to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:02 | 27.09.2021

Κοινωνία

Έναν νεκρό, 35 τραυματίες και πάνω από 1.000 ακατοίκητα σπίτια αφήνει πίσω του ο σεισμός στο Ηράκλειο

Έναν νεκρό εργάτη και μεγάλες καταστροφές αφήνει πίσω του ο καταστροφικός σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - Σπίτια και επαγγελματικοί χώροι στο Αρκαλοχώρι έχουν καταρρεύσει ενώ από τα χαλάσματα έχουν κλείσει δρόμοι - Κλειστά θα είναι την Τρίτη και την Τετάρτη τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου - Δεν υπάρχει ασφαλές σημείο σε εξωτερικό χώρο του χωριού με τους κατοίκους που έχουν μείνει άστεγοι ή τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές να καλούνται να κατευθυνθούν προς το Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου


Συνεχής είναι η προσπάθεια των αρμόδιων φορέων προκειμένου να εξασφαλιστεί μια στέγη αλλά και φαγητό για τους ανθρώπους που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται, μετά τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Νομό Ηρακλείου το πρωί της Δευτέρας. Ο σεισμός άφησε πίσω του έναν νεκρό 64χρονο άνδρα αλλά και δεκάδες τραυματίες.

Περίπου 800 άτομα μπορούν να καταλύσουν στις 80 σκηνές που μεταφέρθηκαν και στήθηκαν από άνδρες του Στρατού στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, μετά το σεισμό. Όπως αναφέρει το cretalive, οι σκηνές θα φιλοξενήσουν τον κόσμο μέχρι να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι στατικής επάρκειας στις κατοικίες.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, πως «θα κάνουμε την προσπάθεια, απόψε, να φιλοξενήσουμε σε σκηνές και σε ξενοδοχεία μέχρι 2.500 ανθρώπους».

Έχει ληφθεί απόφαση να στηθούν 100 σκηνές όχι μόνο στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου αλλά και σε περιοχές με ανοιχτό χώρο ώστε να μπορέσουν πολίτες που έχουν ανάγκη να βρεθούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον και κοντά στα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα η αγωνία των κατοίκων της περιοχής κορυφώνεται, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα, σε όλους τους τόνους εξέφραζαν την αγωνία τους για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και ζητώντας ενημέρωση και μέριμνα πριν ... τα χειρότερα! Σήμερα πολλοί βρίσκονται έξω από τα, επικίνδυνα, σπίτια τους, με την οργή και την απόγνωση να τους κυριεύει...

>>Μήνυμα συμπαράστασης του Αλ. Τσίπρα στους κατοίκους της Κρήτης

Συνεχείς οι μετασεισμοί, μεγάλες οι καταστροφές

Από το πρωί στις 9:17 έως και τις 21:15 δηλαδή, 12 ώρες ακριβώς μετά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει καταγράψει 51 δονήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων ξεπερνούν τους 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και γίνονται ιδιαίτερα αισθητές λόγω του μικρού εστιακού βάθους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει.

Παράλληλα, σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσμματα καταγράφονται. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεχγος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων.

Από τη ΔΕΥΑΗ ανακοινώθηκε ότι λόγω του  σεισμού και των συνεχών διακοπών ηλεκτροδότησης προκλήθηκε ζημιά στον αγωγό του Θραψανού. Αναμένεται να παρουσιαστούν προβλήματα υδροδότησης στις παρακάτω περιοχές: Φορτέτσα, Κορακοβούνι, Μεσαμπελιές, Νέα Αλάτσατα, Κνωσός (Αρχαιότητες), Ηλιούπολη και στην ευρύτερη περιοχή Κνωσού (Βλυχιά – «Μακρύ Τοίχος».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι

Νεκρός από την κατάρρευση στέγης σε εκκλησία

Νεκρός ανασύρθηκε πριν από λίγη ώρα από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ο εργάτης που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε μετά τα 5,8 Ρίχτερ στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το χωριό Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Ο άτυχος εργάτης παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος.

Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος που είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

Μέχρι στιγμής στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος.

Κάποιοι πολίτες για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο, απομακρύνθηκαν μόνοι τους με ασφάλεια.

Η Πολιτική Προστασία καλεί τον κόσμο να μετακινηθεί, προληπτικά, στο Κολυμβητήριο και στο Εκθεσιακό Κέντρο, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το κέντρο του Αρκαλοχωρίου.

Κλειστά τα σχολεία και οι δομές του δήμου

Κλειστά θα είναι αύριο και μεθαύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Έφη Κουτεντάκη.

«Από τα 85 σχολεία που μου απάντησαν τα 45 έχουν ρωγμές», είπε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, Μ. Μπελαδάκης.

Κλειστές, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν σήμερα και οι υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, μετά και το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου, «λόγω των έκτακτων συνθηκών και για προληπτικούς λόγους οι Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, εκτός από εκείνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με θέματα πολιτικής προστασίας».

Κλειστές θα παραμείνουν και οι δομές του ΟΑΕΔ στην Κρήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των δομών του (των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης-ΚΠΑ2, των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας-ΕΠΑΣ, των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης-ΙΕΚ, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης) για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες Αρχές, που θα επιθεωρήσουν την κατάσταση των κτιριακών υποδομών αλλά και την εξέλιξη του ίδιου του φαινομένου.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΑΕΔ εκφράζει τη βαθιά λύπη του για το τραγικό συμβάν της απώλειας ζωής και του τραυματισμού ανθρώπων, καθώς και την έμπρακτη συμπαράστασή του στους πληγέντες κατοίκους της περιοχής.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οδηγίες προς τους συναλλασσόμενους με τον ΟΑΕΔ σχετικά με την αποκατάσταση της διαδικασίας εξυπηρέτησής τους.

ΣΕΙΣΜΟΣ

ΣΕΙΣΜΟΣ

Στο Ηράκλειο της Κρήτης μετέβησαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα περίπου στις 9:15 στην ανατολική Κρήτη.

Σε εφαρμογή τέθηκε το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικλής Γραματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του ισχυρού σεισμού, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προσέθεσε ότι οι τραυματίες μέχρι στιγμής είναι 12, φαίνεται ότι δεν έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

«Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το βράδυ, στις 10:00, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εκεί θα δούμε με όλα τα επιστημονικά δεδομένα πού ακριβώς πάει το φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που εκ των πραγμάτων είναι ένα ιδιότυπο φαινόμενο», δήλωσε ο Ε. Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ. 

(cretalive.gr)

Τριάντα πυροσβέστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό, διασωστικούς σκύλους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) του Πυροσβεστικού Σώματος αναχωρούν σε λίγα λεπτά με αεροσκάφη C130 και ATR για την Κρήτη, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους από τον ισχυρό σεισμό. 

Η Πυροσβεστική αναφέρει: «Μετά την σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε στη χερσαία περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης και συγκεκριμένα 23 χλμ ΒΔ της Άρβης, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Απεγκλωβίστηκε χωρίς αισθήσεις ένας άνδρας από το ξωκλήσι Προφήτης Ηλίας Αρκαλοχωρίου, μετά από ενέργειες πυροσβεστών της 3ης Ε.Μ.Α.Κ.

Έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι Ε.Μ.Α.Κ. καθώς και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Κρήτης.

Επίσης, μεταβαίνουν με A/ΦH C130 και ATR, 30 πυροσβέστες από την 1η και 2η Ε.Μ.Α.Κ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό, διασωστικούς σκύλους και Σ.μη.Ε.Α.

Στην ευρύτερη περιοχή που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση, πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές δυνάμεις.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών». 

>>Διαβάστε ακόμη: Α. Τσελέντης για τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι: Ήταν ο κύριος σεισμός κατά 98,8%

«Ο σεισμός δεν ήρθε απροειδοποίητα. Ηρθε στο σημείο που κουνά εδώ και μήνες» είπε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το επίκεντρο είναι σε κατοικημένες περιοχές και κάλεσε πυροσβεστική, δήμους, και περιφέρεια να κινηθούν αμεσότατα για την αυτοψία που επιβάλλεται.

Παντελώς άγνωστο είναι το ρήγμα που προκάλεσε τον σημερινό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

«Το συγκεκριμένο ρήγμα στη λεκάνη του Ηρακλείου, που σίγουρα έδωσε σεισμούς πριν από εκατοντάδες χρόνια, δεν ήταν γνωστό ούτε χαρτογραφημένο και δεν είχε μελετηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ρήγματα στην Ελλάδα που δεν ξέρουμε κάτι ιδιαίτερο και δίνουν σεισμούς που μας εκπλήσσουν αφού είναι ελάχιστα μελετημένα», είπε ο κ. Παπαζάχος. Εκτίμησε δε, ότι ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι «ήταν μάλλον ο κύριος σεισμός».

Οι σεισμολόγοι θα παραμείνουν σε επιφυλακή και τα επόμενα 24ωρα παρακολουθώντας το φαινόμενο, όπως πρόσθεσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος, όμως το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να περιμένουμε ένα με δύο 24ωρα», είπε ο κ. Σκορδύλης και πρόσθεσε: «η Κρήτη δίνει ισχυρούς σεισμούς, όμως το θέμα είναι το σημείο, όπου εκδηλώνεται ένας σεισμός. Είναι κάποιες περιοχές που φιλοξενούν μεγάλα ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς και κάποιες άλλες μικρότερα ρήγματα, που θα δώσουν σεισμούς μέτριας έντασης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)