to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:26 | 17.03.2015

Πολιτική

Μέγαρο Μαξίμου: Σχέδιο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για δημοσιονομική και πιστωτική ασφυξία της νέας κυβέρνησης

Στην αντεπίθεση περνάει το Μαξίμου, αντικρούντας την κριτική που δέχεται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Κυβερνητικοί κύκλοι κατηγορούν τα δύο κόμματα πως επιδεικνύουν «περίσσευμα θράσους» και πως είχαν εξυφάνει σχέδιο «για τη δημοσιονομική και πιστωτική ασφυξία της νέας κυβέρνησης».


Σε άτυπη ενημέρωση υπό τον τίτλο «η αλήθεια για τα δημοσιονομικά» το Μαξίμου αναφέρει ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και υποστηρίζει πως ο μοναδικός λόγος για τον οποίο άφησε κάποια χρήματα στο δημόσιο ταμείο η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η υπερβολική εκμετάλλευση των διαθέσιμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Απαντώντας στο επιχείρημα της Ν.Δ. ότι μέχρι τον Νοέμβριο τα πράγματα ήταν καλά, οι κυβερνητικοί κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι στους πρώτους 11 μήνες του 2014 τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν χαμηλότερα κατά  920 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.  Ένα μήνα μετά, στο τέλος του 2014, συμπληρώνουν, η υστέρηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, έφτασε τα 3,5 δισ. ευρώ. Σε ένα μήνα, δηλαδή, η «μαύρη τρύπα» των εσόδων αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, είναι αστείο να υποστηρίζει κανείς ότι «αυτή η τρομακτική αύξηση οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα. «Τι έχει να κάνει για παράδειγμα η αβεβαιότητα με την απώλεια 400 εκατ. από τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων;», διερωτούνται και καλούν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αναζητήσουν ευθύνες «στον ίδιο τους τον εαυτό για την κατάρρευση των εσόδων πριν ακόμα και από την προκήρυξη εκλογών».

Αναφορικά με το επιχείρημα της Ν.Δ. ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2014 ήταν 2,6 δισ. ευρώ, το Μαξίμου τονίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν λέει με ποιον τρόπο κατάφερε κάτι τέτοιο και συμπληρώνει ότι «αυτός ο τρόπος δεν είναι άλλος από το δανεισμό».

«Συγκεκριμένα», συνεχίζει, «η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ από το Μάρτιο του 2014 ξεκίνησε να δανείζεται από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, μέσω repos. Ο αρχικός στόχος που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές ήταν το ποσό από αυτά τα δάνεια να μην ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Το Νοέμβρη, όταν κατέθεσε και τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2015, υποστήριζε ότι το ποσό θα κλείσει στα 5 δισ. ευρώ – όταν, μάλιστα, στα τέλη του Σεπτέμβρη, το ποσό των δανείων είχε ήδη ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014, το ποσό των δανείων από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, έφτασε τα 8,6 δισ. ευρώ». 

Τέλος, οι κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση με σταθερότητα και αποφασιστικότητα ξεπερνά όλα τα εμπόδια που της έχει κληροδοτήσει η αξιωματική αντιπολίτευση»

Όπως αναφέρουν, οι πρωτοβουλίες, το επόμενο διάστημα, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα, ακυρώνοντας τους σχεδιασμούς ορισμένων που θέλουν να επιστρέψει η χώρα σε μνημόνια και εποπτεία.  

Διαβάστε ακόμα: Εκτέλεση προϋπολογισμού: Νοικοκύρεμα δαπανών, αύξηση επιστροφών φόρων

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)