to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:26 | 02.04.2014

Κοινωνία

Μέχρι θανάτου: Οι δεσμοφύλακες βασάνιζαν επί δυόμισι ώρες τον Ιλία Καρέλι

Μια κάμερα, στον διάδρομο έξω από τον χώρο αναμονής των κρατουμένων στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, αποκάλυψε τον ομαδικό ξυλοδαρμό και φρικτό βασανισμό μέχρι θανάτου που υπέστη εκεί επί 2,5 ώρες ο Αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι στα χέρια σωφρονιστικών υπαλλήλων, το απόγευμα της Πέμπτης.


Το προηγούμενο κεντρικό μας θέμα: Συλλήψεις και διώξεις σε βάρος δεσμοφυλάκων για τον θάνατο του βαρυποινίτη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Β. Ιγνατιάδη στο Έθνος:

Η έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, που βασίστηκε στο υλικό της κάμερας και στη συνέχεια σε μαρτυρίες σωφρονιστικών καθώς και στις διαπιστώσεις ιατροδικαστών και εγκληματολογικού, κατέληξε σε αδιάσειστα στοιχεία, με βάση τα οποία ο εισαγγελέας της Αμφισσας, Νίκος Αντωναράκος, άσκησε ποινικές διώξεις για τρία κακουργήματα σε βάρος 14 υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας.

O εισαγγελέας ζήτησε την έκδοση 8 ενταλμάτων σύλληψης, τα οποία ωστόσο δεν εκδόθηκαν χθες λόγω αναρμοδιότητας. Με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Αμφισσας, ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Σερρών, η οποία θα αποφασίσει για την έκδοση των ενταλμάτων, καθώς κρίθηκε πως δεν ασκήθηκε παράνομη βία κατά του αλλοδαπού στις φυλακές Μαλανδρίνου ή στο Α.Τ. Ιτέας. Νεότερα ιατροδικαστικά στοιχεία δείχνουν ότι το κάταγμα στο στέρνο είναι σύγχρονο (άρα έγινε στη Νιγρίτα), ενώ αποκαλύπτεται ότι ο βαρυποινίτης υπέστη τον βασανισμό της φάλαγγας.

Οι κατηγορίες αφορούν τα κακουργήματα του βασανισμού με αποτέλεσμα τον θάνατο, του απλού βασανισμού και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, καθώς και το πλημμέλημα της υπόθαλψης εγκληματία. Για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Μαλανδρίνου και τους αστυνομικούς του Α.Τ. Ιτέας, οι κατηγορίες αναμένεται ότι θα προσωποποιηθούν κατά την ανάκριση.

Το παραμορφωμένο πρόσωπο του Καρέλι (φωτογραφία από κινητό) μετά τα χτυπήματα που δέχθηκε, σύμφωνα με την έρευνα, στις φυλακές Νιγρίτας

Το παραμορφωμένο πρόσωπο του Καρέλι (φωτογραφία από κινητό) μετά τα χτυπήματα που δέχθηκε, σύμφωνα με την έρευνα, στις φυλακές Νιγρίτας

Την ίδια ώρα οι σοκαριστικές αποκαλύψεις προκαλούν εκ νέου κλίμα αναταραχής στις φυλακές Νιγρίτας, αλλά και σε καταστήματα κράτησης σε όλη τη χώρα.

Ο χώρος αναμονής κρατουμένων στις φυλακές Νιγρίτας δεν καλύπτεται από συστήματα παρακολούθησης και οι υπάλληλοι όπως φαίνεται τον μετέτρεψαν σε κολαστήριο για τον δράστη της δολοφονίας του συναδέλφου τους, υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη στις φυλακές Μαλανδρίνου, σίγουροι πως η αυτοδικία τους δεν θα γινόταν αντιληπτή από κανέναν. Αλλωστε, λίγα λεπτά νωρίτερα είχαν φωτογραφήσει τον κρατούμενο με μώλωπες σε όλο του το σώμα και είχαν τεκμήρια πως τον παρέλαβαν ήδη χτυπημένο, σε περίπτωση που προχωρούσε σε καταγγελία. Αυτό που δεν υπολόγισαν ήταν πως ο 42χρονος Αλβανός θα πέθαινε από τα χτυπήματά τους, και αυτό θα επέφερε ενδελεχή έρευνα από τους αστυνομικούς των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Βασάνιζαν επί 2,5 ώρες μέχρι θανάτου τον Καρέλι  

Οι αστυνομικοί ήταν από την αρχή πεπεισμένοι πως ο βαρυποινίτης είχε ξυλοκοπηθεί άγρια και στη Νιγρίτα, παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των σωφρονιστικών πως δεν τον είχε ακουμπήσει κανείς. Αρκούσε μια απλή σύγκριση των επτά φωτογραφιών που τραβήχτηκαν κατά την άφιξή του στις φυλακές, με αυτές που τράβηξαν οι αστυνομικοί του εγκληματολογικού μετά τον θάνατό του. «Τα τραύματα ήταν πολλαπλάσια και πολύ βαρύτερα. Ηταν εμφανές και έμενε να αποδειχθεί με στοιχεία», είπε στο «Εθνος» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Το οπτικό υλικό από τον θάλαμο όπου κρατήθηκε ο Καρέλι είναι «καθαρό», όπως και αυτό που τραβήχτηκε από εξωτερικές κάμερες, καταγράφοντας την παραλαβή του κρατούμενου μετά τη μεταγωγή του από το Μαλανδρίνο.

Αντίθετα, η προσοχή των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ επικεντρώθηκε στις εικόνες που κατέγραψε μια εσωτερική κάμερα του διαδρόμου, η οποία καλύπτει τον χώρο εξωτερικά του θαλάμου αναμονής και του κελιού νεοεισερχομένων, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και ετοιμάστηκε εκτάκτως για την κράτηση του Καρέλι. Καταγράφεται αρχικά ο 42χρονος να οδηγείται στον θάλαμο αναμονής, στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης. Επί 2,5 ώρες φαίνονται να μπαινοβγαίνουν στον θάλαμο περίπου 10 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και στις 6:30 εμφανίζεται ο κρατούμενος να βγαίνει υποβασταζόμενος από δύο σωφρονιστικούς και να οδηγείται στον θάλαμό του σε άθλια κατάσταση.

Σε έρευνα του εγκληματολογικού που έγινε στον συγκεκριμένο χώρο, ανιχνεύτηκαν στο πάτωμα ίχνη αίματος του Καρέλι, που είχαν καθαριστεί μετά τον βασανισμό του, στοιχείο επίσης ενδεικτικό για το τι είχε συμβεί εκεί.

Υπό το βάρος των συγκεκριμένων ξεκάθαρων ενδείξεων, τουλάχιστον ένας από τους 15 υπαλλήλους που κλήθηκαν για άτυπη κατάθεση στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, φέρεται πως «έσπασε» .

Σημειώνεται πως μεταξύ αυτών που διώκονται είναι και ο διευθυντής των φυλακών, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία. Σύμφωνα, πάντως, με τον υποδιευθυντή του σωφρονιστικού καταστήματος, και γραμματέα της Ενωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Π. Ραδόπουλο, ο διευθυντής φαίνεται καθαρά στο επίμαχο βίντεο να κλειδώνει ο ίδιος τον χώρο αναμονής και να δίνει τα κλειδιά στον υπαρχιφύλακα, μαζί με σαφείς και αυστηρές εντολές να μην πειράξει κανείς τον κρατούμενο.

Το υπουργείο

Με δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης έκανε λόγο για βάναυσες και απάνθρωπες πράξεις που προσβάλλουν το κράτος δικαίου και δεσμεύτηκε για την υποδειγματική εφαρμογή του νόμου.

«Τέτοιες συμπεριφορές βγαλμένες από τα πιο σκοτεινά χρόνια της ιστορίας λαμβάνουν την απάντησή τους από την ελληνική Δικαιοσύνη και την Πολιτεία. Ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπεύθυνου», ανέφερε.

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ

Γροθιές, αγκωνιές και το χτύπημα στο στέρνο

Καθοριστικά για την αποκάλυψη της υπόθεσης ήταν τα ευρήματα των ιατροδικαστών που έκαναν τη νεκροψία - νεκροτομή στη σορό του 42χρονου Καρέλι.

Οπως έγραψε και χθες το «Εθνος», οι ιατροδικαστές κατέληξαν στο ότι τα θανατηφόρα χτυπήματα ήταν συμβατά με την ώρα θανάτου του κρατούμενου, δηλαδή είχαν προκληθεί στις φυλακές Νιγρίτας και όχι πριν από τη μεταγωγή του σε αυτές.

Εκτιμήσεις

Νεότερες εκτιμήσεις της ιατροδικαστικής εξέτασης αναφέρουν πως το κάταγμα στο στέρνο του 42χρονου - που σύμφωνα με την έως τώρα εικόνα ήταν το θανατηφόρο - δεν προκλήθηκε με κλομπ, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά, αλλά με τα χέρια και το σώμα των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Κατά μία εκδοχή προκλήθηκε με αγκωνιά και κατά κάποια άλλη έγινε όταν κάποιος κάθισε με δύναμη πάνω στο στέρνο του κρατούμενου. Τα χτυπήματα με κλομπ ήταν προγενέστερα.

Νωρίτερα από τις αρχικές προσδοκίες -πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας- αναμένονται τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης, που θα λύσουν το μυστήριο με το εγκαυματικό τραύμα στη δεξιά παλάμη του Καρέλι.

Πηγές της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν πως σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι προκλήθηκε με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί να αποτελεί και την αιτία θανάτου.

Σημειώνεται πως σε μια τέτοια περίπτωση το θρίλερ περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, με δεδομένο πως το συγκεκριμένο τραύμα προϋπήρχε της άφιξης του 42χρονου στη Νιγρίτα και καταγράφηκε στη φωτογράφησή του από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Διαδήλωση έγινε η κηδεία του Ιλία Καρέλι

Σε... διαδήλωση με δεκάδες αλβανικές σημαίες και συνθήματα μετέτρεψαν οι Αλβανοί την κηδεία του Ιλία Καρέλι, το απόγευμα της Δευτέρας, στο χωριό του, το Ζουπάν στο Φίερι.

Συγγενείς και φίλοι συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία τον 42χρονο βαρυποινίτη, κρατώντας αλβανικές σημαίες, με μία από τις οποίες σκέπασαν το φέρετρο, ενώ η μητέρα του, Ρασμί Κούμε, ξέσπασε και ζήτησε να λάμψει η αλήθεια για τον θάνατο του γιου της, να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Παράλληλα, κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να κρατήσει σκληρή στάση και να πιέζει συνεχώς, ώστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου το παιδί της.

Η σορός του Ι. Καρέλι έφτασε από το βράδυ της Κυριακής στην Αλβανία, ωστόσο οι δικοί του θέλησαν να γίνει και νέα ιατροδικαστική εξέταση στα Τίρανα.

Οι Αλβανοί ιατροδικαστές διαπίστωσαν ότι έφερε πολλαπλά τραύματα, ένα από τα οποία, αυτό στο στέρνο, ήταν θανατηφόρο, κατάγματα, μώλωπες και εκδορές σε όλο του το σώμα, ενώ συγγενείς του ανέφεραν πως είχε ξυλοκοπηθεί άγρια σε όλο του το σώμα.

Το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης θα γίνει γνωστό σε περίπου δύο εβδομάδες, ενώ διαψεύδονται πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για σπασμένα πόδια, βγαλμένα νύχια και προσπάθεια να του κόψουν τα γεννητικά όργανα.

Τα ΜΜΕ

Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ο βαρυποινίτης είχε στείλει SMS σε έναν ξάδελφό του, πριν από τη δολοφονία του Γ. Τσιρώνη, στο οποίο έγραφε ότι έδωσε 60.000€ για να πάρει άδεια τριών ημερών, προκειμένου να πάει να δει τη μητέρα του, που ήταν άρρωστη, αλλά εξαπατήθηκε, καθώς η άδεια ουδέποτε του δόθηκε.

Ανέφερε ακόμη ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον χτυπούσαν με ράβδο από καουτσούκ και του συμπεριφέρονταν άσχημα, ενώ ζητούσε βοήθεια ώστε η διαμαρτυρία του να φτάσει σε ανώτερο επίπεδο και να τον βοηθήσει η αλβανική κυβέρνηση.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Χ. ΚΟΝΣΟΛΙΔΗΣ

Τεκμήρια και ερωτηματικά

Την περασμένη Παρασκευή, λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Αλβανού κρατουμένου, διαβεβαίωνε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως δεν τον είχε ακουμπήσει κανείς στη Νιγρίτα. «Από την πρώτη στιγμή της παραλαβής του μέχρι το βράδυ που έφτασε το ασθενοφόρο για να τον παραλάβει, ο Καρέλι δεν ήρθε σε επαφή με υπάλληλο ή κρατούμενο», έλεγε, και τόνιζε με έμφαση πως ο κρατούμενος ήταν «χτυπημένος παντού» όταν παρελήφθη. Επικαλούνταν, μάλιστα, το οπτικό υλικό από τις κάμερες που τοποθετήθηκαν στο κελί του ειδικά γι΄αυτόν τον σκοπό. Η κάμερα του διαδρόμου, ωστόσο, κατέγραψε και τον ίδιο, μεταξύ άλλων συναδέλφων του, να μπαινοβγαίνουν στον θάλαμο αναμονής, όπου βασανίστηκε ο 42χρονος, πριν μεταφερθεί στο κελί του. Το γεγονός αυτό δεν αποδεικνύει τη δική του συμμετοχή στον ξυλοδαρμό ?αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη?, αποτελεί όμως αδιάψευστο τεκμήριο πως γνώριζε, αν μη τι άλλο, τι είχε συμβεί στο δωμάτιο?κολαστήριο.

Ο 39χρονος Χ. Κονσολίδης είναι ένας από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που εμπλέκονται στην υπόθεση. Από το απόγευμα της Δευτέρας νοσηλεύεται στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Σερρών. Οπως ανέφεραν συνάδελφοί του, κατέρρευσε μη αντέχοντας το βάρος της πίεσης κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ.

(πηγή: Έθνος)

Όπως προσθέτει το Βήμα:

«Όλα έγιναν στη Νιγρίτα. Δεν συνέβη τίποτα ποινικά κολάσιμο ούτε στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου οι φύλακες άσκησαν τη νόμιμη βία αλλά ούτε και στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας ή στην μεταγωγή του κρατουμένου».

 

Αυτό είναι σύμφωνα με πληροφορίες το περιεχόμενο του βουλεύματος με υπ' αριθμό 112/2014 του δικαστικού συμβουλίου με το οποίο κρίνει αναρμόδιο τον ανακριτή της Αμφισσας προκειμένου να ασχοληθεί με τις συνθήκες θανάτου του 42χρονου Ιλία Καρέλι. Πλέον ο φάκελος μεταβιβάζεται στις δικαστικές αρχές των Σερρών για τα περαιτέρω ενώ διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει εμπλοκή αστυνομικού.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο μοιραίος βασανισμός του Ιλία Καρέλι που είχε σκοτώσει τον υπαρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, έγινε σε δωμάτιο των φυλακών Νιγρίτας μόλις ο κρατούμενος μετήχθη εκεί. Μάλιστα υπάρχουν σχετικές μαρτυρίες των ειδικών φρουρών της Ιτέας, που συμμετείχαν στην μεταγωγή του, και τον παρέδωσαν στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Βασάνιζαν επί 2,5 ώρες μέχρι θανάτου τον Καρέλι

Σύμφωνα με καταγραφές καμερών σε κοινόχρηστους χώρους των φυλακών Νιγρίτας, ο Καρέλι έμεινε στον συγκεκριμένο χώρο των φυλακών περίπου 2,5 ώρες. Όταν εισερχόταν φαινόταν να περπατά κανονικά και όταν βγήκε -σύμφωνα με αναφορές- ήταν μισόγυμνος, σε κακή κατάσταση και υποβασταζόταν. Όπως προέκυψε, μετά τον βασανισμό του, οι φύλακες προσπάθησαν να πλύνουν με νερό και άλλα μέσα τον συγκεκριμένο χώρο για να εξαϋλώσουν τα ίχνη τού βασανισμού.

Οι εμπλεκόμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι φέρεται να έχουν υποστηρίξει ότι «στον συγκεκριμένο χώρο όπου μεταφέρθηκε και κρατήθηκε περίπου 2,5 ώρες ο κρατούμενος δέχθηκε μόνο μερικά γρονθοκοπήματα οργής για τον θάνατο του συναδέλφου τους και την υπόλοιπη ώρα διεκπεραιωνόταν η διαδικασία για την εισαγωγή στο κελί του, εν αναμονή και της τοποθέτησης κάμερας σε αυτό για λόγους …ασφαλείας του». Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για να δικαιολογήσουν αυτή την καθυστέρηση υποστήριξαν ότι η μεταγωγή του Καρέλι στη Νιγρίτα ήταν αιφνιδιαστική, όπως της «τελευταίας στιγμής» ήταν και η απόφαση για τοποθέτηση κάμερας στο κελί του.

Οι διώξεις

Μετά από αυτές τις εξελίξεις διώξεις ασκήθηκαν εναντίον 15 Σωφρονιστικών υπαλλήλων από τον εισαγγελέα Αμφισσας Νίκος κ. Αντωναράκο. Διώκονται σύμφωνα με το άρθρο 137 για βασανισμό που προκάλεσε τον θάνατο. Για υπόθαλψη εγκληματία διώκεται και ο διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας (πλημμέλημα).

Στο μεταξύ ήρθη η διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για την αρμοδιότητα της δικαστικής έρευνας αφού το δικαστικό συμβούλιο ανέθεσε πλέον στις αρχές των Σερρών την όλη τη δικογραφία.

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες περιέχει η δικογραφία. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ειδικών φρουρών την παραλαβή του Καρέλι την έκανε ο διευθυντής την Πέμπτη αλλά στη συνέχεια παρέδοσε τα κλειδιά στον αρχιφύλακα. Επί δυο ώρες 14  άτομα βασάνιζαν ή συμμετείχαν στον βασανισμό του Καρέλι. Κάποιος μάλιστα πάτησε πάνω στο στέρνο τού ήδη χτυπημένου κρατουμένου ο οποίος κρατείτο σε χώρο χωρίς κάμερα πριν μεταφερθεί στο κελί ασφαλείας. Μεταξύ των βασανιστών διώκεται και ο πρόεδρος των εργαζομένων Χάρης Κονσολίδης που είχε υπηρετήσει μαζί με τον δολοφονημένο Τσιρώνη  στον Κορυδαλλό και είχε συναισθηματική φόρτιση κατά την παραλαβή του Καρέλι. Την Παρασκευή δήλωνε άγνοια για τα χτυπήματα.

Ο θάνατος του Καρέλι, όπως μας είπε ο ιστροδικαστής κ. Μηνάς Γεωργιάδης επήλθε λόγω του κατάγματος στο στέρνο και λίγο μετά από το μοιραίο χτύπημα.

Η όλη έρευνα διεξάγεται υπό την εποπτεία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ευτέρπης Κουτζαμάνη ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνεισφορά του τμήματος Εσωτερικών  Υποθέσεων όπου ειδικοί φρουροί κατέθεσαν ότι οι ίδιοι οι υπάλληλοι έλεγαν ότι ξυλοκόπησαν τον Καρέλι. Οι συγκεκριμένες έρευνες έγιναν υπό την εποπτεία του εισαγγελέα κ. Ισίδωρου Ντογιάκου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)