to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:35 | 09.09.2020

Κοινωνία

Νέα φωτιά στη Μόρια - Χιλιάδες στον δρόμο, θα μείνουν σε πλοία και (ξανά) σκηνές

Νέα εστία πυρκαγιάς το βράδυ της Τετάρτης στη Μόρια, μετά την φωτιά την προηγούμενη νύχτα που άφησε τουλάχιστον 3,5 χιλιάδες ανθρώπους χωρίς έστω στοιχειώδες κατάλυμα - Ο αποκλεισμός και ο φόβος διασποράς του κορωνοϊού έφερε αντιδράσεις και έκανε την κατάσταση εκρηκτική - Για 4 μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος - 1.000 πρόσφυγες θα διαμείνουν σε πλοία, 2.500 πάλι σε σκηνές - ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητική ευθύνη η τραγωδία στη Μόρια - Αλ. Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος γι’ αυτό το δράμα - Αποδεικνύεται ιστορικά λίγος για να διαχειριστεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετώπισε ποτέ η Ελλάδα και η Ευρώπη»


(Φωτογραφία εξωφύλλου: Reuters)

Νέα πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στη Μόρια, σε δύο μέτωπα, το βράδυ της Τετάρτης, σε τμήματα του καταυλισμού που δεν είχαν καεί χθες. Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διέμεναν στο καιόμενο τμήμα εγκαταλείπουν τις σκηνές τους και προστίθενται στις χιλιάδες των άστεγων που βρίσκονται από χθες κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης - Παναγιούδας, ή στην είσοδο της πόλης που φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Το φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της καταστροφής στον καταυλισμό - «πόλη» των 13.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

Συνέντευξη Τύπου στη Μυτιλήνη: 3.500 οι άστεγοι πρόσφυγες, χίλιοι θα μείνουν σε πλοία, 2.500 σε σκηνές

Σε 3.500 υπολόγισε τους πρόσφυγες που έμειναν χωρίς το στοιχειώδες κατάλυμα ο υπ. Μετανάστευσης στην  κοινή συνέντευξη Τύπου από τον Νότη Μηταράκη, τονΤάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ στην Μυτιλήνη το απόγευμα της Τετάρτης. Όπως είπε, 1.000 πρόσφυγες θα μείνουν σε πλοία, 2.500 σε σκηνές σε χώρους της Μόριας που δεν κάηκαν και σε τρίτους χώρους που «θα» υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση, ανακοινώθηκε στην απογευματινή

Διαβάστε ακόμη: Και γιατί τα είχαν αφήσει στη Μόρια; - 400 ασυνόδευτα παιδιά φεύγουν με τσάρτερ

Το ξέσπασμα της φωτιάς

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές, οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.

Στον καταυλισμό επιχειρούσαν ως το πρωί δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.

Βίντεο δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να επιχειρούν να φύγουν από τις εγκαταστάσεις.

Αλ. Τσίπρας: Αντί να κλείσουν την πληγή της Μόριας, τη βάθυναν

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος γι’ αυτό το δράμα και αποδεικνύεται ιστορικά λίγος για να διαχειριστεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετώπισε ποτέ η Ελλάδα και η Ευρώπη», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη σημερινή, ανείπωτη καταστροφή στη Μόρια

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη η κατάσταση στην Μόρια

«Ζητάμε άμεσα, εντός των επόμενων ωρών, να βρεθούν αποτελεσματικές και αξιοπρεπείς λύσεις για τη στέγαση, τη σίτιση και την υγειονομική κάλυψη και θωράκιση όσων βρέθηκαν στο δρόμο λόγω της πυρκαγιάς» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του το απόγευμα της Τετάρτης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «παράλληλα, σταθερά και με σχέδιο πρέπει να προχωρήσει η ουσιαστική αποσυμφόρηση των ΚΥΤ των νησιών με οργανωμένες μετακινήσεις πληθυσμών προς την ενδοχώρα, σε χώρους φιλοξενίας με επαρκείς και ανθρώπινες συνθήκες και όχι στις πλατείες της Αθήνας και σε κέντρα κράτησης, όπως γίνεται μέχρι σήμερα»

Η «επόμενη» ημέρα

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες που έρχονται από τα διεθνή πρακτορεία αλλά και τοπικά μέσα, οι οποίες δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής αλλά και την ανθρώπινη διάσταση του δράματος. Οι αναθυμιάσεις αποτελούν τον πρώτο και τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχουν αυτή τη στιγμή όσοι παραμένουν ή προσεγγίζουν στον χώρο, τόνισε η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού μιλώντας στον Real.fm, ενώ απέρριψε ως μη ρεαλιστικές τις φήμες που ήθελαν μέρος του ΚΥΤ που δεν καταστραφηκε ολοσχερώς να χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία μέρους των άστεγων πλέον προσφύγων.

(φωτογραφίες-πάνω: Reuters)

Για τέσσερις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λέσβος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε η Λέσβος πριν από λίγη ώρα με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρυχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα.

Τρεις διμοιρίες ΜΑΤ μετέβησαν από την Αθήνα στο νησί

Ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η Αστυνομία στη Λέσβο. Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος με ώρα άφιξης τις 09:00.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

 Στη Λέσβο μεταβαίνει αυτή την ώρα ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνος Λογοθέτης. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική» και επισημαίνει: «με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί. Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα».

Διυπουργική στο Μαξίμου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται το νησί

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Στ. Πέτσας δήλωσε ότι το νησί της Λέσβου θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ θα ληφθεί μέριμνα ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα απαγορεύοντας την απομάκρυνση από το νησί- δεδομένου ότι στη δομή έχουν εντοπιστεί 35 κρούσματα κορωνοϊού.

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 9.30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Θα εξεταστεί η κατάσταση στη Μόρια και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισή της.

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Λέσβο - Στις 6 το απόγευμα συνέντευξη Τύπου

Οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παν. Αρκουμανέας μεταβαίνουν στη Λέσβο, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στη Μόρια, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 6 το απόγευμα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητική ευθύνη η τραγωδία στη Μόρια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την τραγωδία στη δομή της Μόριας αναφέρει:

«Η σημερινή τραγωδία στη δομή της Μόριας αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη-Μηταράκη.

Η ΝΔ προεκλογικά έταζε ότι θα κλείσει τη δομή της Μόριας. Το μόνο που κατάφερε είναι να παραλάβει μια δομή με 5.600 ανθρώπους και να ξεπεράσει τις 20.000 πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα αποσυμφόρησης.

Ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να πιέζει για μία συνολική Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, καθιστά την Ελλάδα μια αποθήκη ψυχών.

Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και με τις επιλογές της οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα στη Μόρια. Στη διάρκεια της πανδημίας άφησε τις δομές στην τύχη τους, δεν φρόντισε για την αποσυμφόρησή τους, αδιαφόρησε για τη στελέχωσή τους. Δημιούργησε μια δομή χωρίς καμία δυνατότητα πρόνοιας αλλά και ελέγχου.


Μετά τη βραδινή τραγωδία, σήμερα 13.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς υποδομές και χωρίς υγειονομική κάλυψη. Η ΝΔ καταδικάζει την τοπική κοινωνία, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην αθλιότητα.

Για μια ακόμα φορά το μόνο που καταφέρνει είναι να βρίσκεται η χώρα μας στην πρώτη θέση των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, πάντα για τους λάθος λόγους.

Απαιτούμε τώρα έκτακτα μέτρα στήριξης του νησιού, κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών, και άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Να πούμε ένα δυνατό όχι στη μετατροπή των νησιών σε φυλακές. Να διεκδικήσει η χώρα μας άμεσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και συντονισμού».

«Εγκληματικές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις τραγικές εξελίξεις στη Μόρια» καταλόγισε με τη σειρά του και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, ζητώντας την «άμεση παραίτηση του αρμόδιου υπουργού κ. Μηταράκη». Μιλώντας στο ραδιόφωνο Alpha 98.9 FM, επισήμανε ότι «η ΝΔ πολύ γρήγορα έκανε πίσω στην ανάγκη και την υπόσχεσή της να απεγκλωβιστεί ο κόσμος από τα νησιά, για να μην ‘τσακωθεί’ με τα πελατειακά δίκτυα που τη στηρίζουν στην ηπειρωτική χώρα», και τόνισε χαρακτηριστικά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει η εν λόγω κρίσιμη κατάσταση να γίνει ευκαιρία για να προωθήσει ο κ. Μηταράκης και η ΝΔ τα κλειστά κέντρα -ζήτημα στο οποίο τίθεται και θέμα διαφάνειας», κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «παταγώδη αποτυχία της διαχείρισης του προσφυγικού από την κυβέρνηση».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το θέμα του ασύλου δεν είναι «τεχνικό ζήτημα, όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση της ΝΔ», σημειώνοντας ότι «ειδικά στην τωρινή κατάσταση με την Τουρκία, η Ελλάδα πρέπει να τηρεί με ευλάβεια το διεθνές δίκαιο, και να κινητοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία του ασύλου».

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιός καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνησης για τα γεγονότα στη Μόρια, ευχόμενος να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Ζήτησε μάλιστα άμεσα μέτρα στήριξης και προστασίας των προσφύγων και τερματισμό του εμπαιγμού των κατοίκων με αποσυμφόρηση των νησιών, μακριά από κλειστές δομές - φυλακές.

«Σαφής» η ευθύνη της κυβέρνησης και για τον τέως υπουργό Μεταστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος δήλωσε στο «Κόκκινο 105,5» πως, εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις για την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ των νησιών και τη βελτίωση των συνθηκών στο σύστημα υποδοχής και ένταξης της χώρας. Προσέθεσε ακόμα πως, «η κυβέρνηση επέλεξε να μην ενεργήσει προληπτικά και να οξύνει την κατάσταση στα νησιά με αποτέλεσμα γεγονότα όπως το χθεσινό. Παρέλαβε το ΚΥΤ της Μόριας με 5500 αιτούντες άσυλο, το έφτασε δια της απραξίας της στις 20.000 και πλέον επαίρεται που είναι στις 13000. Τώρα προχωρά και στην εργαλειοποίηση της κατάστασης και στον κοινωνικό αυτοματισμό, οδηγώντας και σε νέο αδιέξοδο. Ήδη ξεκίνησε η κυκλοφορία φημών περί Τούρκων πρακτόρων, ως αν αυτό να αναιρεί την κυβερνητική ευθύνη. Διαβάστε περισσότερα...

Αναφορικά με τα θλιβερά χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Μόρια, όπως δήλωσε ο βουλευτής Χίου και αναπλ. τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και προσωπικά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την τραγική εξέλιξή τους. Η αλλοπρόσαλλη και αναποτελεσματική τακτική στην όλη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος οδήγησαν, για μια ακόμη φορά, σε δυσμενέστατες εξελίξεις.

Πολύ έγκαιρα είχαμε επισημάνει στον Υπουργό Υγείας την πλήρη ανυπαρξία υγειονομικής πρόνοιας και σχετικών υποδομών στα ΚΥΤ της Μόριας, της ΒΙΑΛ και της Σάμου.

Επίσης, είχαμε επισημάνει ότι, παρά την υποτιθέμενη ευημερία των αριθμών που επικαλείται κατά καιρούς ο κ. Μηταράκης, οι άθλιες συνθήκες διαμονής μέσα στα ΚΥΤ, αλλά και οι απαράδεκτες καταστάσεις γύρω από αυτά, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα του οποίου τα αποτελέσματα είδαμε χθες στη Μόρια και αύριο ενδεχομένως να δούμε και σε άλλα ΚΥΤ.

Την ίδια ώρα, έχει εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια δημιουργίας δομών φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα και άρα ισοκατανομής των ανθρώπων αυτών.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εκτονώσει τα υφιστάμενα ΚΥΤ των νησιών, μεταφέροντας ικανό αριθμό ανθρώπων έτσι ώστε να φτάσουν, τουλάχιστον, το όριο της επίσημης χωρητικότητάς τους.

Ο ΕΟΔΥ οφείλει, επίσης, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες αποτελεσματικής υγειονομικής θωράκισης των ΚΥΤ και των δομών Υγείας των νησιών, γενικότερα.

Παράλληλα, οι πολίτες οφείλουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην επιτρέψουμε τέτοια τραγικά γεγονότα να πυροδοτήσουν φαινόμενα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού.

Τέλος, κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, να μην χρησιμοποιεί τα γεγονότα αυτά για προπαγανδιστικούς σκοπούς, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να επιβάλει υπερδομές στα νησιά».

ΚΚΕ: Να ξεκινήσει ο απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών - Να κλείσει η Μόρια και να μην ανοίξει κανένα άλλο ΚΥΤ

Όσον αφορά στη φωτιά αλλά και «την τραγική και εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί της Λέσβου»:   

«Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο για τους χιλιάδες πρόσφυγες και τους κατοίκους, μετά την καταστροφική φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας και οφείλει να δώσει τώρα ουσιαστική λύση, διασφαλίζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των κατοίκων, των προσφύγων και μεταναστών.

Η κυβέρνηση ενώ γνώριζε, καιρό τώρα, ότι η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας ήταν εκρηκτική λόγω του μεγάλου αριθμού των εγκλωβισμένων σε άθλιες συνθήκες, ενώ γνώριζε τους μεγάλους κίνδυνους που θα δημιουργούσε η μετάδοση της πανδημίας στο ΚΥΤ λόγω και του μεγάλου συγχρωτισμού, κώφευε απέναντι στην απαίτηση να κλείσει το ΚΥΤ με απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας έως ότου αυτή ολοκληρωθεί.

Ακόμα έχει μεγάλες ευθύνες γιατί, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματιών στον τουρισμό και μεταφορές, παραβίασε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στο να εξαπλωθεί η πανδημία αρχικά σε κατοίκους της Λέσβου και τελευταία και στο ΚΥΤ της Μόριας.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί με την πολιτική της και με πάγιο στόχο να δημιουργήσει κλειστό Hot spot (είτε με την επέκταση της Μόριας ή σε άλλο μέρος του νησιού), επέτρεψε να δημιουργηθούν καταστάσεις ανθρωπιστικών – υγειονομικών κινδύνων κι έστρωσε το έδαφος για γεγονότα που ευνοούν την περαιτέρω εφαρμογή των αντιδραστικών σχεδιασμών της ΕΕ, για μετατροπή των νησιών του Αιγαίου σε μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών με τη δημιουργία και των κλειστών ΚΥΤ.

Το ΚΚΕ απαιτεί να ξεκινήσει τώρα ο απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο. Να κλείσει η Μόρια και να μην ανοίξει κανένα άλλο ΚΥΤ κλειστό ή ανοικτό.

Η κυβέρνηση οφείλει να ναυλώσει σήμερα πλοία και να οργανώσει την μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς την ηπειρωτική χώρα, εξασφαλίζοντας χώρους με ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για την προσωρινή φιλοξενία τους, έως ότου να τους δοθούν τα κατάλληλα έγραφα για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.

Οφείλει να διενεργήσει σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες διαγνωστικά τεστ ώστε οι φορείς κορονοϊού να τεθούν στην απαραίτητη καραντίνα σε χώρους ξενοδοχείων πριν αναχωρήσουν από το νησί.

Ειδική φροντίδα και προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην οργανωμένη μετακίνηση των οικογενειών με παιδιά καθώς και των εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν δικαιολογείται καμιά καθυστέρηση.

Σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο από την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, την οποία πριμοδοτούν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου αποδεικνύεται ακόμα πιο επικίνδυνο το να λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου κλειστά ή ανοικτά στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει νέες τεράστιες ευθύνες στο βαθμό που θα αξιοποιήσει αυτήν την εκρηκτική κατάσταση για να προχωρήσει τον σχεδιασμό για δημιουργία στρατοπέδων εγκλωβισμού μεταναστών στη Λέσβο στα άλλα νησιά. Ο λαός της Λέσβου έχει τη γνώση και τη δύναμη και μπορεί να τον αποτρέψει».

Oι επαφές Κουμουτσάκου με ευρωπαίους αξιωματούχους

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε σήμερα, Τετάρτη 9/9 σειρά τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του: τον Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, κ. Karl Nehammer, την Υπουργό Μετανάστευσης της Ολλανδίας, κα Ankie Broekers-Knol,τον Υφυπουργό Μετανάστευσης της Ελβετίας, κ.Mario Gattiker και τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, κ. Clement Beaune.  Μαζί του επικοινώνησαν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO), Nina Gregori, καθώς και οι Πρέσβεις της Γερμανίας και της Ιταλίας, Ernst Reichel και Patrizia Falcinelli αντίστοιχα. «Το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξη και αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, καθώς και την ετοιμότητά τους να παράσχουν όποια βοήθεια και έμπρακτη στήριξη κριθεί αναγκαία», αναφέριε σχετική ανακοίνωση

Διαβάστε ακόμα:

Από τον αντίκτυπο εκτό; Ελλάδος:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)