to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μείωση ΑΕΠ 1,1% το α' τρίμηνο, μέχρι νεωτέρας...

Την μείωση κατά 1,1% του ΑΕΠ της χώρας κατά το α' τρίμηνο του έτους ανακοίνωσε χθες (72 ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης) η ΕΛΣΤΑΤ, με την υποσημείωση ότι "...αυτές οι εργασίες κατά την ολοκλήρωσή τους τον Σεπτέμβριο του 2014, μπορεί να οδηγήσουν σε αρκετά σημαντικές αναθεωρήσεις τόσο των ετήσιων, όσο και των τριμηνιαίων στοιχείων που θα προσαρμοστούν σε αυτά..."!


Αφήνει δηλαδή ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να απέχει παρασάγγες η πραγματική κατάσταση από αυτήν που ανακοίνωσε χθες.  Σημειωτέον δε, ότι το -1,1% είναι η μείωση σε πραγματικές τιμές, καθώς σε ονομαστικές, χωρίς τον αποπληθωριστή, το ποσοστό μείωσης είναι περίπου τριπλάσιο, αφού ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ανέφεραν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ουσιαστικά προαναγγελία για το τέλος της ύφεσης μετά από 23 τρίμηνα συνεχούς πτώσης του ΑΕΠ (και αφού προηγουμένως η χώρα έχει κάνει παγκόσμιο ρεκόρ δεκαετιών στην ύφεση...). Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει στα υπολειπόμενα τρία τρίμηνα του έτους να καταγραφεί κατά μέσον όρο αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1% με 1,2%. Δηλαδή, από βελτίωση 0,9 της μονάδας το δ' τρίμηνο του 2013 και από 1,2 μονάδες βελτίωση το α' τρίμηνο του 2014 θα πρέπει από το επόμενο τρίμηνο να σημειωθεί διπλάσια βελτίωση!

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η ως άνω επιβράδυνση του ρυθμού της ύφεσης κατά περίπου πέντε εκατοστιαίες μονάδες μέσα στο έτος (κατά το οποίο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6% το α΄ τρίμηνο 2013) συμβαδίζει με την εκτίμηση για ανάπτυξη με ρυθμό  0,6% για το σύνολο του 2014. Η συγκεκριμένη εκτίμηση στηρίζεται, όπως αναφέρουν, στις προσδοκίες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο β΄ και στο γ΄ τρίμηνο του έτους, λόγω της περαιτέρω «διόγκωσης» του τουριστικού κύματος προς τη χώρα. Σημειώνουν σχετικά, ότι κατά το α' εφετινό τετράμηνο  καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων στα καταλύματα κατά 30,1%.

Για την  πρόβλεψη περί «τέλους της ύφεσης» οι κυβερνητικοί τεχνοκράτες επικαλούνται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν πως ο ρυθμός της συρρίκνωσης του ΑΕΠ επιβραδύνεται σταθερά  από το α' τρίμηνο 2013 (-6% το α΄ τρίμηνο πέρυσι, -4% το β΄ τρίμηνο, -3,2% το γ΄ τρίμηνο και -2,3% το δ΄ τρίμηνο). Σημειώνεται, εξάλλου, ότι τα δύο τελευταία τρίμηνα με θετικό πρόσημο ήταν το α΄ τρίμηνο 2008 (+0,3%) και το β΄ τρίμηνο 2008 (+0,4%).

Ας σημειωθεί πάντως, ότι, σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ περιορίστηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος σε 41,009 δισ. ευρώ- στο χαμηλότερο επίπεδο από το α΄ τρίμηνο 2005 (44,305 δισ. ευρώ)- έχοντας μειωθεί κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο (42,501 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2013). Στα τελευταία έξι έτη δε, η Ελλάδα απώλεσε σχεδόν το 25% του εθνικού προϊόντος της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)