to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:50 | 13.08.2021

Οικονομία

Μειώθηκαν οι εισαγωγές από τη Βρετανία το πρώτο εξάμηνο λόγω του Brexit

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι βρετανικές εξαγωγές προς την ΕΕ, μειώθηκαν, σε όρους αξίας, κατά 18,2% τους πρώτους έξι μήνες του 2021, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020.


Οι εισαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο, μετά την εμπορική συμφωνία για την περίοδο μετά το Brexit και την εφαρμογή της την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Τα στοιχεία διαφέρουν από εκείνα που ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, σύμφωνα με το οποίο οι (βρετανικές) εξαγωγές αγαθών προς την ΕΕ, με εξαίρεση τα πολύτιμα μέταλλα, ήταν μεγαλύτερες τον Μάιο και τον Ιούνιο σε σχέση με το επίπεδο πριν από το Brexit.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία χρησιμοποιεί διαφορετικές μεθόδους από τη βρετανική στατιστική υπηρεσία για τη μέτρηση του διασυνοριακού εμπορίου, κάτι που μπορεί να οδηγεί σε αποκλίνουσες εκτιμήσεις.

Αντίθετα, οι εξαγωγές της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat.

Κατά συνέπεια, το εμπορικό πλεόνασμα των "27" με τον γείτονά τους από την άλλη πλευρά της Μάγχης αυξήθηκε στα 69,6 δισεκ. ευρώ για την περίοδο αυτή, έναντι 47,8 δισεκ. το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Μεταξύ των δέκα κυριότερων εμπορικών εταίρων της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο (τρίτο στην κατάταξη) αποτελεί την εξαίρεση: όλοι οι άλλοι (Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ελβετία, Ρωσία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Νότια Κορέα και Ινδία) είδαν τις εξαγωγές τους προς το ευρωπαϊκό μπλοκ να αυξάνονται.

Αντίθετα, οι εξαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν προς κάθε μία από αυτές τις δέκα χώρες.

Συνολικά, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν μια αύξηση 22,3% των ευρωπαϊκών εξαγωγών τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, στα 188,3 δισεκ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 29,6% φθάνοντας τα 173,5 δισεκ. ευρώ.

Πηγές: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)