to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:41 | 27.01.2020

Πολιτική

«Μεγαλύτερη του αναμενόμενου θα είναι η έκπληξη του Μητσοτάκη στις εκλογές με απλή αναλογική»

Στην έκπληξη με την οποία θα έρθει αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική η οποία θα είναι «μεγαλύτερη του αναμενόμενου» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας Στο Κόκκινο ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Γιάννης Ραγκούσης.


Στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη ο κ. Ραγκούσης μίλησε για τα κρούσματα αυθαίρετης βίας από αστυνομικούς ακόμα και προς παιδιά – όπως ο ξυλοδαρμός 11χρονου παιδιού στο Μενίδι – και για τις έκνομες συμπεριφορές που έχουμε και θα έχουμε στο μέλλον. Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι αυτά είναι δύο θέματα και όταν συμβαίνουν έχει αξία το πως η πολιτική ηγεσία αντιδρά απέναντι σε αυτά.

Για την αστυνομική βία

Ο κ. Ραγκούσης εξήγησε ότι εκεί είναι το πρόβλημα με τη σημερινή ηγεσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς στην περίπτωση της εισβολής αστυνομικών στο σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ είχαμε απαράδεκτη αντίδραση από μέρους τους και προσπάθεια συγκάλυψης της αστυνομική βίας – και έκνομης και αντισυνταγματικής – και είχαμε και παραποίηση των πραγματικών γεγονότων. Σε αυτήν την περίπτωση εκ μέρους του Μητσοτάκη και του Χρυσοχοΐδη είχαμε προσπάθεια συγκάλυψης και νομιμοποίησης αυτών των κρουσμάτων.

Ο βουλευτής τόνισε ότι «Επειδή οι αντιδράσεις δεν κρίνονται μόνο σε σχέση με τα γεγονότα που προηγήθηκαν αλλά πάντοτε παράγουν αντιλήψεις, ενθαρρύνουν συμπεριφορές πρέπει να πούμε ότι εκεί είναι το πρόβλημα».

Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός και αρμόδιος υπουργός ουσιαστικά στέλνουν «σήμα» στους αστυνομικούς που είναι επιρρεπείς στο να παραβιάσουν τον νόμο, τα καθήκοντα τους και τον κώδικα δεοντολογίας τα οποία έχουν και έτσι οδηγούμαστε σε συμπεριφορές όπως του αστυνομικού που χαστούκισε το 11χρονο αγόρι. «Και ας βγαίνει ο κ. Χρυσοχοΐδης τώρα να εμφανίζεται δήθεν ευαίσθητος γι’ αυτές τις συμπεριφορές.»

Παράλληλα σχολίασε ότι μέχρι και πριν από μια εβδομάδα η ΕΛΑΣ δεν είχε στείλει στον Συνήγορο του Πολίτη τον φάκελο της υπόθεσης Ινδαρέ, αν και αυτό θα έπρεπε να το έχει κάνει αμέσως.

Ο τομεάρχης τόνισε ότι έχουμε αύξηση της εγκληματικότητας γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει στη ρίζα τους και ουσιαστικά αυτά τα φαινόμενα αλλά ενδιαφέρεται για την επικοινωνιακή τους εκμετάλλευση αλλά τελικά όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεν πετυχαίνει ούτε αυτό.

Για τον εκλογικό νόμο

Την αλλαγή του εκλογικού νόμου με ορίζοντα τις μεθεπόμενες εκλογές ο κ. Ραγκούσης την χαρακτήρισε «αγχωμένα βήματα» και από αυτό προκύπτει ότι προετοιμάζεται η ΝΔ για όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή και για τις πρόωρες εκλογές. Ο εκλογικός νόμος είναι ο καθρέφτης των αντιλήψεων ενός ηγέτη, ενός κόμματος, μιας κυβέρνησης,  μιας πλειοψηφίας για το πως θέλει την Ελλάδα, το πολιτικό σύστημα, σημείωσε ο τομεάρχης.

Η θεσμοθέτηση ξανά του μπόνους των 50 εδρών – κάτι που έπαιξε καθοριστικό αρνητικό ρόλο για να φτάσουμε στη χρεοκοπία της χώρας μέσω των κυβερνήσεων που δημιουργήθηκαν από αυτό το εκλογικό σύστημα – ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα σε κυβερνήσεις μειοψηφίας να κυβερνούν τον τόπο, σημείωσε. Είναι ηλίου φαεινότερο τι ετοιμάζεται και στη βάση ποιας λογικής και ποιας αντίληψης, σχολίασε  ο κ. Ραγκούσης λέγοντας πως ουσιαστικά κυβερνήσεις των λίγων θα υλοποιούν πολιτικές για τους λίγους.

Δίκοπο μαχαίρι θα είναι αυτό για τη ΝΔ, εξήγησε ο τομεάρχης, και τόνισε ότι θα προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής κατεύθυνσης με την απλή αναλογική, αν και «εύκολο δεν είναι». Εξήγησε όμως πως στην πολιτική ζωή του τόπου πολλές φορές έχουν προκύψει μεταβολές με την καταλυτική επίδραση παραγόντων που σε κανονικές συνθήκες θα απαιτούσαν μήνες ή χρόνια. Και αυτή η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει παίξει ρόλο καταλύτη, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι «Η έκπληξη που περιμένει τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις εκλογές με απλή αναλογική θα είναι για αυτόν και στο σύστημα γενικότερα Μητσοτάκη, μεγαλύτερη έκπληξη και από αυτήν που γνώρισαν όταν είδαν το 24% των ευρωεκλογών να το κάνουμε μέσα σε 20 μέρες – με το σύμπαν το μιντιακό απέναντι μας – 32%. Τότε ούτε που τους περνούσε από το μυαλό ότι θα βγει ο Τσίπρας και όλοι μας από μια ήτα στις ευρωεκλογές».

Ο κ. Ραγκούσης μίλησε για τα πολύ σοβαρά διλήμματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα κόμματα που αυτοτοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο. Και αυτό, όπως εξήγησε, αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής καθώς όσα κάνει τώρα η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε βάρος των συμφερόντων και δικαιωμάτων εργαζόμενων και ανέργων είναι μια πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν και πως το κρίσιμο δεν είναι ποιο πρόσωπο θα βγει πρωθυπουργός αλλά τι πολιτικές θα ακολουθηθούν καθώς θα επηρεάσουν τη ζωή των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Ο τομεάρχης ανέφερε το καινούργιο πολιτικό δεδομένο, καθώς ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει και λέει ότι θα πάει σε δεύτερες εκλογές μετά από αυτές με την απλή αναλογική ό,τι και αν γίνει και στους όποιους συμμάχους του από το Κίνημα Αλλαγής τους δηλώνει και εκ των προτέρων τους λέει «δεν σας γουστάρω, δεν θέλω καμιά συνεργασία μαζί σας».

«Η κουβέντα της προοδευτικής διακυβέρνησης, η κουβέντα για τον σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης μετά την απλή αναλογική είναι μια κουβέντα αποκλειστικά για το μέλλον και αποκλειστικά για το συμφέρον των πολιτών για το συμφέρον των πολλών όχι για το συμφέρον των κομμάτων και των ηγεσιών τους» επισήμανε ο κ. Ραγκούσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)