to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:09 | 04.03.2020

Κοινωνία

Λέσβος: Nέα ψευδής φήμη οδήγησε τους πρόσφυγες ξανά στο λιμάνι - Σιγή ιχθύος για το βίντεο της ντροπής

Νέα ψευδής φήμη είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες πρόσφυγες να φύγουν το απόγευμα από τη Μόρια προς το λιμάνι της Μυτιλήνης για να επιβιβαστούν στο πλοίο προς τον Πειραιά - Εκδιώχθηκαν από τα ΜΑΤ - Μειωμένες από χθες οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά - Σιγή ιχθύος από κυβέρνηση-υπ. Ναυτιλίας για το βίντεο με την βίαιη απώθηση προσφυγικής λέμβου προ ημερών


(το αρματαγωγό «Ρόδος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης)

Ένταση επικρατεί το απόγευμα της Τετάρτης στο λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς αιτούντες άσυλο για μια ακόμα μέρα κατέβηκαν με όλα τους τα υπάρχοντα από τον καταυλισμό της Μόριας στην πόλη  ζητώντας να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής για Πειραιά που αναχωρεί στις 7 το απόγευμα και να φύγουν από το νησί. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν προς τους δρόμους που οδηγούν στην έξοδο της πόλης, ενώ ας σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή γίνονται σε περιοχές αμιγούς κατοικίας.

Δεκάλεπτη μετάδοση όσων συμβαίνουν στην πόλη της Μυτιλήνης το απόγευμα, από το «Νησί»

Διαχειριστικό χάος με το αρματαγωγό

Στο μεταξύ, στο λιμάνι της Μυτιλήνης από τις 11 περίπου το πρωί έχει δέσει το αρματαγωγό «Ρόδος». Σε αυτό πρόκειται να επιβιβασθούν οι περίπου 510 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν έρθει στη Λέσβο κατά διαστήματα, μετά την 1η Μαρτίου και οι οποίοι άρχισαν σήμερα να ταχτοποιούνται για να επιβιβασθούν στο αρματαγωγό. Κατά 10άδες οδηγούνται στην Αστυνομία όπου γίνεται η ταυτοποίηση και στη συνέχεια ξαναοδηγούνται στο λιμάνι. Άγνωστο παραμένει ακόμα πότε θα αρχίσει η επιβίβαση στο αρματαγωγό, καθώς και πότε, εάν και πού, θα μεταφερθούν στη συνέχεια.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα το «Νησί»,  το αρματαγωγό Ρόδος έφτασε το μεσημέρι στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου θα παραμείνει προκειμένου να επιβιβαστούν οι νεοαφιχθέντες στις ακτές της Λέσβου από την περασμένη Κυριακή. Αναμένεται να μείνουν στο πλοίο, το οποίο δεν θα μεταφερθεί, ενώ ούτε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει ενημερωθεί για την εξέλιξη του περιστατικού.

Στο μεταξύ, αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα, επικρατεί ασυνεννοησία γιατί ενώ το «θέμα» ήταν να φτάσει το αρματαγωγό και να μπουν μέσα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν βρεθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης στο αίθριο άτυπο καταυλισμό, οι Αρχές τώρα πήραν εντολές να τους μεταφέρουν πρώτα στο αστυνομικό τμήμα!

Παράλληλα, μετά τις 11 έφτασαν και τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν από τις 6 το πρωί της Κυριακής στη Σκάλα Συκαμνιάς! Οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν στο λεωφορείο και δεν τους διανέμεται φαγητό, γιατί οι μερίδες είναι μόνο για εκείνους που βρίσκονται ήδη στο λιμάνι και οι οποίοι τη νύχτα κοιμήθηκαν σε πούλμαν εντός του περιφραγμένου χώρου!

Αυτοί που έμεναν στο λιμάνι είχαν καταγραφεί, εκείνοι από τη Συκαμνιά όχι. Έλα όμως που πρέπει να γίνει και η ταυτοποίηση με τα δακτυλικά αποτυπώματα. Έτσι τώρα βαν της Αστυνομίας παίρνει 15 άτομα τη φορά για την ταυτοποίηση.

Θυμίζουμε ότι μετά τις αφίξεις που ανέμεναν οι αρχές στις ακτές λόγφω των συγκρούσεων που μαίνονταν στο Ιντλίμπ της Συρίας και το «άνοιγμα» των συνόρων από πλευράς Ερντογάν, μπλόκα στήθηκαν στη Μόρια, με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί οι νέες αφίξεις να μην πάνε στο ΚΥΤ Μόριας λόγω υπερπληθυσμού. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει αναστείλει για ένα μήνα την προστασία σε αιτούντες άσυλο. Συνεπώς οι νεοαφιχθέντες δεν μπορούν να κάνουν αίτημα ασύλου.

(ανταπόκριση από το λιμάνι της Μυτιλήνης, Τετάρτη 4/3/20)

Την Τρίτη, μια φήμη περί άφιξης πλοίου που θα μεταφέρει (όλους) τους αιτούντες άσυλο στο εσωτερικό της χώρας, κινητοποίησε για ακόμα φορά πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο ΚΥΤ Μόριας. Περισσότεροι από 2.000 άτομα κατευθύνθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, με τα πόδια, στο λιμάνι της Μυτιλήνης συναντώντας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην προκυμαία. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης. Άνδρες των ΜΑΤ απώθησαν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Όπως επίσης αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ «μόνο 73 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν το τελευταίο 24ωρο με λέμβους σε δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου».

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος σημείωναν πως η μείωση οφείλεται στις καιρικές συνθήκες καθώς επικρατούν νότιοι άνεμοι που δεν επιτρέπουν το «ταξίδι» με φουσκωτές λέμβους από τις τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά αλλά και στην αύξηση των περιπολιών από σκάφη του ΛΣ, του Πολεμικού Ναυτικού και της Frontex.

Σημειώνεται πως η Frontex έκανε δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση των ομάδων ταχείας επέμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες από πλευράς Λ.Σ. έχει ζητηθεί η αποστολή από τα κράτη-μέλη της Frontex επιπλέον πλωτών σκαφών, αεροσκαφών και συστημάτων επιτήρησης συνόρων.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βουλή: Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την ανυπαρξία σχεδίου στο προσφυγικό (βίντεο)

Καμία επίσημη απάντηση για τη βίαιη απώθηση λέμβου από το Λιμενικό

Την ίδια στιγμή, ενώ έχουν περάσει πάνω από 48 ώρες από τότε που ήρθε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει δυο σκάφη του Λιμενικού, ένα πλωτό περιπολικό και ένα φουσκωτό, να απωθούν με τη βία λέμβο γεμάτη με πρόσφυγες, δεν υπάρχει καμία απάντηση από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Θυμίζουμε ότι ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, Καθαρά Δευτέρα ζήτησε άμεσες απαντήσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας για το βίντεο, σχολιάζοντας ότι οι πρακτικές αυτές είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συμβάσεις.

Χίος: Εμπρησμός-χτύπημα στην αλληλεγγύη, συνεχίζονται τα μπλόκα στο Χαλκειός

Στο μεταξύ, όπως αναφέραμε αναλυτικά την Τρίτη, καταγράφονται άκρως ανησυχητικές εξελίξεις στα δύο νησιά του βορείο Αιγαίου, Χίο και Λέσβο, με τις επιθέσεις σε δομές αλληλεγγύης, τα μπλόκα κατοίκων με ακροδεξιά καθοδήγηση προς τους καταυλισμούς της Μόριας και της ΒΙΑΛ που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες οριακής διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Πιο συγκεκριμένα, πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς αποθήκη που διατηρούσαν οργανώσεις αλληλεγγύης στην περιοχή της Παναγίας Λέτσαινας της Χίου. Η αποθήκη λειτουργούσε από το 2015, και από αυτή είχαν διανεμηθεί ρούχα, παπούτσια, είδη υγιεινής, παιχνίδια, στρώματα, καρ'οτσια, σε προσφυγες και μετανάστες, σε οικογένειες Ρόμα, στα κρατητήρια της Χίου, στις φυλακές, στο γηροκομείο, στο ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου, στην μαιευτική κλινική.

Η επίθεση στην αποθήκη της Λέτσαινας συνιστά ευθεία επίθεση σε κάθε αλληλέγγυο πολίτη του νησιού, ιδίως καθώς ήταν ευρύτερα γνωστό στη χιακή κοινωνία η δράση της.  Την επίθεση έχουν ήδη καταδικάσει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Χίου, Ανδρέας ΜΙχαηλίδης, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη Χίο, η δημοτική παράταξη της Χιακής Συμπολιτείας.

Θυμίζουμε επίσης ότι το βράδυ της Καθ. Δευτέρας, στη σκάλα Λουτρών στο κόλπο της Γέρας στη Λέσβο άγνωστοι επιτέθηκαν και απείλησαν να κάψουν το αγκυροβολημένο σωστικό πλοίο «Mare Liberum». Αργά το απόγευμα της Τρίτης, επαναλήφθηκε για ακόμα μια φορά το φαινόμενο αγνώστων με ρόπαλα και φακούς να σταματούν αυτοκίνητα και προχωρούν σε ελέγχους στην είσοδο από Λάρσο, στη Μόρια.

Συνεχίζουν μέχρι την Πέμπτη τα μπλόκα στο Χαλκειός

Παράλληλα, μετά τις εικόνες ντροπής από το λιμάνι της Θερμής στη Λέσβο όπου κάτοικοι ακροδεξιών πεποιθήσεων και πρακτικών "απαγόρευαν" την αποβίβαση 50 περίπου προσφύγων στην πλειοψηφία τους, ανάλογες νοοτροπίες εκδηλώνουν και κάποιοι κάτοικοι του Χαλκειούς στη Χίο, που κρατούν  αποκλεισμένο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙ.ΑΛ, με την ανοχή της κυβέρνησης και της ΕΛ.ΑΣ.

Μπορεί επιδίωξή τους να είναι η αντίδραση στην εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση πολιτική στο προσφυγικό, αλλά τελικά θύματα τέτοιων ενεργειών πέφτουν οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την όλη κατάσταση, τα χιλιάδες θύματα των πολεμικών συγκρούσεων σε Συρία, Αφγανιστάν και αλλού.

Στη φυλακή 17 άνθρωποι για τα επεισόδια στην ΒΙΑΛ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον «Αστραπάρη», στη φυλακή θα οδηγηθούν 17 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης από 3,5 έως 4 χρόνια, για την συμμετοχή τους στα επεισόδια που έγιναν στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο, 28 και 29 Φεβρουαρίου 2020.

Το μονομελές πλημμελειοδικείο Χίου που δίκασε την υπόθεση σε δύο διαφορετικές ομάδες των κατηγορουμένων, από τις 2.30 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα της Τρίτης 3 Μαρτίου 2020, αποφάσισε να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεσή τους, που σημαίνει ότι θα παραμείνουν κρατούμενοι και εν συνεχεία θα γίνει η μεταγωγή τους στις φυλακές.

Στις δύο υποθέσεις που εκδικάσθηκαν, ήταν πέντε άτομα στην πρώτη και 13 στην δεύτερη, ενώ για έναν από τους 13 που ήταν ανήλικος αποφασίσθηκε να μην δικασθεί και η δίκη του θα γίνει άλλη ημέρα.

Και οι 17 καταδικασθέντες κατηγορούντο για διατάραξη οικιακής ειρήνης και επικίνδυνες σωματικές βλάβες, ενώ δύο εξ αυτών μία γυναίκα και ένας άνδρας και για παράνομη οπλοφορία, όλοι δε συνελήφθησαν την Παρασκευή και το Σάββατο κατά τα επεισόδια μεταξύ αραβόφωνων και Σομαλών στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ.

Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν από το δικαστήριο ήταν για τους δεκαπέντε 3,5 χρόνια φυλάκισης και για τους δύο τέσσερα χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 600 ευρώ. Την ίδια πρόταση είχε κάνει και η εισαγγελέας της έδρας.

Όλοι οι καταδικασθέντες, οι περισσότεροι Αφρικανοί και κυρίως Σομαλοί, στις απολογίες τους υποστήριξαν ότι δεν είχαν συμμετοχή στα επεισόδια ή και ότι συνελήφθησαν είτε στις σκηνές τους μέσα ή έξω από αυτές ή έξω από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, στην είσοδο, όπου είναι το σημείο πληροφοριών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)