to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:01 | 03.02.2023

Κοινωνία

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες και δομές του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών, την Προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας, εργαζόμενους της υπηρεσίας και τους εργαζόμενους του Κέντρου Κοινότητας.


Συνάντηση είχαν χθες στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης οι βουλευτές του Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεανώ Φωτίου και Γιάννης Μπαλάφας, και ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάσης Θεοχαρόπουλος με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Κωνσταντίνο Μηνόπουλο, την Προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας κα Χρύσα Αυλωνίτη, εργαζόμενους της υπηρεσίας και τους εργαζόμενους του Κέντρου Κοινότητας.

Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Δήμου στον τομέα της πρόνοιας (ΚΕΑ, ΤΕΒΑ, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, ΚΔΑΠΑμεΑ), όσο και για τη γενικότερη κοινωνική προστασία του πληθυσμού (Βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, πρόληψη υγείας, κ.ά.). Ιδιαίτερα τονίσθηκε η προβληματική λειτουργία του ΤΕΒΑ με το σύστημα των διανομών και η ουσιαστική μη εφαρμογή του στο Ελληνικό και την Αργυρούπολη. Εκτέθηκαν επίσης τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου με την τεράστια έλλειψη προσωπικού, που υποχρεώνει τους ελάχιστους εργαζόμενους να υπερβάλλουν εαυτούς υλοποιώντας πλήθος έργων και υπηρεσιών. Ενδεικτικά, το μόνιμο προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών είναι 12 άτομα, τη στιγμή που το Κέντρο Κοινότητας, θεσμός που δημιουργήθηκε και επεκτάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, στελεχώνεται από 5 άτομα.

Από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημάνθηκε η έλλειψη υπηρεσιών και δομών όπως τα σχολικά γεύματα και τα δημοτικά ΚΔΑΠ. Τονίστηκε όμως ότι, προφανώς, για να καλύψει ο Δήμος το σύνολο των αναγκών των δημοτών, απαιτείται μία καλά στελεχωμένη με τακτικό προσωπικό κοινωνική υπηρεσία. Επιπλέον προσωπικό απαιτείται και για το Κέντρο Κοινότητας που διαρκώς επιφορτίζεται με νέα καθήκοντα λόγω της αρμοδιότητάς του να λειτουργεί τον ψηφιακό Εθνικό Μηχανισμό πολιτικών κοινωνικής ένταξης, να είναι δηλαδή η ψηφιακή καρδιά του Δήμου.

Εκτέθηκαν οι θέσεις και τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ισχυρό κοινωνικό κράτος και σε επίπεδο δήμων με: Νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων. Επέκταση των σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά των δημοτικών σχολείων. Λειτουργία του ΤΕΒΑ στα πρότυπα της προπληρωμένης κάρτας αλληλεγγύης που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015-16 για αγορές από καταστήματα. Δημιουργία νέων Κέντρων εξυπηρέτησης συγκεκριμένου πληθυσμού μέσα στα Κέντρα Κοινότητας (όπως αυτό που θα διαχειρίζεται τον κοινό τόπο των υπηρεσιών φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας προς τους δημότες), με αντίστοιχη αύξηση του προσωπικού τους. Αύξηση των δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, αλλά και των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών για κάλυψη όλων των παιδιών με vouchers.

Ο Δήμος, πρέπει και μπορεί να είναι το κοντινότερο στον πολίτη ακροτελεύτιο σημείο του προνοιακού βραχίονα του κράτους για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής και να εξοπλιστεί προς τούτο κατάλληλα με κρατικούς και άλλους πόρους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)