to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:41 | 08.04.2020

Οικονομία

Μείωση των τελών των αεροδρομίων προτείνουν με ερώτησή τους 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μείωση των τελών των αεροδρομίων της χώρας, ως μέτρο ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού προτείνουν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση τους προς τους υπουργούς Τουρισμού και Υποδομών και Μεταφορών.


Όπως τονίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενοι διεθνείς εκτιμήσεις, «η μείωση του όγκου των παγκόσμιων τουριστικών αφίξεων θα προσεγγίσει το 30% και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προτείνει την επανεξέταση όλων των χρεώσεων που επιβαρύνουν το τελικό τουριστικό προϊόν μέσω των μεταφορών, ενώ και ο ΣΕΤΕ προτείνει παρόμοιες λύσεις».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

Ο τουρισμός αποτελεί στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, από τα πρώτα θύματα της παγκόσμιας πανδημίας του ιού COVID-19. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μείωση του όγκου των παγκόσμιων τουριστικών αφίξεων θα προσεγγίσει το 30%.
            Στη βάση αυτών των προβλέψεων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχει εκδόσει κατευθυντήριες οδηγίες/συστάσεις για την ενίσχυση και την ανάκαμψη του κλάδου μετά το τέλος της πανδημίας. Μεταξύ των μέτρων αυτών ο ΠΟΤ περιλαμβάνει και την επανεξέταση όλων των χρεώσεων που επιβαρύνουν το τελικό τουριστικό προιόν μέσω των μεταφορών, προτείνοντας, όπου είναι δυνατόν, την αναστολή ανάλογων χρεώσεων με δίκαιο και καθολικό τρόπο.
            Ανάλογες προτάσεις έχουν διατυπώσει και οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου στη χώρα μας από τις πρώτες μέρες έναρξης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών. Για παράδεγμα, από τις 11 Μαρτίου ο ΣΕΤΕ στα προτεινόμενα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων είχε συμπεριλάβει και την αναστολή ή τον περιορισμό μέρους των τελών των αεροπορικών εταιριών που  δραστηριοποιούνται στη χώρα.  
     Η πρόσκαιρη μείωση των τελών των ελληνικών αεροδρομίων θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο επανεκίνησης του ελληνικού τουρισμού όταν ολοκληρωθούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας στη χώρα, ενώ κάτι τέτοιο θα έδινε ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην Ελλάδα σε μια περίοδο όπου όλες οι ανταγωνιστικές οικονομίες αναζητούν να βελτιώσουν την θέση τους στην αγορά που θα διαμορφωθεί μετά το πέρας της πανδημίας.
       
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
1. Εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειωθούν πρόσκαιρα τα τέλη αεροδρομίων στην χώρα εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19;
2. Προτίθενται να προχωρήσουν σε συνεννόηση με τους Παραχωρησιούχους των ελληνικών αεροδρομιων (AIA, Fraport), προκειμένου αυτή η πρόσκαιρη μείωση των τελών να  μην οδηγήσει, υπό τις έκτακτες συνθήκες που διανύουμε, σε επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου;  


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης
Βαρεμένος Γιώργος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Αβραμάκης Λευτέρης
Αθανασίου Νάσος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Ζεΐμπέκ Χουσεΐν
Θραψανιώτης Μανόλης
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας          
Μεΐκόπουλος Αλέξανδρος                                                                              Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας  
Παπαδόπουλος Σάκης 
Παπαηλιού Γιώργος
Πέρκα  (Πέτη) Θεοπίστη
Ραγκούσης Γιάννης  
Σαρακιώτης Γιάννης                                                                               Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Συρμαλένιος Νίκος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)