to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Μέχρι και 20 ώρες στο τιμόνι»

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων της Ρόδου οι οποίοι βιώνουν, όπως καταγγέλλουν, ακραία εντατικοποίηση στην εργασία τους


Έξω από τα δικαστήρια της Ρόδου συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί της Τρίτης 21 Αυγούστου οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων του νησιού, στο πλαίσιο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, δίνοντας απάντηση στην αγωγή που κατέθεσε ενάντια στον αγώνα τους η εταιρεία «Ελληνικά Λεωφορεία».

Οι επαναλαμβανόμενες απεργίες που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο συνεχίζονται και σήμερα, Τετάρτη, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου δεν έχει εκδώσει ακόμα τη σχετική απόφαση. Το σωματείο των εργαζομένων («Κολοσσός») οδηγήθηκε στις δυναμικές κινητοποιήσεις μετά την άτεγκτη στάση της εργοδοσίας (και κυρίως των δύο μεγάλων επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων του νησιού), η οποία, παρά την αρχική συμφωνία για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, «κατέβασε» τα ακουστικά και αθέτησε όσα συμφωνήθηκαν στις 8 Αυγούστου, σε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Δημαρχείο του νησιού. 

Μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο, η εργοδοσία έκανε κάθε προσπάθεια να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, επιστρατεύοντας mini bus, ενοικιαζόμενα βαν, ακόμα και αυτοκίνητα ενώμ όπως προείπαμε, προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. 

«Βασικό ζήτημα για τους οδηγούς αλλά και σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια είναι τα ατελείωτα ωράρια με τα οποία αναγκάζονται να δουλεύουν», τονίζει στο Left.gr o κ. Αλέξαδρος Κολιάδης, Πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, το οποίο τάσσεται, από κοινού με πλήθος σωματείων και φορέων του νησιού, στο πλευρό των οδηγών.

«Όπως αποδεικνύουν και οι ταχογράφοι που σόκαραν ακόμα και την πρόεδρο του δικαστηρίου, οι οδηγοί είναι για 18, 19, ακόμα και 20 ώρες στο τιμόνι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πριν περίπου 10 ημέρες σημειώθηκε τροχαίο δυστύχημα με θύμα έναν μοτοσικλετιστή κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», σημειώνει ο κ. Κολιάδης ο οποίος κατέθεσε επίσης ως μάρτυρας στο δικαστήριο. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο πλευρό των οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων της Ρόδου η Ο.Σ.Μ.Ε.

Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, οι απεργοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. «Η απεργία συνεχίζεται μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. Εκτός, βέβαια, αν στο μεταξύ, η εργοδοσία δεχθεί την υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας», δήλωσε σε τοπική ιστοσελίδα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Σάββας Χατζησάββας.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε χθες ενώπιον του δικαστηρίου η πλευρά των απεργών, στο σύνολο των 280 οδηγών, οι οποίοι απασχολούνται κάτω από εξαντλητικές συνθήκες κατά παράβαση των όρων που θέτει ο νόμος για το ωράριο εργασίας τους αλλά και με μισθούς από 770 έως 880 ευρώ, απεργούν περίπου 40.

«Όπως μπορεί να κατανοήσει όλη η ροδιακή κοινωνία, ορθώς απεργούν οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων. Οι συνθήκες εργασίας τους είναι απάνθρωπες και θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των πελατών, των ξεναγών, όσων κυκλοφορούν στο νησί καθώς και τη φήμη της Ρόδου αν συμβεί κάτι» σχολιάζει «στο Κόκκινο Ρόδου 103.7» η πρώην πρόεδρος των ξεναγών Δωδεκανήσου, κ. Κατερίνα Γκόγκου.

«Το βράδυ της δεύτερης μέρας απεργίας, μέλη του Σωματείου Ξεναγών βρεθήκαμε στο αεροδρόμιο στο πλευρό των απεργών, και είδαμε οδηγούς/απεργοσπάστες να μην μπορούν να πάρουν τα πόδια τους, άυπνοι και κατάκοποι, να μην βρίσκουν το σκαλί για να ανέβουν στο λεωφορείο. Και φόρτωσαν κόσμο για να τον μοιράσουν στα ξενοδοχεία... Αυτό που μας εξόργισε είναι ότι δεν έγιναν έλεγχοι από την Τροχαία ενώ γνωρίζει. Οι υποτυπώδεις έλεγχοι που κάποια στιγμή έγιναν, ήταν για το αν έχουν τα λεωφορεία ζώνες και άλλα τέτοια, και όχι για τις ώρες που βρίσκονται στο τιμόνι οι οδηγοί… Όλοι γνωρίζουν, και ο Εισαγγελέας και η Τροχαία και οι αρχές του τόπου. Τώρα πια κανείς δεν είναι «αθώος», κανείς δε μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε και, επομένως, όλοι είναι «συνένοχοι» αν συμβεί κάτι".

Στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Νεφελούδης θα μεταβεί τη Δευτέρα 27 Αυγούστου στο νησί της Ρόδου, έχοντας ήδη καλέσει σε συμφιλιωτική σύσκεψη τους εκπροσώπους των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και των εργοδοτών, προκειμένου, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «να αμβλυνθούν οι διαφορές ανάμεσα στα μέρη και να επιτευχθεί η υπογραφή Σ.Σ.Ε.». 

Πληροφορίες: rodiaki.gr, dimokratiki.gr, Κόκκινο Ρόδου - φωτογραφίες: rodiaki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)