to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:38 | 21.08.2019

Πολιτισμός

Μειωμένο σε σχέση με πέρυσι το ποσό για τις επιχορηγήσεις επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων του ελεύθερου θεάτρου

Εξηντατέσσερα επαγγελματικά θεατρικά σχήματα του ελεύθερου θεάτρου επιχορηγεί για την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020 το υπουργείο Πολιτισμού με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 315.000 σε σχέση με την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο.


Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 131 εμπρόθεσμες προτάσεις από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου, η οποία προέκρινε τις 64 με το σκεπτικό «όχι της πλήρους κάλυψης του κόστους των παραγωγών, αλλά τη μερική τους στήριξη, κυρίως δε εκείνων χωρίς ιδιόκτητη στέγη». «Για τη λήψη των τελικών αποφάσεων» αναφέρει το σκεπτικό της Επιτροπής «συνυπολογίστηκαν κριτήρια όπως η ολοκληρωμένη και σαφής παρουσίαση του καλλιτεχνικού σκεπτικού αλλά και του προτεινόμενου προϋπολογισμού, ο βαθμός καινοτομίας και το βάθος έρευνας που αντανακλάται στις προτάσεις, η καλλιτεχνική παρουσία και κοινωνική δράση των σχημάτων στο πρόσφατο παρελθόν και η μεταξύ τους ανάπτυξη συμπράξεων και συνεργασιών, καθώς και η στήριξη της ελληνικής δραματουργίας».

Σημειώνεται ότι εργασίες της αρμόδιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου ολοκληρώθηκαν στις 20 Αυγούστου και ακολούθησαν την προκήρυξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία είχει δημοσιευτεί στις 29 Μαρτίου 2019. Την Επιτροπή συγκρότησε η πρόεδρος Ειρήνη Μουντράκη, υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου & Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Θεάτρου, αντιπρόεδρος ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, κριτικός θεάτρου, επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ και τα μέλη Αντώνης Βολανάκης, εικαστικός, ο Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος, Αντιγόνη Καράλη, δημοσιογράφος, Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης και Σάββας Πατσαλίδης, καθηγητής θεατρολογίας στο ΑΠΘ.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη «ευχαριστεί την Επιτροπή, η οποία εργάστηκε αμισθί και σε αντίξοες συνθήκες καθώς μεσολάβησαν οι εκλογές του Ιουλίου» αναφερει σχετική ανακοίνωση. «Συνειδητή επιλογή της πολιτικής ηγεσίας ήταν να συνεχίσει η Επιτροπή το έργο της βάσει του πλαισίου που τέθηκε εξαρχής για την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020». Ωστόσο, όπως εξάλλου σημειώνει και η ίδια η Επιτροπή στο εισηγητικό της σημείωμα, «στόχος είναι να εξεταστεί ένα νέο σχήμα για την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης πολιτιστικής πολιτικής για το ελληνικό θέατρο».

Τα αναλυτικά στοιχεία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στη διεύθυση www.culture.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)