to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:25 | 31.05.2017

Διεθνή

Μεγάλη νίκη για τα δικαιώματα των trans στην Αμερική: Δικαιώθηκε διεμφυλικός έφηβος για την χρήση της τουαλέτας των αγοριών στο σχολείο του

Η εκπαιδευτική περιφέρεια απαγόρευε στον μαθητή την χρήση της τουαλέτας των αγοριών στο γυμνάσιο (George Nelson Tremper High School) καθώς το πιστοποιητικό γέννησής του τον προσδιορίζει ως γυναίκα.


Εφετείο στις ΗΠΑ ενέκρινε προκαταρκτική απόφαση δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ένας διεμφυλικός έφηβος μπορεί να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα των αγοριών στο γυμνάσιο του στην περιοχή Κενόσα του Ουισκόνσιν.

Την μήνυση είχε υποβάλει ο 17χρονος Άστον Χουαϊτέκερ, ενώ την απόφαση υπέρ του έλαβε το εφετείο (7th U.S. Circuit Court of Appeals). Πρόκειται για την πρώτη απόφαση ομοσπονδιακού εφετείου στις ΗΠΑ, που προστατεύει διεμφυλικό μαθητή έναντι διακρίσεων στο αμερικανικό σύστημα εκπαίδευσης.

Η οικογένεια του Χουαϊτέκερ μήνυσε την εκπαιδευτική περιφέρεια της παραπάνω περιοχής το 2016, μετά από απόφαση που είχε ληφθεί και η οποία απαγόρευε στον μαθητή την χρήση της τουαλέτας των αγοριών στο γυμνάσιο (George Nelson Tremper High School) καθώς το πιστοποιητικό γέννησής του τον προσδιορίζει ως γυναίκα.

Πρόκειται για μία από τις νομικές μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ για τους διεμφυλικούς που διεκδικούν την ελεύθερη χρήση στις τουαλέτες των σχολείων, αλλά κι άλλων χώρων δημοσίων κτιρίων, ενώ το θέμα αυτό έχει προσλάβει και σημαντικές πολιτικές διαστάσεις.

Το δικαίωμα επιλογής στη χρήση της τουαλέτας στα σχολεία είχε προωθήσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, συνδέοντας την χρηματοδότηση των σχολείων με την εφαρμογή της.

Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με προεδρικό διάταγμα ακύρωσε το δικαίωμα επιλογής των διεμφυλικών μαθητών, ενώ μερικές πολιτείες έχουν αποφασίσει να ρυθμίσουν τη στάση τους, ανεξάρτητα από την πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)