to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:05 | 18.01.2018

Πολιτική

Μειωμένο οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος στη Δυτική Μακεδονία

Τι τόνισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης για την σχετική τροπολογία


Ψηφίστηκε σήμερα (σ.σ.: χθες, Τετάρτη 17/01/2018) το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες και άλλες διατάξεις, όπου συμπεριλαμβάνεται και η τροπολογία για τη χορήγηση ενίσχυσης σε οικιακούς καταναλωτές λόγω επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα που αφορά την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Στην τοποθέτησή του  ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης τόνισε πως πρόκειται για μια εμβληματική τροπολογία και όρισε τη στιγμή ως ιστορική στιγμή για την περιφέρεια μας. Την χορήγηση ενίσχυσης δηλαδή στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στην Δυτική Μακεδονία.

«...Η ιστορία ξεκινάει από  την επίμονη και τεκμηριωμένη πρόταση της ανεξάρτητης παράταξης του υποψήφιου τότε και νυν περιφερειάρχη Θ.Καρυπίδη.Στην συνέχεια την αποδέχεται ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το `14 και την υπόσχεται για να γίνει πράξη, ο Πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας τον Ιούνη του `17, στο περιφερειακό συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης Δυτ. Μακεδονίας...», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «...Είναι η απαρχή της δικής μας πολιτικής ιστορίας σε μιά χώρα που είχε στηρίξει την παραγωγική ανάπτυξη της στους Λιγνίτες της Δυτ. Μακεδονίας. Εμείς της  επιστρέφουμε τα οφειλόμενα. Τα επιστρέφουμε σε αυτούς που διέθεσαν απλόχερα τα πολύτιμα κοινά τους αγαθά σε αυτόν τον σκοπό.Την γη,τα ορυκτά,τα νερά,για δεκαετίες και με τεράστιες επιβαρύνσεις στο φυσικό περιβάλλον και την Δημόσια Υγεία. Το προηγούμενο σχέδιο,αυτό που ανατρέψαμε δηλ. προέβλεπε την παραγωγική συρίκνωση,την εκποίηση του δημόσιου πλούτου την περιβαντολογική υποβάθμιση,την Ανεργία και την εγκατάλειψη...».

Ξεκάθαρα ανέφερε ότι αντικαταστάθηκε το σχέδιο των προηγούμενων κυβερνήσεων με αυτό της σημερινής κυβέρνησης που είναι ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Με επενδύσεις σε σύγχρονες τεχνολογίες καύσης, σε νέες καινοτόμες χρήσεις λιγνίτη, σε προγράμματα εξισορόπησης απωλειών και δίκαιης ματάβασης, σε στρατηγικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

«...Η Δυτ. Μακεδονία θα παραμείνει ενεργειακή καρδιά της χώρας ,με νέες επενδύσεις και σχέδιο,στο εξελισσόμενο πεδίο της ενεργειακής αγοράς. Η χορήγηση της ενίσχυσης στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτ. Μακεδονίας είναι μιά δίκαιη ανταπόδοση και την υλοποιούμε. Διέπεται από μιά σημαντική αρχή αναδιανομής και κοινωνικού ελέγχου εντασσόμενη στον στρατηγικό μας σχεδιασμό. Για πρώτη φορά από την παραγωγική δραστηριότητα δεν εποφελούνται μόνο οι εργαζόμενοι σε αυτήν, αλλά όλη η κοινωνία. Διορθώνεται με δίκαιο τρόπο το έλειμα επιδοτήσεων της Περιφέρειας μας από την Ε.Ε.,λόγω του πλασματικού ΑΕΠ από την ηλεκτροπαραγωγική δραστηριότητα. Επιστρέφεται σε όλους τους πολίτες αυτό που στερούνταν τόσες δεκαετίες, η φτηνότερη πρόσβαση στην ενέργεια που παράγεται από την γη, τα νερά και τη δύναμή τους. Οι Δυτικομακεδόνες επιτέλους αποκρούωμε  το παράδοξο να είμαστε στην καρδιά της ενέργειας και συχρόνως φτωχοί ενεργειακά. Στις πλάτες του Λιγνίτη και της ηλεκτροπαραγωγής  στηρίχτηκε η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας τις προηγούμενες δεκαετίες...», ήταν φράσεις που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του,όπως επίσης συγκινημένος από τη σπουδαιότητα της στιγμής αυτής, που αποτελεί αποτέλεσμα αγώνων, επεσήμανε:

«...Η πολύπαθη Δυτικομακεδόνικη Γη καθώς οι θυσίες και ο μόχθος των ανθρώπων της έδωσαν το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας άφθονο,σταθερό και φτηνό προς όλη την επικράτεια. Οι νέες δυνατότητες της αγοράς ενέργειας και του ανταγωνισμού επιβάλλουν προστασία της εργασίας ,της τεχνογνωσίας ,της παραγωγικής βιομηχανίας και περιβαντολογικής αποκατάστασης. Ακουσα σήμερα από την αξιωματική αντιπολίτευση υπονοούμεναγια κατάργηση αυτού του νομοθετήματος. Η επιμονή στο αρχικό σχέδιο ερημοποίησης της Δυτ. Μακεδονίας είναι απροκάλυπτη, εμονική και καταδικασμένη στην αποτυχία...», ενώ κλείνοντας ανέφερε πως:

«...Το μειωμένο τιμολόγιο Ηλεκτρικού ρεύματος είναι  μία σημαντική παράμετρος του δημοκρατικού – προοδευτικού και σύγχρονου πολιτικού σχεδίου γαι την περιβαντολογική και παραγωγική αναδιάρθρωση της Δυτ. Μακεδονίας. Είναι το ζωντανό ιστορικό παράδειγμα πως ολοκληρώνεται ένα δίκαιο λαικό αίτημα από μιά κυβέρνηση που ξέρει να συνομιλεί με τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπεί. Είναι η απάντηση πως ένας  Π/Υ  τηρεί τις δεσμεύσεις του. Πως δίνει σάρκα και οστά σε αυτά που είναι δίκαια και μας αξίζουν...»δυτικ

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)