to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:29 | 17.02.2021

Πολιτική

Επιτελικό κράτος - μπάχαλο: Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, υποσχέσεις για αποκατάσταση και μπαλάκι ευθυνών (Liveblog)

40.000 νοικοκυριά παραμένουν επί 3 ημέρες χωρίς ρεύμα - Μέχρι σήμερα αργά το βράδυ η αποκατάσταση των κεντρικών βλαβών- Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ προειδοποιούσαν για μέτρα ενόψει «Μήδειας», αλλά αγνοήθηκαν - Διαβάστε όλες τις εξελίξεις σε liveblog


Στα λευκά ντύθηκε χθες 16/2 ολόκληρη η Αττική λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας «Μήδεια». Το χιόνι έφτασε μέχρι το κέντρο της Αθήνας προκαλώντας φοβερά προβλήματα στο ανεπαρκές επιτελικό κράτος. Η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι καθώς νεκρός εντοπίστηκε ένας άντρας στο Οροπέδιο Λασιθίου, έξω από το μαντρί του, ενώ τη ζωή του έχασε κι ένας 80χρονος στο χωριό Τρούπι της Εύβοιας, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Ο τρίτος νεκρός, σύμφωνα με την Ευβοϊκή Γνώμη, είναι ένας 73χρονος στην περιοχή Μουρτιάς Ελυμνίων της Εύβοιας, ο οποίος υποστηριζόταν από οξυγόνο. Ο 73χρονος έχασε τη ζωή του όταν από τη διακοπή ρεύματος στο σπίτι του σταμάτησε το μηχάνημα να λειτουργεί.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση καταγράφονται σε 29 περιοχές της Αττικής, με δεκάδες χιλιάδες σπίτια να έχουν μείνει στο σκοτάδι και την Πολιτική Προστασία να ζητά και τη συνδρομή του στρατού για την αποκατάσταση του δικτύου. Εν τω μεταξύ, από το πρωί της Τετάρτης, εκτυλίσσεται ένας «χιονοπόλεμος» ευθυνών με τους εμπλεκόμενους, κεντρική κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση και ΔΕΔΔΗΕ, να αποποιούνται τις ευθύνες για την κατάρρευση του «επιτελικού κράτους».

Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία αποκαταστάθηκαν οι 15 από τις 43 γραμμές μέσης τάσης που παρουσιάζουν πρόβλημα σε τμήμα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Οι γραμμές αυτές ηλεκτροδοτούν περίπου 40.000 νοικοκυριά σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν 70.000 και ως τώρα έχουν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 30.000 νοικοκυριά.

Συνολικά έχουν αποκατασταθεί οι 57 ζημιές από τις 85 ενώ ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί καμιά βλάβη στη χαμηλή τάση.

Το πότε πραγματικά και οι 29 περιοχές της χώρας που από την Κυριακή το βράδυ έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, θέρμανση και επικοινωνίες θα ηλεκτροδοτηθούν, παραμένει άγνωστο.

Το θετικό είναι ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ αποκαταστάθηκε η λειτουργία όλων των αντλιοστασίων  στην Αττική και υδροδοτούνται κανονικά τα νοικοκυριά αφού η εταιρεία μετέφερε γεννήτριες στα αντλιοστάσια.

Προβλήματα σε τοπικές γραμμές λεωφορείων 

Σε ορισμένες τοπικές γραμμές, κυρίως στις περιοχές Κηφισιάς, Πεντέλης, Αχαρνών, Θρακομακεδόνων και Φυλής, εντοπίζονται τα προβλήματα στις μετακινήσεις με τα λεωφορεία. Μάλιστα, σε κάποιες από τις παραπάνω περιοχές δεν εκτελούνται ακόμη δρομολόγια, λόγω της έντονης χιονόπτωσης και της πτώσης δέντρων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΑ, σταδιακά αποκαθίσταται η λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών και γραμμών του τρόλεϊ στο δίκτυό του.

Υπενθυμίζεται πως λεωφορεία και τρόλεϊ βγήκαν στους δρόμους πριν από τις 7 το πρωί, εκτελώντας δρομολόγια στο μεγαλύτερο δίκτυό τους.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ προειδοποιούσαν για μέτρα ενόψει «Μήδειας», αλλά αγνοήθηκαν

Από τις 12 Φεβρουαρίου προειδοποιούσαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ για τα προβλήματα που θα προέκυπταν από την κακοκαιρία «Μήδεια» και τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν. Εκ του αποτελέσματος, με 250.000 νοικοκυριά να βρίσκονται στο σκοτάδι επί ώρες, προκύπτει ότι δεν εισακούστηκαν.

Μετάθεση ευθυνών

Την ίδια ώρα, συνεχίζει τις προσπάθειες μετάθεσης των όποιων ευθυνών ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος από το πρωί δηλώνει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί πως για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.

Μάλιστα, η περιφέρεια Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τον Διαχειριστεί να «αναλάβει τις ευθύνες του για τις διακοπές ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά».

«Είναι ανεπίτρεπτο σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες να μένουν περίπου 250.000 νοικοκυριά για τόσες πολλές ώρες, χωρίς ρεύμα. Εξίσου ανεπίτρεπτο είναι κάποιοι να προσπαθούν να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες. Μπορεί να είναι ακραία τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν, αλλά ο κάθε φορέας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και τώρα οφείλει να το κάνει και ο ΔΕΔΔΗΕ και να αποκαταστήσει άμεσα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στις χιλιάδες οικογένειες» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

(συνέχεια της ενημέρωσης για τη «Μήδεια» από το βράδυ της Τετάρτης και μετά, εδώ)

Δείτε όλες τις εξελίξεις:

Πληροφορίες: ΑΠΕ  - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)