to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μέγαρο Μουσικής: Μπαχ… και βαχ για τους φορολογούμενους

Ο Οργανισμός ΜΜΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα δάνεια (230 εκατομμύρια ευρώ!) που έλαβε με την εγγύηση του Δημοσίου. Θα τα πληρώσει το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή όλοι εμείς


Πανάκριβα θα στοιχίσει στους Ελληνες φορολογούμενους ο πολιτισμός που τους πρόσφερε και τους προσφέρει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η αδυναμία του Οργανισμού ΜΜΑ να ανταποκριθεί στα δάνεια που έλαβε παλαιότερα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αναγκάζει τον εγγυητή των δανείων, που δεν είναι άλλος από το υπουργείο Οικονομικών (δηλαδή τους φορολογούμενους), να πληρώσει τα επόμενα χρόνια κοντά στα 230 εκατ. ευρώ, πέραν αυτών (περίπου 15 εκατ. ευρώ) που ήδη έχουν καταβληθεί λόγω κατάπτωσης της εγγύησης.

Σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας για τους εργαζομένους, αλλά και για το Δημόσιο, το οποίο «φορτώνει» φορολογούμενους και «φεσώνει» ακόμα και αυτούς που απέλυσε για να εμφανίσει πλεόνασμα στους δανειστές, εγείρεται μείζον ηθικό ζήτημα. Τα δανεικά του Μεγάρου καλούνται να πληρώσουν άνθρωποι οι οποίοι δεν πάτησαν ποτέ το… πόδι τους στις αίθουσές του, αλλά και όσοι το πάτησαν πλήρωσαν και πληρώνουν πανάκριβα εισιτήρια.

Το αντάλλαγμα

Η ανάληψη του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων του Μεγάρου από το Δημόσιο έχει ήδη δρομολογηθεί, με αντάλλαγμα υποτίθεται την… πλειοψηφία στη διοίκηση του Οργανισμού.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του προέδρου του ΟΜΜΑ Γιάννη Μάνου και του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος ασχολείται ενεργά με το ζήτημα, εξετάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του Μεγάρου.

Οπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην κλείσει το Μέγαρο και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές εργάζονται πάνω σε αυτό το σχέδιο.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το Μέγαρο Μουσικής είναι ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνεια που είχε λάβει και επειδή τα είχε συνάψει με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, το τελευταίο καλείται τώρα να τα αποπληρώσει. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κλείσει το Μέγαρο Μουσικής, αλλά να καλύψει τις υποχρεώσεις του και να το διατηρήσει εν λειτουργία. Μάλιστα, μετά τη χθεσινή σύσκεψη αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν πως το Δημόσιο θα πάρει στην κυριότητά του το νέο κτίριο του Μεγάρου, ενώ το παλαιό θα παραμείνει στο σημερινό καθεστώς. Επίσης, τη διαχείριση θα την ασκεί η διοίκηση του Μεγάρου, αλλά από εδώ και στο εξής το κράτος θα έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ. του Οργανισμού με έξι μέλη.

«Δεν πωλείται»

Με αφορμή παλαιότερα δημοσιεύματα ότι το Μέγαρο θα περάσει στο Δημόσιο και εν συνεχεία στον έλεγχο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με προοπτική μάλιστα να γίνει και διεθνής διαγωνισμός για την εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή, παράγοντας που συμμετείχε στη σύσκεψη ξεκαθάρισε πως «ο πολιτισμός δεν πωλείται».

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι το σχέδιο βιωσιμότητας του Μεγάρου Μουσικής δεν προβλέπει καμία απόλυση, ενώ προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την αξιοποίηση των χώρων που διαθέτει και ως συνεδριακό κέντρο. Σύμφωνα με έγγραφο που είχε διαβιβάσει στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας, το Μέγαρο Μουσικής έχει συνάψει τρία δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού αρχικού ποσού 245 εκατ. ευρώ [95 εκατ. το 2007 από την Εθνική Τράπεζα και τα υπόλοιπα (78,8 εκατ. και 55,4 εκατ. ευρώ), από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων].

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συγκεκριμένων δανείων στις 30 Ιουνίου του 2013, ήταν 229,27 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά την επιχορήγηση, από 12 εκατ. ευρώ το 2009 μειώθηκε σε 5 εκατ. ευρώ το 2010, 3 εκατ. το 2011, σε 1,7 εκατ. ευρώ το 2012.

Πάντως, όπως ανέφερε στη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Σταϊκούρας, «για το τρέχον οικονομικό έτος η συνολική επιχορήγηση για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών έχει διαμορφωθεί στα 6 εκατ. ευρώ και αυτή δόθηκε μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)