to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:44 | 05.10.2021

Οικονομία

Facebook: To μεγάλο μπλακάουτ, η ακόμα μεγαλύτερη «χασούρα» και οι πρώτες εξηγήσεις

Η λειτουργία των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger σταδιακά αποκαθίσταται σήμερα (Τρίτη), διαπίστωσαν δημοσιογράφοι και χρήστες τους, έπειτα από έξι και πλέον ώρες διακοπής της, συμβάν χωρίς προηγούμενο για τον γιγαντιαίο όμιλο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που ήδη αντιμετωπίζει κατακραυγή έπειτα από αποκαλύψεις για τις πρακτικές του


Χωρίς σύνδεση έμειναν τη Δευτέρα κοντά στα 3 δισεκατομμύρια χρήστες, καθώς η πολύωρη διακοπή λειτουργία της Facebook, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» επίσης Messenger, Instagram και WhatsApp που ανήκουν στην εταιρεία του Facebook αλλά και να επιδοθούν σε τρελό τρολάρισμα οι χρήστες του Twitter.

Οι μηχανικοί λογισμικού του αμερικανικού κολοσσού απέδωσαν αργά χθες βράδυ το μπλακ άουτ, που διήρκησε από έξι ως επτά ώρες, σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» στους εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

«Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», σημείωσε ο όμιλος σε ανάρτησή του, χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές των ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση. «Ζητάμε συγγνώμη από όσους επλήγησαν», πρόσθεσαν οι τεχνικοί της εταιρείας, τις πλατφόρμες της οποίας χρησιμοποιούν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

 Τι προκάλεσε το μεγάλο μπλακάουτ

Εσωτερικό λάθος;

Νωρίτερα, υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, υποστήριξαν μιλώντας στο Reuters πως το ζήτημα προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της.

Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων στους εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αποκλείουν την κακόβουλη ενέργεια

Οι τεχνικοί της εταιρείας αποκλείουν από την πλευρά τους το σενάριο της κακόβουλης ενέργειας στο οποίο είχαν αναφερθεί ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια προσπαθώντας να εξηγήσουν την πρωτοφανή κατάσταση του ομίλου, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει κατακραυγή έπειτα από αποκαλύψεις για τις πρακτικές του.

Όμως, ο ιστότοπος privacyaffairs.com ανέφερε πως σε ένα δημοφιλές «πειρατικό» φόρουμ στο διαδίκτυο (Hacker Forum) φέρονται να πωλούνται αρχεία με προσωπικά στοιχεία από περίπου 1,5 δισ. χρηστες του Facebook.

Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Facebook μέχρι σήμερα, η οποία σημαίνει πως ένας τεράστιος αριθμός χρηστών μπορεί να γίνει στόχος, όχι μόνο διαφημιστών αλλά και εγκληματιών του κυβερνοχώρου.

 Τι προκάλεσε το μεγάλο μπλακάουτ

Άνοδος άλλων εφαρμογών

Την ατυχία του Facebook εκμεταλλευθήκαν οι ανταγωνιστές του. Η εφαρμογη ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram πέρασε από την 56η στην 5η θέση των δωρεάν εφαρμογών με τις περισσότερες μεταφορτώσεις στις ΗΠΑ μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με το SensorTower.

“Οι εγγραφές στο Signal αυξήθηκαν (καλώς ήρθες σε όλο τον κόσμο)”, έγραψε στο Twitter αυτή η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Σαν το τσιγάρο

Το περιστατικό έριξε νερό στον μύλο των επικριτών του Facebook διότι κατέδειξε πόσο επηρεάζει την καθημερινή ζωή.

Η επιρροή είναι ακόμη μεγαλύτερη σε πολλές χώρες όπου το Facebook είναι “συνώνυμο του ‘ίντερνετ΄”, ή για όσους το χρησιμοποιούν για να έχουν πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες, υπογράμμισε ο Τζέικ Ουίλιαμς, συνιδρυτής της BreachQuest, μιας εταιρείες κυβερνοασφάλειας.

Οι αρχές είχαν ήδη και πριν τη βλάβη αρκετά επιχειρήματα για να επιτεθούν στην εταιρεία, κυρίως μετά τη διαρροή εσωτερικών εγγράφων τα οποία πήρε μαζί της η Χάουγκεν προτού αποχωρήσει από το Facebook και τα οποία επέτρεψαν στη Wall Street Journal να δημοσιεύσει στα μέσα Σεπτεμβρίου μια σειρά άρθρων για τις τοξικές επιπτώσεις του Facebook και του Instagram στην κοινωνία.

Σε άρθρο που δημοσίευσε στα μέσα του Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα αποκάλυψε, στηριζόμενη σε αυτές τις πληροφορίες, ότι η επιχείρηση έκανε έρευνες για το δίκτυό της Instagram για τρία χρόνια για να αποτιμήσει την επίδρασή του στους εφήβους.

Οι έρευνες έδειξαν κυρίως ότι το 32% των εφήβων κρίνει ότι η χρήση του Instagram τους έδινε μια πιο αρνητική εικόνα για το σώμα τους, όταν ήδη δεν ήταν ευχαριστημένοι από αυτήν που είχαν.

Εξάλλου, σύμφωνα με αποσπάσματα της κατάθεσής της σήμερα ενώπιον της Γερουσίας, η Χάουγκεν αναμένεται να ζητήσει από τους κοινοβουλευτικούς να προχωρήσουν σε κανονιστικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία για το Facebook, κάτι που πολλοί από αυτούς επιθυμούν.

“Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι οι καπνοβιομηχανίες απέκρυπταν τις βλάβες που προκαλούσαν, η κυβέρνηση αντέδρασε. Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι τα αυτοκίνητα ήταν πιο ασφαλή με τη χρήση ζώνης, η κυβέρνηση αντέδρασε”, πρόκειται να δηλώσει. “Σας παρακαλώ να κάνετε το ίδιο” με το Facebook.

Στη Γερουσία καταθέτει πληροφοριοδότρια κατά της εταιρείας

Η αδυναμία στην σύνδεση των χρηστών έγινε σε μία περίοδο που η πλατφόρμα διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις τις τελευταίες δυο εβδομάδες, λόγω και των καταγγελιών μιας μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Πρώην μηχανικός υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook, η Φράνσις Χόγκεν διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα κατηγορώντας τον όμιλο ότι βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια. Η πληροφοριοδότρια θα καταθέσει σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Απώλεια μισού εκατομμυρίου δολαρίων για κάθε ώρα διακοπής

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ».

Ο όμιλος καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα σε όλο το διαδίκτυο παγκοσμίως και έχανε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια κάθε ώρα διακοπής της λειτουργίας των πλατφορμών του, σύμφωνα με την εταιρεία Standard Media Index.

tags: social media

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)