν μείνει απούλητα, ενώ ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε ραγδαία), υποσιτισμός…

Κάνοντας την αυθαιρεσία, τη μυστικότητα και το φόβο μία πραγματική μορφή διακυβέρνησης, μια τέτοια βάρβαρη πολιτική ελέγχου του κόσμου δεν θα μπορούσε να μη δημιουργήσει αντιδράσεις οργής, αγωνίας και θυμού. Μέρος αυτής της οργής διοχετεύτηκε σε μία απαίσια ρατσιστική, αντισημιτική και ξενοφοβική δύναμη, τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, που πάτησε πάνω στην πολιτική της κυβέρνησης της καταστολής των διαδηλωτών και του κυνηγιού μεταναστών και έχει διεισδύσει στην αστυνομία. Αυτό θα πρέπει να μας θέσει σε επαγρύπνηση και να μας οδηγήσει στην καταγγελία της πολιτικής της κυβερνητικής καταστολής και του ρατσισμού που επιβάλλονται από την «Τρόικα» στην Ελλάδα.

Αντιμέτωπη με την πολιτική που επιβάλλει η τρόικα, η ελληνική  ριζοσπαστική αριστερά, και συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα καταλαμβάνει κεντρική θέση στην ελληνική πολιτική σκηνή, υπερασπίζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με 5 σημεία:

- Κατάργηση των μνημονίων, όλων των μέτρων λιτότητας και των αντιμεταρρυθμίσεων της εργατικής νομοθεσίας που καταστρέφουν τη χώρα.

- Εθνικοποίηση των τραπεζών, που  έχουν πάρει μεγάλα ποσά από την κυβερνητική στήριξη.

- Αναστολή της αποπληρωμής του χρέους και έλεγχός του (audit), που θα επιτρέψει να καταγγελθεί και να διαγραφεί το απεχθές χρέος.

- Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

  - Τροποποίηση του εκλογικού νόμου που επέτρεψε στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ να κυβερνούν εις  βάρος του ελληνικού λαού και να βυθίσουν τη χώρα σε κρίση.


Η Τέταρτη Διεθνής καλεί όλο το διεθνές εργατικό κίνημα, όλους τους αγανακτισμένους, όλους εκείνους που προασπίζονται τα ιδανικά της αριστεράς, να υποστηρίξουν αυτό το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης.

Θέλουμε να πετύχει ο ελληνικός λαός στην επιβολή, με την ψήφο και τις κινητοποιήσεις του, μίας κυβέρνησης της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς που αρνείται τη λιτότητα, μίας κυβέρνησης ικανής να επιβάλει τη διαγραφή του χρέους. Σε αυτή την προοπτική καλούμε όλες τις δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια στη λιτότητα στην Ελλάδα – τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ, τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα – να συστρατευτούν γύρω από ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης.

Η κρίση δεν είναι κρίση της Ελλάδας, αλλά κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπόκειται στη βούληση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων στην υπηρεσία του. Είναι κρίση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν εναπόκειται στην Τρόικα, αλλά στον ελληνικό λαό να αποφασίσει για την πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα. Οι προσπάθειες της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελας Μέρκελ, να επιβάλει στον Ελληνικό λαό δημοψήφισμα για το ευρώ με την ευκαιρία των εκλογών της 17ης Ιούνη – πραγματικό εκλογικό πραξικόπημα – πρέπει να απορριφθούν. Δεν είναι το Ευρώ, αλλά οι υπαγορεύσεις της τρόικα που πρέπει να καταπολεμηθούν σήμερα.

Περισσότερο από ποτέ, οι αγώνες ενάντια στις πολιτικές λιτότητας καθιστούν αναγκαίo τον αγώνα για ρήξη με τις πολιτικές και τις συνθήκες εκείνες που αποτελούν τη βάση της οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερο από ποτέ, το να αγωνίζεσαι ενάντια στη λιτότητα δε σημαίνει επιστροφή στον εθνικισμό, αλλά τη δημιουργία ενός κινήματος για μια άλλη Ευρώπη που θα προασπίζεται τα κυρίαρχα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα όλων των ανθρώπων καθώς και την προοπτική των Ηνωμένων Σοσιαλιστικών Πολιτειών της Ευρώπης.

Η Ελλάδα έχει γίνει ένα εργαστήριο για την Ευρώπη. Πάνω σε ανθρώπινα πειραματόζωα δοκιμάζουν τις μεθόδους εκείνες που στη συνέχεια θα εφαρμοστούν στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, και ούτω καθεξής. Ο Ελληνικός λαός εξεγέρθηκε,  στους χώρους εργασίας, στους δρόμους και στις κάλπες ενάντια σε αυτές τις βάναυσες πολιτικές. Η αντίσταση των Ελλήνων είναι η δική μας αντίσταση, οι αγώνες τους είναι δικοί μας αγώνες. Αυτή η αντίσταση δείχνει ότι η υπεράσπιση ζωτικών συμφερόντων των λαϊκών τάξεων συνεπάγεται τη σύγκρουση με τις κυρίαρχες τάξεις, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις ενωτικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των αγώνων του ελληνικού λαού και της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα. Η καλύτερη όμως μορφή αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό είναι να μιμηθούμε το παράδειγμά τους σε όλες τις χώρες, αναπτύσσοντας και συντονίζοντας την αντίστασή μας ενάντια στις απάνθρωπες πολιτικές λιτότητας και καταστροφής. Ακριβώς αυτό φοβάται το κεφάλαιο που είναι υπεύθυνο για την κρίση: τη μετάδοση των αγώνων !


Εκτελεστικό Γραφείο της Τέταρτης Διεθνούς


Πηγή: Κόκκινο

Αναδημοσίευση: rednotebook

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)