to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 08.07.2013

Πολιτική

Μείζονα ζητήματα δεοντολογίας, ηθικής και πολιτικής τάξης στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ

Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα, 8/7/2013, προς τον υπουργό Οικονομικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δ. Παπαδημούλης ζητά από την κυβέρνηση να πάρει θέση στα φαινόμενα εκβιασμών, εκφοβισμών και επιχειρηματικού πολέμου που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.


Τα φαινόμενα αυτά που έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, βγήκαν στο φως από δημοσιεύματα του ξένου τύπου και εμπλέκουν τις διοικήσεις του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ.

Στην ερώτηση ο Δ. Παπαδημούλης τονίζει πως πρόκειται για κερδοφόρο δημόσιο οργανισμό και ζητά από την κυβέρνηση να εξηγήσει με ποιόν τρόπο σκοπεύει να διασφαλίσει την διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Εμπλοκή στους όρους ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times της 27ης Ιουνίου, έχει σημειωθεί εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. 

Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η Emma Delta, στην οποία μετέχουν ο Δ. Μελισσανίδης και ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Jiri Smejc απειλεί να αποσύρει την μοναδική προσφορά που υπάρχει για το 33% του ΟΠΑΠ. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, η Emma Delta δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης, καθώς απαιτεί μεταξύ άλλων να επανεξεταστεί η συμφωνία του ΟΠΑΠ με την Intralot (αξίας 110 εκατ. ευρώ) για παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού, η οποία υπεγράφη λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης. Επίσης απαιτεί να επανεξεταστεί η συμφωνία για τα κρατικά λαχεία, στην οποία επίσης εμπλέκεται η Intralot, με όρους που προκαλούν έντονες αμφισβητήσεις.

Η ίδια εφημερίδα φέρνει στο φως mail του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΠΑΠ Κώστα Λουρόπουλου, που αποκαλύπτει ότι δέχτηκε απειλές από τον Δημήτρη Μελισσανίδη στις 20 Μαΐου («...με προσέβαλε, όπως και πολλές φορές στο παρελθόν. Εάν τολμήσεις να υπογράψεις (τη συμφωνία με την Intralot και τα λαχεία) θα σου πάρω το κεφάλι». Σημειώνεται ότι ο Δ. Μελισσανίδης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα ενώ ο Κ. Λουρόπουλος στις 28/06/2013 δήλωσε: «Οι αναφορές του άρθρου των Financial Times, στις οποίες εμπλέκεται το  όνομά μου αφορούν επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς».

Στο μεταξύ, η Emma Delta με εξώδικο που έστειλε στο ΤΑΙΠΕΔ κατηγορεί την διοίκησή του για «αυθαίρετες πρακτικές». Αντιδρώντας, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης μίλησε για «πόλεμο εντυπωσιασμού» και πρόσθεσε πως «το δημόσιο δεν εκβιάζεται».

Με βάση τα παραπάνω, που αν αληθεύουν εγείρουν μείζονα ζητήματα δεοντολογίας καθώς και ηθικής και πολιτικής τάξης για τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύονται και υλοποιούνται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων δημόσιων οργανισμών, 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Αληθεύει τo σχετικό δημοσίευμα; Αν ναι, για ποιους λόγους και ποιες ενέργειες έχει κάνει η κυβέρνηση για να ενημερωθεί σχετικά; Ποια συνέχεια έχει δοθεί στο ζήτημα;

Σε τι αναφέρεται ο κ. Σταυρίδης όταν μιλάει για εκβιασμό και πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα η κυβέρνηση;

Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης καθώς κα των διοικήσεων του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί;

Αληθεύει ότι με πρόσχημα τις εμπλοκές και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, οι δανειστές μας ζητούν την αντικατάσταση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με ξένους τεχνοκράτες;

Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και την αναγκαία διαφάνεια από τέτοιες προκλητικές ενέργειες και μεθοδεύσεις;

Ο  ερωτών βουλευτής

Δ. Παπαδημούλης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)