to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μεγάλες συγκεντρώσεις κατά του χρυσού στη Ροδόπη

Την Παρασκευή και το Σάββατο έγιναν δύο μεγάλες συγκεντρώσεις κατά του χρυσού τόσο στις Σάπες όσο και στη Μαρώνεια του Νομού Ροδόπης. Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου Σαπών πάνω από 600 άνθρωποι άκουσαν τους εισηγητές τον Δάνο Σερκενλίδη και τον Γ. Τενέ να εξηγούν με τρόπο πειστικό τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τις επενδύσεις χρυσού στην περιοχή.



Στην καλύτερη περίπτωση 1% κέρδος για το κράτος

Το δάσος της Μαύρης Πεύκης, μοναδικό στην Ευρώπη, ο υδροφόρος ορίζοντας αλλά και το συνολικό περιβάλλον θα υποστούν με αναστρέψιμη βλάβη. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο εισηγητές τόνισαν πως όπου γίνονται επενδύσεις χρυσού ουσιαστικά ακυρώνεται κάθε άλλη δραστηριότητα. Αναφέρθηκαν επίσης στον ληστρικό μεταλλευτικό κώδικα που κρατά από τη χούντα και δίνει στο κράτος μόνο το 1%, ενώ αν το ορυχείο είναι ιδιωτικό, όπως αυτό στο Πέραμα, το κράτος δεν παίρνει τίποτε. Οι θέσεις εργασίας θα είναι το πολύ 120, όσους δηλαδή έχει μια μικρομεσαία επιχείρηση. Αξίζει άραγε τον κόπο να καταστραφεί ένας τόπος για να εισπράξουν κέρδη οι εταιρείες; Αυτό το ερώτημα ουσιαστικά τέθηκε και απαντήθηκε. Οι πολίτες των Σαπών είπαν για μιαν ακόμη φορά όχι. Αξιοσημείωτη εξαίρεση ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, ο οποίος είπε ότι το κόμμα του είναι υπέρ των επενδύσεων του χρυσού.

 

Fast track δύο μέρες πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου

Τόσο ο δήμαρχος Κομοτηνής όσο και ο δήμαρχος Σαπών Μαρώνειας τάχθηκαν εναντίον, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας Τάκης Χαρίτος σημείωσε ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα βάλει τέρμα σε αυτές τις επενδύσεις και θα αλλάξει τον μεταλλευτικό κώδικα. Από όλους στηλιτεύτηκε το γεγονός ότι δύο μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου το υπουργικό συμβούλιο ενέταξε τις επενδύσεις χρυσού στη διαδικασία του fast track.

Στη Μαρώνεια, σε ανοιχτή τοπική συνέλευση, τέθηκαν τα ζητήματα του χρυσού και πιο συγκεριμένα η άδεια για έρευνα που ζήτησε η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης, πίσω από την οποία υπάρχει η καναδέζικη Eldorado Gold, σε 10.000 στρέμματα σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Όπως είπε και ο Τάκης Χαρίτος, η ουγγιά του χρυσού καλπάζει πάνω από τα 1.600 δολάρια, ενώ πριν από μερικά χρόνια ήταν στα 350 και αυτή είναι η βασική αιτία που οι εταιρείες σπεύδουν να αξιοποιήσουν και το ελάχιστο κοίτασμα που μπορεί να βρεθεί. Στη συγκέντρωση της Μαρώνειας ήταν και ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος έκανε εναγώνια προσπάθεια να διαχωρίσει τη θέση του με τα όσα είχε πει πριν από λίγες εβδομάδες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης στην Κομοτηνή. Ουσιαστικά είχε κλείσει το μάτι στις εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι ο κόσμος στη Ροδόπη άρχισε πάλι να επαναδημιουργεί το μεγάλο κίνημα κατά του χρυσού και είναι βέβαιο ότι αυτή η επένδυση, που η ιστορία της κρατά 15 χρόνια, δεν θα γίνει, γιατί η τοπική κοινωνία δεν τη θέλει. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν αυτό οι εταιρείες τόσο το καλύτερο.

Σταμάτης Σακελλίων

Αναδημοσίευση: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)