to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:28 | 06.12.2018

Διεθνή

Μέι: Η μόνη επιλογή που υπάρχει είναι η δική μου συμφωνία

Kαμία συμφωνία ή καθόλου Brexit.


Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ενόψει της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit ότι οι Βρετανοί βουλευτές έχουν να επιλέξουν μεταξύ της έγκρισης της συμφωνίας της για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και της αποχώρησης από αυτήν χωρίς συμφωνία ή της μη αποχώρησης.

Η Μέι σημείωσε ότι συζητάει με βουλευτές το θέμα της παραχώρησης στο κοινοβούλιο ενός μεγαλύτερου ρόλου σχετικά με το αν θα ενεργοποιηθεί το "δίχτυ ασφαλείας" για τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Ορισμένοι στο κοινοβούλιο προσπαθούν να ματαιώσουν το Brexit, υπογράμμισε, σημειώνοντας επίσης ότι δεν πιστεύει πως ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit αποτελεί τον σωστό δρόμο.

"Υπάρχουν τρεις επιλογές: η μια είναι να φύγουμε από την ΕΕ με μια συμφωνία (...) οι άλλες δύο είναι να φύγουμε χωρίς συμφωνία ή να μην προχωρήσουμε καθόλου στο Brexit", δήλωσε η Μέι στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.

"Είναι σαφές ότι υπάρχουν αυτοί στην Βουλή των Κοινοτήτων που θέλουν να ματαιώσουν το Brexit (...) και να ανατρέψουν την ψηφοφορία του βρετανικού λαού και αυτό δεν είναι σωστό", σημείωσε.

Η Μέι επανειλημμένως παρέκαμψε τις ερωτήσεις που αφορούσαν το αν θα καθυστερήσει την ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν παραχωρήσεις όσον αφορά το "δίχτυ ασφαλείας" για τη Βόρεια Ιρλανδία.

"Υπάρχουν ερωτήματα για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις όσον αφορά το αν θα προχωρήσουμε σε ένα δίχτυ ασφαλείας, επειδή αυτό δεν γίνεται αυτομάτως", σημείωσε. "Το ερώτημα είναι: προχωράμε σε ένα "δίχτυ ασφαλείας"; Επεκτείνουμε την όπως την ονομάζω εγώ περίοδο εφαρμογής;", πρόσθεσε.

Η Μέι απέφυγε εξάλλου να απαντήσει άμεσα στις ερωτήσεις που της έγιναν επανειλημμένως για το πιο είναι το "Plan B" που έχει για την περίπτωση που απορριφθεί η συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι θα εκδώσει την απόφασή του για το αν η Βρετανία μπορεί μονομερώς να ανακαλέσει την κίνησή της να αποχωρήσει από την ΕΕ τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις 10:00 ώρα Ελλάδος.

Η απόφαση αυτή, η οποία έλαβε έναν ασυνήθιστα επείγοντα χαρακτήρα, θα εκδοθεί την παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για την έγκριση ή μη της συμφωνίας της Μέι με την ΕΕ για το Brexit.

Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έκρινε την Τρίτη για την υπόθεση αυτή ότι η Βρετανία θα μπορούσε απλώς να σταματήσει την αποχώρησή της χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των άλλων χωρών μελών, ενισχύοντας τις ελπίδες αυτών που θέλουν να σταματήσει η διαδικασία. Οι δικαστές ακολουθούν συνήθως τις γνωμοδοτήσεις αυτές.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)