to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:02 | 12.11.2021

Κοινωνία

Φόβοι για 10.000 κρούσματα ανά ημέρα: Τηλεργασία, αποστάσεις και test στους εμβολιασμένους προτείνουν ειδικοί

Νέα έκρηξη κρουσμάτων στο τέλος του μήνα δείχνουν τα μοντέλα πρόβλεψης. Σήμα κινδύνου από τον καθηγητή πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη - Ανεπαρκή τα πρόσφατα μέτρα κρίνει η Αθηνά Λινού, που προτείνει επιπλέον


Σχεδόν 3.700 νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού - 480 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία από το βράδυ της Τετάρτης ως χθες το βράδυ- μετατρέπονται σε μέγγενη για το ΕΣΥ, γονατίζοντας περαιτέρω τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντοχή των νοσοκομείων, συνυπολογιζόμενης της στήριξης που προσφέρει ήδη ο ιδιωτικός τομέας, θα δοκιμαστεί ακόμη πιο σκληρά μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, αποτέλεσμα της τωρινής εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων της επιδημίας, ενώ ουδείς ακόμη μπορεί να προδιαγράψει την πορεία της επιδημίας ενόσω βαδίζουμε στην τελική ευθεία προς τα Χριστούγεννα.

• Διαβάστε επίσης: «Αχάριστοι οι επιχειρηματίες της εστίασης» λέει τώρα ο Άδωνις Γεωργιάδης

Την εκτίμηση του ότι τα ημερήσια κρούσματα θα ξεπεράσουν τα σημερινά επίπεδα και ενδέχεται να αγγίξουν τα 10 ή τα 11 χιλιάδες σε μία ημέρα, παρέθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Προς το τέλος Νοεμβρίου θα ανεβούμε πάνω από τα 9 χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τα μοντέλα μας μπορεί σε μια ημέρα να δούμε 10-11 χιλιάδες κρούσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων στις αρχές Δεκεμβρίου»

Αναφερόμενος στον αριθμό των διασωληνωμένων , τόνισε ότι αυτός δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 600 , ενώ σχετικά με το τωρινό πανδημικό κύμα σημείωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την κορύφωση του αλλά για σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου.

Όσο για τους θανάτους, διευκρίνισε ότι λόγω του εμβολίου δεν θα φτάσουμε σε τριψήφιο αριθμό όπως πέρσι.

«Να αναβληθούν οι σχολικές εκδρομές»

Παράλληλα, ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξέφρασε την ανησυχία του για την διεξαγωγή πολυήμερων μαθητικών εκδρομών, προτείνοντας μάλιστα και την αναβολή τους: «Μαθαίνω ότι πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομες 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστέφουν πίσω; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβληθούν. Οι γονείς να δουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την κοινωνία», είπε ο καθηγητής.

«Να σκεφτούμε την υποχρεωτικότητα»

Επίσης, ο καθηγητής δήλωσε πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, παραβλέποντας οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και παίρνοντας παράδειγμα από χώρες του εξωτερικού: «Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επέκταση της υποχρεωτικότητας. Είναι εθνική ανάγκη και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε με συναίνεση και χωρίς πολιτικά κόστη μεταξύ των κομμάτων. Να δούμε και το παράδειγμα της Γαλλίας που έβαλε υποχρεωτικότητα στους άνω των 65 ετών για την 3η δόση παρά τις αντιδράσεις»

Τέλος, ο καθηγητής εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να μας τρομάζουν οι μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων αλλά τι ποσοστό εξ αυτών αφορούν ανεμβολίαστους άνω των 50-60 ετών. Ο κ. Τζανάκης χαρακτήρισε δε αυτή την πλυθησμιακή ομάδα ως την «δεξαμενή του προβλήματος: «Από τα ημερήσια κρούσματα το 35-40% αυτών αποδίδεται σε ανεμβολίαστους άνω των 50-60 ετών που συνήθως δίνουν τις περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους».

Λινού: Να αυξηθεί η τηλεργασία, να μεγαλώσουν οι αποστάσεις και να κάνουν self test οι εμβολιασμένοι

Ανεπαρκή χαρακτήρισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, τα πρόσφατα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού που να αφορούν και στους εμβολιασμένους και προτείνει να αυξηθεί η τηλεργασία και να μεγαλώσουν οι αποστάσεις.

«Πρέπει να μειωθεί δραματικά το ποσοστό κάλυψης σε όλους τους χώρους όπου επιτρέπεται να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι, να αυξηθεί η τηλεργασία και να γίνει κάτι με τα σχολεία. Γιατί τα παιδιά δε νοσούν στην πλειονότητά τους, αλλά αυτά τα ίδια παιδιά μεταφέρουν τη νόσο και στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους και δημιουργείται φαύλος κύκλος» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Λινού μιλώντας στο Open.

Η Αθ. Λινού σημείωσε επίσης ότι και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν self test ως μέσο αυτοδιάγνωσης, εφόσον και εκείνοι πρέπει, αν βρεθούν θετικοί, να μπουν σε καραντίνα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

«Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή. Και παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουμε σε μεγάλο βαθμό, αυτήν τη στιγμή παίρνουμε μέτρα για τη μειονότητα του πληθυσμού, ενώ η πλειονότητα πιθανόν να μη νοσήσει σοβαρά, αλλά δεν έχουν καμία υποχρέωση τήρησης μέτρων επισήμως» εξήγησε.

«Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η κοντινή επαφή των ανθρώπων. Υπάρχει μελέτη η οποία δείχνει ότι ο κίνδυνος του να βρισκόμαστε σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου είναι υπερπενταπλάσιος απ’ ο ,τι με απόσταση άνω του ενός μέτρου. Κι εμείς επιτρέπουμε γενικώς συνωστισμό σε απόσταση κάτω του ενός μέτρου στα εστιατόρια, στα γυμναστήρια, στους κινηματογράφους για τους εμβολιασμένους, αλλά και εκεί ισχύει αυτός ο υψηλός κίνδυνος του να κολλήσουν. Και βεβαίως το επιτρέπουμε αυτό και στα σχολεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι επόμενο και αυτονόητο ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά» τόνισε.

Αναφορικά με τις εισηγήσεις για απαγόρευση πρόσβασης των ανεμβολίαστων και σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, ανέφερε: «Το να προσπαθήσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές σε κοντινή απόσταση και χωρίς μάσκα μεταξύ ανθρώπων είναι σωτήριο. Τώρα, αν αυτό θα γίνει απαγορεύοντας στους ανθρώπους να μπουν στα σούπερ μάρκετ ή επιτρέποντας στα σούπερ μάρκετ να δουλεύουν όλο το 24ωρο, και ίσως να είναι μερικές ώρες που να υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση και να ενθαρρύνονται οι άνθρωποι να πηγαίνουν εκείνη την ώρα, είναι λογικό. Τα ακραία, τα τιμωρητικά μέτρα στη δημόσια υγεία δε δουλεύουν».

Πηγή: Αυγή/avgi.gr, Βήμα/tovima.gr

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)