to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:43 | 20.04.2015

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Μέχρι το τέλος Μαΐου στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό

Στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) εστάλη από το υπουργείο Εργασίας προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό και τα εργασιακά- έως τα τέλη Μαΐου θα πρέπει να αναμένεται η ψήφισή του από τη Βουλή.


Του Σπύρου Γεράρδη


Μετά και την τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Τετάρτη, με την συμμετοχή της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων, το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την αποκατάσταση των ρυθμίσεων για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, δόθηκε στην ΟΚΕ όπου πλέον οι εταίροι θα καταθέσουν και εγγράφως τις απόψεις τους.
Σε πρώτη φάση, την 1η Οκτωβρίου 2015 ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 650 ευρώ μικτά ενώ ταυτόχρονα καταργείται η διάκριση για τις αποδοχές των νέων κάτω των 25 ετών. Η πλήρης επαναφορά στα 751 ευρώ προσδιορίζεται σε 15 μήνες από σήμερα, την 1η Ιουλίου 2016.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, που θα αυξηθεί κατά 11% και θα φτάσει στα 400 ευρώ περίπου, από 360 ευρώ που είναι σήμερα.
 
Σε ότι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το νομοσχέδιο επαναφέρει την καθολικότητα της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν συμμετέχουν στις επαγγελματικές οργανώσεις που υπογράφουν την σύμβαση, την ισχύ της μετενέργειας από τους τρεις στους έξι μήνες, ενισχύει και πάλι το ρόλο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Τέλος, αίρεται το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, ωστόσο αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.


 
Με καθυστέρηση μέχρι και 5 μήνες πληρώνονται οι εργαζόμενοι
 

Σε μία ιδιότυπη στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια οι εργοδότες καθώς περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι (σχεδόν το 60%) παραμένουν απλήρωτοι, με τον μέσο όρο καθυστέρησης φτάνει στους πέντε μήνες ! Παράλληλα, οι μισθοί την τελευταία τριετία μειώθηκαν έως και 40%, κυρίως μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων, που αυξήθηκαν από 140 το 2012 σε 1.400 την φετινή χρονιά. Αντίστροφη ήταν η πορεία των κλαδικών συμβάσεων, καθώς από τις περίπου 180 το 2010 έχουν απομείνει σε ισχύ μόλις τέσσερις.
 
Το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και ρυθμίσεις για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την επαναφορά του ορίου των ομαδικών απολύσεων, από το 5% ανά μήνα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 30 εργαζόμενους, στο 2%.

Ρεπορτάζ του Σπύρου Γεράρδη για τον ρ/σ Στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)