to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:55 | 01.07.2021

Οικονομία

Μέχρι αύριο 2 Ιουλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών

Λήγει αύριο η δυνατότητα για την κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα παγίων δαπανών με κουπόνια.


Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί περί τις 130.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα μέσω του οποίου θα πληρωθούν με κουπόνια κυρίως ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα ύψους 500 εκ ευρώ αναμένεται να εκκινήσει τις καταβολές από τις αρχές Αυγούστου.  Όσοι επιθυμούν  να συμμετάσχουν έχουν προθεσμία μέχρι αύριο 2 Ιουλίου για να αποστείλουν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η διαδικασία διεξάγεται ηλεκτρονικά  μέσω της πλατφόρμας «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, η οποία και έχει εκδώσει 50.000 «πιστωτικά κουπόνια» για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος τα κουπόνια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που θα καθίστανται πληρωτέες από 1.7.2021 έως 31.12.2021. Παράλληλα θα μπορούν να πληρωθούν δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα για το διάστημα από 1.4.2020 έως 31.12.2020.

Ποιοι μπορούν να επιδοτηθούν
Όπως προκύπτει από τη σχετική προκήρυξη αυτοί που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών είναι :

– Επιχειρήσεις που το 2020 εμφάνισαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, έχουν λάβει ενισχύσεις από τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής και δικαιούνται «κούρεμα» 50% στο ποσό των κρατικών δανείων. Οι επιχειρήσεις αυτές θα λάβουν πιστωτικό κουπόνι για συμψηφισμό με κάθε μορφής νέα φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση, αξίας ίσης με το 35% των ενισχύσεων που έχουν λάβει από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας. Για παράδειγμα επιχείρηση που έλαβε ενισχύσεις 20.000 ευρώ από τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής και δικαιούται «κούρεμα» στο προς επιστροφή ποσό στα 10.000 ευρώ, έχει τη δυνατότητα να λάβει πιστωτικό συμψηφισμού φόρων και εισφορών ύψους 7.000 ευρώ (20.000 χ 35%). Εάν επιλέξει να πάρει τα 7.000 ευρώ θα πρέπει να επιστρέψει τα 20.000 ευρώ από τις αρχές του 2022 σε 60 μηνιαίες δόσεις. Δηλαδή η επιχείρηση που θα επιλέξει να λάβει το 35% των ενισχύσεων που εισέπραξε από την επιστρεπτέα προκαταβολή 1, 2 και 3 θα «χάσει» το κούρεμα 50% των κρατικών δανείων αλλά θα εξοφλήσει φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

– Ζημιογόνες επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 θα λάβουν «κουπόνι» το οποίο θα αντιστοιχεί στο σύνολο των παγίων δαπανών της επιχείρησης μέσα στο 2020 που δεν καλύφθηκαν από τις ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το ποσό της ενίσχυσης που θέλουν να κατανείμουν για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλουν να χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος.

tags: ΑΑΔΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)