to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:53 | 20.10.2022

Οικονομία

Μειωμένες οι προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής - «Αγκάθι» ο τρόπος επιβολής πλαφόν στο αέριο

Με ψαλιδισμένες τις προσδοκίες για άμεσες λύσεις που θα μπορούσαν κατά τον εφετινό χειμώνα να δώσουν λύση στην εκτόξευση των ενεργειακών τιμών και συνεπώς του κόστους επιβίωσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συνέρχονται σήμερα και αύριο οι ευρωπαίοι ηγέτες - Το θέμα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου παραμένει το μεγάλο «αγκάθι»


Σκληρές διαπραγματεύσεις αναμένουν τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρώπης, οι οποίοι θα συναντηθούν σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες επιχειρώντας να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει, όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς το θέμα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου παραμένει το μεγάλο «αγκάθι».

Οι ηγέτες θα προσέλθουν στον απόηχο της πρότασης της Κομισιόν που αποτελεί μια συμβιβαστική προσπάθεια διαφυγής από το αδιέξοδο που υπάρχει σήμερα. Ειδικότερα, προτείνεται ένα δυναμικό όριο τιμών σε προσωρινή βάση, έτσι ώστε συναλλαγές σε τιμή υψηλότερη από αυτό το δυναμικό όριο να μην επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν στο χρηματιστήριο TTF. Στο ίδιο πλαίσιο, η Κομισιόν εκτιμά ότι η μείωση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος θα γίνει μέσω κοινής αγοράς φυσικού αερίου

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου που είδε το φως της δημοσιότητας, γίνεται λόγος για την ανάπτυξη ενός συμπληρωματικού δείκτη που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς και για την εξέταση ενός προσωρινού δυναμικού διαδρόμου στις συναλλαγές φυσικού αερίου για να περιοριστούν οι τιμές. Επιπροσθέτως, προτείνεται προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί για κοινή αγορά φυσικού αερίου, ξεκινώντας με το να ξαναγεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις. Τέλος, στο προσχέδιο γίνεται λόγος για λήψη μέτρων για ενεργειακή αλληλεγγύη σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου σε εθνικό, περιφερειακό και ενωσιακό επίπεδο.

Η γερμανική στάση

Αν και η Κομισιόν επιχείρησε να μην προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πλευράς Γερμανίας, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βερολίνο δεν θα συναινέσει στη συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν, τόσο για το πλαφόν, όσο για την ενεργειακή αλληλεγγύη.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, αυτές, οι διαπραγματεύσεις (και οι τελικές αποφάσεις) θα μετατεθούν σε ένα νέο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Επαφή Μακρόν με Σάντσεθ και Κόστα

Το Παρίσι ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συναντήσει το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα για να συζητήσουν τα θέματα των ενεργειακών διασυνδέσεων, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, το Παρίσι παραμένει αντίθετο στο ισπανικό σχέδιο του νέου αγωγού φυσικού αερίου (MidCat) μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας αλλά είναι έτοιμο να συζητήσει για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και μια «στρατηγική για το υδρογόνο».

Όσο για την ελληνική πλευρά, αν και τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν, πλέον φέρεται πως θα στηρίξει τη συμβιβαστική λύση που προτείνει η Κομισιόν.

Ουκρανία

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καταδικάσει τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον αμάχων στην Ουκρανία και θα ζητήσει εκ νέου την παροχή της μεγαλύτερης δυνατής στήριξης προς τους Ουκρανούς, ενώ θα καλέσει τα κράτη-μέλη να λάβουν επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών ζωτικής σημασίας, δεδομένων των πρόσφατων επιθέσεων κατά των αγωγών Nord Stream.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)