to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:51 | 16.07.2012

left.gr

Οικονομία

Μείζον εθνικό έγκλημα η εκποίηση της κρατικής ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ και του ΤΤ

Φαίνεται ότι οι σχετικές συμφωνίες για τη διάλυση των κρατικών τραπεζών είχαν κλειστεί προεκλογικά με τις Βρυξέλλες, γι' αυτό και η κυβέρνηση βιάζεται να βάλει μπροστά το σχέδιο άμεσα, και πριν από το τέλος Αυγούστου.



Στο στόχαστρο είναι σε πρώτη θέση η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Προς το παρόν τα πάντα είναι ρευστά και όλα τα πιθανά σχήματα "παίζουν", αφού η κυβέρνηση δεν έχει κάνει γνωστές τις ακριβείς προθέσεις της.

Τα σενάρια των εφημερίδων αναφέρουν ότι στην περίπτωση της ΑΤΕ (στην οποία το Δημόσιο κατέχει το 97%) προκρίνεται η λύση να διαχωριστεί η τράπεζα σε "καλή" και "κακή" και το καλό της κομμάτι θα συγχωνευθεί. Αυτή η διάσπαση της ΑΤΕ Bank θα ανοίξει τον δρόμο για τη συγχώνευσή της με άλλη τράπεζα. 

Η ενδεχόμενη εξέλιξη εκποίησης κρατικής περιουσίας θέτει σε άμεσο κίνδυνο την αγροτική γη και το μέλλον των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης του ελληνικού λαού. Έτσι, η χώρα στερείται ένα σημαντικό εργαλείο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή της κρίσης που χρειαζόμαστε την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι, με τις απολύσεις που θα ακολουθήσουν και τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, θα επιδεινωθούν οι δείκτες της απασχόλησης.

Παράλληλα οι κυβερνητικοί εταίροι και το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν και την εκχώρηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε ιδιώτες.  Οι καταθέσεις των πολιτών, που συγκεντρώνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδος το Τ.Τ. και μέχρι τώρα χρησιμοποιήθηκαν προνομιακά σε χρηματοδότηση υποδομών και γενικά σε αναπτυξιακούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, θα αξιοποιηθούν κερδοσκοπικά από τους ιδιώτες τραπεζίτες, οι οποίοι θα είναι και οι μόνοι κερδισμένοι από την παραχώρηση της περιουσίας του ελληνικού λαού.



Σε ανακοίνωση του Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ γίνεται λόγος για "μείζον εθνικό έγκλημα" αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη εκποίηση της κρατικής ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ και του ΤΤ.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι: "Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση φαίνεται ότι είχε συμφωνήσει πριν από τις εκλογές με τις Βρυξέλλες τη διάλυση των κρατικών τραπεζών ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ και ΤΤ. Αυτόν τον στόχο εξυπηρετεί ο διαφαινόμενος κυβερνητικός σχεδιασμός για σπάσιμο της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ σε "καλό" και "κακό" κομμάτι, με την εκκαθάριση του δεύτερου και την άρον - άρον εκχώρηση του πρώτου στο ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο. Γι’ αυτό και δεν προχωρούν, ούτε καν με τους όρους που ακολουθήθηκαν για τις ιδιωτικές τράπεζες, στην ανακεφαλαιοποίησή τους".


Η ανακοίνωση καταλήγει, τονίζοντας ότι: "Μοναδική αναπτυξιακή προοπτική είναι η ανακεφαλαιοποίηση και των κρατικών τραπεζών με ένταξη της λειτουργίας τους προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας".

Το ενδιαφέρον της για την πώληση της ΑΤΕ, επιβεβαίωσε ήδη η τράπεζα Πειραιώς με ανακοίνωσή της.








2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)