to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:26 | 23.03.2021

Πολιτική

«Το μεγάλο κόλπο» με την Τρ. Πειραιώς - Αλ. Τσίπρας: Διαπράττετε «ληστεία» και «απιστία εις βάρος του δημοσίου»

«Η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη τελευταία δεκαετία λάβει κρατική στήριξη άνω των 16 δισ. ευρώ από το Δημόσιο, δηλαδή σχεδόν το 10% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση σας, η Διοίκηση του ΤΧΣ και η Διοίκηση της Τράπεζας , όλοι μαζί, μεθοδεύετε σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει αυτά τα 16 δισ. ευρώ και να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια αγνώστων επενδυτών» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του σήμερα στη Βουλή


«Σκηνοθέτη μίας μεγάλης ληστείας εις βάρους του ελληνικού λαού» χαρακτήρισε τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του σήμερα στη Βουλή, όπου επέλεξε να αναφερθεί τόσο στο κυοφορούμενο σκάνδαλο με την Τράπεζα Πειραιώς όσο και στο θέμα με την Cisco.

O Aλέξης Τσίπρας περιέγραψε ως εξής το τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, μιλώντας μάλιστα για «ληστεία» αλλά και «απιστία» εις βάρος του δημοσίου από την κυβερνητική πλευρά: 

«Η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη τελευταία δεκαετία λάβει κρατική στήριξη άνω των 16 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.  Καμία άλλη ελληνική τράπεζα δεν έχει στηριχθεί τόσο από τον Έλληνα φορολογούμενο. Η κυβέρνηση σας, η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητάς και η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όλοι μαζί, μεθοδεύετε σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει αυτά τα 16 δισ. ευρώ και να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια αγνώστων επενδυτών, αμφισβητούμενης οικονομικής ευρωστίας και δυναμικής» εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μόλις προ μηνών η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, αποφάσισε να μη πληρώσει στο ΤΧΣ το τοκομερίδιο των CoCos ύψους 166 εκατ. ευρώ και οδήγησε στη μετατροπή των ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ σε μετοχές, σε τιμή μάλιστα πολύ υψηλότερη της χρηματιστηριακής. Έτσι, το ΤΧΣ βρέθηκε να είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 61,34%, κάτι που έγινε με πρόκληση ζημίας ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ στον ισολογισμό του Ταμείου.

Μεθοδεύετε να χαθούν όλα αυτά και η νέα αυτή θυσία όμως του Έλληνα φορολογουμένου κινδυνεύει να πάει στράφι, καθώς η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς δρομολογούν σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που θα εξαϋλώσει τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην Πειραιώς».

«Κόβουν» ακόμη και το δικαίωμα της μειοψηφίας

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «οι όροι της αύξησης ήδη έχουν προκαλέσει την αντίδραση των μετόχων της Πειραιώς, μικρών και μη, καθώς δεν θα τους επιτραπεί να ασκήσουν τα δικαιώματα τους και έτσι θα οδηγηθούν σε καθολική απώλεια της επένδυσης τους.

Για να το κάνω πιο σχηματικό, στις 7 Απριλίου, στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας καλείται να εγκρίνει το ότι θα χάσει τα χρήματα που ως τώρα έχει βάλει στην Πειραιώς το Δημόσιο.

Αλλά όχι μόνον αυτό.  Ως μέτοχος της πλειοψηφίας, με την απόφαση του, θα καθορίσει και την μοίρα των μετόχων της μειοψηφίας, στερώντας τους το δικαίωμα να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου.  Μιλάμε για πρωτοφανή πράγματα.

Αυτό που σχεδιάζεται ξέρετε πως λέγεται στα λαϊκά καφενεία; Ληστεία. Και στα νομικά στέκια ξέρετε πώς λέγεται; Απιστία. Καραμπινάτη κιόλας».

Τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ αλλά και του ποινικού κώδικα!

Για αυτό άλλωστε, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «σπεύσατε να τροποποιήσετε προ ημερών το νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θεσπίζοντας μεταξύ άλλων κάτι που αποτελεί διεθνές νομικό παράδοξο. Ότι σε περίπτωση που τα μέλη της Διοίκησης του ΤΧΣ, ενός φορέα της Γενικής Κυβέρνησης που έχει ως σκοπό τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, λαμβάνουν αποφάσεις που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή απιστούν, δεν θα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εισαγγελέα, αλλά θα διώκονται για  κακουργηματική απιστία μόνον κατ’ έγκληση, δηλαδή μόνον εάν το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κινηθεί εναντίον τους».

Και για αυτό βέβαια το πρώτο πράγμα που κάνατε ήταν να τροποποιήσετε τους ποινικούς κώδικες αμέσως μετά την εκλογή σας για να αμνηστεύσετε τραπεζικά στελέχη που διαπράττουν απιστία.  Αυτός ήταν ο νταλκάς σας. Και για να ξεκαρφωθείτε, βάλατε και κάνα δυο διατάξεις ακόμη για ξεκάρφωμα. Αλλά αυτός ήταν ο νταλκάς σας.

Εδώ λοιπόν έχουμε ένα προμελετημένο, προσχεδιασμένο έγκλημα εναντίον του Δημοσίου και εναντίον εκατοντάδες χιλιάδων μικρομετόχων. Και όσες αμνηστεύσεις και να ψηφίσετε για τα τραπεζικά στελέχη, ούτε οι ποινικές ούτε πολύ περισσότερο οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης διαγράφονται.

Και ελπίζω να υπάρχουν ακόμα δικαστές στην Αθήνα. Και για το μείζον αυτό ζήτημα και την πρωτοφανή και σκανδαλώδη διάταξή σας, να αναλάβει την ευθύνη και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Εδώ παραβιάζεται το Σύνταγμα.

Να το έχετε υπόψιν σας, εσείς που στήνετε ειδικά δικαστήρια για να κάνετε πολιτικές διώξεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων. Να το έχετε υπόψιν σας, τώρα που παίρνετε αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις. Και να είστε σίγουροι ότι θα λογοδοτήσετε στην ελληνική κοινωνία για το σκάνδαλο αυτό.  Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που θα φροντίσει όλες οι ευθύνες σας, πολιτικές και ποινικές, να έρθουν στο φως».

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Να συγκληθεί αμέσως η Διαρκή Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος

Στο ζήτημα παρεμβαίνουν και δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που τονίζουν ότι οι όροι αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα προκαλέσουν περαιτέρω ζημία σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου ενώ η επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας θα γίνει με πολύ ευνοϊκούς όρους για τους νέους ιδιώτες επενδυτές αφού θα καταβάλουν πολύ χαμηλό τίμημα.

Σημειώνουν, επίσης, ότι το ΤΧΣ έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας σε απόφαση ΑΜΚ εφόσον η απόφαση δύναται να επηρεάσει σημαντικά τη συμμετοχή του Ταμείου στο Μετοχικό Κεφάλαιο του πιστωτικού ιδρύματος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογραμμίζουν ότι οι ζημίες για το Ελληνικό Δημόσιο διογκώνονται μέρα με τη μέρα, χιλιάδες μικρομέτοχοι αναμένεται επίσης να ζημιωθούν από την σχεδιαζόμενη ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει δράσει για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Με βάση τα παραπάνω ζητούν τη συνεδρίαση της Επιτροπής και ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς για τις εξελίξεις και το μέλλον της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημόσιου και την προστασία της περιουσίας του.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία που υπογράφουν το αίτημα είναι οι Τρ. Αλεξιάδης, Εφη Αχτσιόγλου, Ολγα Γεροβασίλη, Γ. Γκιόλας, Γ. Δραγασάκης, Σ. Ελευθεριάδου , Β. Κόκκαλης, Π. Κουρουμπλής, Κυρ. Μάλαμα, Θ. Παπαδόπουλος, Κατ.  Παπανάτσιου, Ν. Συρμαλένιος, Δημ. Τζανακόπουλος, Ευκλ. Τσακαλώτος και Αλ. Φλαμπουράρης.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)