to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:19 | 18.06.2017

Διεθνή

Φόβοι για κατάρρευση του #GrenfellTower: Οργή στο Λονδίνο - Προς τα πάνω θα «αναθεωρηθεί» ο αριθμός των 58 νεκρών

Τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη φωτιά που κατέκαυσε το Grenfell Tower, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, την ώρα που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παραδέχθηκε ότι η ανταπόκριση των βρετανικών αρχών δεν ήταν η προσήκουσα. Φόβοι πως το θηριώδες κτίριο των 24 ορόφων θα καταρρεύσει εκφράζουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής


Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θεωρείται ότι έχασαν την ζωή τους στην πυρκαγιά του πύργου του δυτικού Λονδίνου είναι πιθανόν να αυξηθεί και ότι ο αριθμός των 58 που έχει ανακοινωθεί θα αναθεωρηθεί αύριο.

«Ο αριθμός των αγνοουμένων έχει αυξηθεί από χθες από τους 58», ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Στιούαρτ Κάντι.

Ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών στη Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι οι τοπικές αρχές στο Λονδίνο, όπου πριν από λίγες μέρες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 58 άνθρωποι έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών, δεν διέθεταν τους απαραίτητους πόρους για να αντιμετωπίσουν μια έκτακτη κατάσταση τέτοιας έκτασης.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε στην εκπομπή του ITV "Preston on Sunday" ότι η κοινότητα και οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών έκαναν ένα "απίστευτο" έργο στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και των όσων ακολούθησαν.

"Αυτή που ήταν λιγότερο αποτελεσματική ήταν η διοικητική περιφέρεια του Κένσινγκτον και Τσέλσι γιατί φάνηκε ότι δεν διέθεταν τους πόρους για να αντιμετωπίσουν μια κρίση αυτού του βεληνεκούς όμως είναι η πλουσιότερη της χώρας", είπε ο Κόρμπιν.

 

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στην κυβέρνηση της Μέι

Χιλιάδες βρετανοί κατέβηκαν στους δρόμους σε πολλές περιοχές της χώρας ζητώντας την παραίτηση της Τερέζας Μέι μόλις μια βδομάδα από τις εκλογές και την ώρα που η ίδια συναντούσε στην Ντάουνινγκ Στριτ τους επιζήσαντες της πυρκαγιάς καθώς και εθελοντές και εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Η Μέι πέρασε περισσότερες από δύο ώρες συναντώντας κατοίκους του Κένσιγκτον στην κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ και προήδρευσε σύσκεψης για την διαχείριση της καταστροφής.

Υποσχέθηκε την διενέργεια έρευνας για την τραγωδία και την διάθεση 5 εκατομμυρίων λιρών για την υποστήριξη των πληγέντων, την παροχή στεγαστικών εγγυήσεων και πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ρευστό. Οσοι έχασαν τα σπίτια τους θα επαναστεγασθούν σε τρεις εβδομάδες, είπε.

Ενας από τους στενούς της πολιτικούς της συνεργάτες, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντέιμιαν Γκριν υποστήριξε την πρωθυπουργό λέγοντας ότι ήταν «ταραγμένη από αυτό που συνέβη».

«Είμαστε όλοι υπερβολικά θλιμμένοι...είμαστε όλοι πολύ οργισμένοι , αλλά φυσικά κανείς μας δεν είναι τόσο οργισμένος όσο εκείνοι που επλήγησαν. Καταλαβαίνω απολύτως γιατί είναι οργισμένοι», είπε.

Η Τερέζα Μέι ερωτήθηκε σε συνέντευξή της χθες μήπως δεν αντελήφθη το δημόσιο αίσθημα. Οταν απέτυχε να απαντήσει, προτίμησε να πει ότι εστιάζει στην υποστήριξη των θυμάτων.

Σήμερα, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στου δρόμους γύρω από την Ντάουνινγκ Στριτ για να διαμαρτυρηθούν κατά του σχεδίου της να σχηματίσει κυβέρνηση με την υποστήριξη του κοινωνικά υπερσυντηρητικού DUP της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σε ένα πλακάτ διακρινόταν ένα σκίτσο της Μέι μαζί με τις λέξεις «Ντροπή» και «Ξεφτίλα».

Σημειώνεται ότι η Μέι δέχτηκε κριτική επειδή απέφυγε να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής όταν επισκέφθηκε την Πέμπτη τον τόπο της τραγωδίας και μάλιστα έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες και συνθήματα όπως "Ντροπή σου" και "Δειλή" όταν επέστρεψε εκεί την Παρασκευή. Σύμφωνα με φωτογράφο του Reuters, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις φυγάδευσαν τη Μέι, ενώ δυσαρεστημένο κάτοικοι κυνήγησαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε και φώναξαν συνθήματα εναντίον της. Η Μέι υποσχέθηκε στους κατοίκους και στις οικογένειές τους οικονομική βοήθεια 5 εκατομμυρίων λιρών, εξασφάλιση στέγης και πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς. 

 

Εισβολή στο Δημαρχείο του Λονδίνου

Με συνθήματα «θέλουμε Δικαιοσύνη» αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν την Παρασκευή στο κτίριο τοπικού δημαρχείου στο Λονδίνο. 

Demonstrators gather outside Kensington Town Hall in West London this afternoon to demand justice for the victims of the Grenfell Tower fire two days ago

Στους 58 οι νεκροί σύμφωνα με τον νέο απολογισμό

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι 58 άνθρωποι φέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών του Λονδίνου.

"Δυστυχώς υπάρχουν 58 άνθρωποι, οι οποίοι, όπως έχουμε ενημερωθεί, βρίσκονταν στο Grenfell Tower εκείνη την νύχτα και οι οποίοι αγνοούνται και δυστυχώς θα πρέπει να υποθέσω ότι είναι νεκροί", δήλωσε ο επικεφαλής του Σώματος Στιούαρτ Κάντι προς τους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να αλλάξει.

Η αστυνομία έκανε μέχρι σήμερα λόγο για 30 νεκρούς. Ο Κάντι είπε ότι στους 58 περιλαμβάνονται οι 30 αυτοί.

«Μαύρος κατάλογος» από τη Sun

Η εφημερίδα The Sun δημοσίευσε την Παρασκευή, κατάλογο 65 ανθρώπων που αγνοούνται και ενδεχομένως είναι νεκροί κατά την πυρκαγιά του πύργου στο δυτικό Λονδίνο.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Sun, in,gr, Sky news, BBC

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)