to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μεγάλες δίκες... μεγάλες καθυστερήσεις

Βουβάθηκαν» τα ακροατήρια στα δικαστήρια της χώρας από την αποχή διαρκείας των δικηγόρων που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό προσχέδιο της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι καταστρατηγεί θεμελιώδεις αρχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.


Η αποχή των δικηγόρων, που ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Γενάρη, εκτός από τη μεγάλη βραδύτητα που έχει προκαλέσει στο ήδη βεβαρημένο παρελθόν που αφορά την έγκαιρη απονομή της δικαιοσύνης, έχει «παγώσει» όλες τις μεγάλες δίκες που παρουσιάζουν γενικότερο πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, καθώς οι δύο μεγάλοι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας -Αθήνας και Πειραιά- δεν επιτρέπουν στους δικηγόρους μέλη τους να παραστούν στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Οι απώλειες εκατέρωθεν θεωρούνται εύλογο τίμημα της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων. Από τη μια το ήδη χρεωμένο κράτος επιβαρύνεται οικονομικά από τις χιλιάδες αναβολές στα «λιμνάζοντα» πινάκια και από την άλλη τα δικηγορικά γραφεία «γονατίζουν» οικονομικά.

Οι προσδιορισμοί των δικών προκαλούν «έμφραγμα» στις διαθέσιμες ημερομηνίες και στον αντίλογο της επικρατέστερης -μέχρι στιγμής - άποψης για αποχή ακούγεται ότι ούτως ή άλλως το προσχέδιο του ασφαλιστικού οδηγεί «απροσχημάτιστα σε αντισυνταγματική δήμευση του εισοδήματος των δικηγόρων».

Την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για συνέχιση της απεργίας μέχρι τις 28 Μαρτίου έχουν επικυρώσει οι κατά τόπους δικηγορικοί σύλλογοι, ενώ στις 22 Μαρτίου, τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στο κλειστό Γυμναστήριο του Σπόρτινγκ στα Πατήσια.

Κατά τη διάρκειά της αναμένεται να πραγματοποιηθεί κωδικοποίηση των προτάσεων που θα κατατεθούν και η ψηφοφορία επ’ αυτών θα διεξαχθεί με ηλεκτρονικά μέσα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον Κώδικα Δικηγόρων.

Μέχρι τότε, δίκες με πανελλήνιο ενδιαφέρον, όπως η εκδίκαση της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και μάλιστα μετά τη χθεσινή αποφυλάκιση με όρους του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά (η αποφυλάκιση του οποίου ήταν μονόδρομος και δεν ευθύνεται η αποχή των δικηγόρων), η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens, η δίκη για το σκάνδαλο της Energa και άλλες, θα περιμένουν στις... κλειδωμένες αίθουσες.

ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS

Στην... αναμονή το μεγαλύτερο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο

SIMENSEPA / PAUL ZINKEN

Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να φτάσει στο ακροατήριο η δίκη για το μεγαλύτερο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, η υπόθεση των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού «Siemens», όσον αφορά το σκέλος της αμαρτωλής σύμβασης 8002/1997 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Στην αρχή, η έλλειψη δικαστικής αίθουσας μεγάλης χωρητικότητας και στη συνέχεια η αποχή των δικηγόρων οδηγούν διαρκώς στη διακοπή της.

Την έναρξη της δίκης κήρυξε τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Σωτήρης Τσιμπέρης, εκφωνώντας τα ονόματα των κατηγορουμένων στην υπόθεση, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Πρώτο όνομα που εκφωνήθηκε στη δικαστική αίθουσα ήταν αυτό του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάς, Μιχάλη Χριστοφοράκου!

Ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» δεν παρέστη στη δίκη και άνοιξε τον «χορό» των εξουσιοδοτήσεων, καθώς με πληρεξούσιο που έστειλε από το Μόναχο διόρισε τρεις συνηγόρους υπεράσπισης για να τον εκπροσωπούν. Ακολουθεί αυτό του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens Ελλάς, Χρήστου Καραβέλα, ο οποίος φυγοδικεί από το 2009. Συνολικά παρόντες στη δίκη δήλωσαν μόνο 30 από τους 64 κατηγορούμενους.

Ανάμεσά τους ο άλλοτε «στρατηγός» της Χαριλάου Τρικούπη, Θόδωρος Τσουκάτος (το μόνο πολιτικό πρόσωπο στην υπόθεση), αλλά και τα πρώην κορυφαία στελέχη της Siemens Ελλάς, Πρόδρομος Μαυρίδης και Ηλίας Γεωργίου.

Επίσης, στη δικαστική αίθουσα βρέθηκαν τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης και Αθανάσιος Γρεβενίτης, οι χρηματιστές Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος και Αλέξανδρος Λέτσας, ο τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ (κρατείται στις Φυλακές Κορυδαλλού για υποθέσεις εξοπλιστικών), αλλά και η Μάρθα Καραβέλα, σύζυγος του Χρήστου Καραβέλα.

Αντίθετα, δεν εμφανίστηκαν στη δίκη οι δώδεκα Γερμανοί κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, αλλά και το τραπεζικό στέλεχος Φάνης Λυγινός, υφιστάμενος του Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ.

Τα παρατράγουδα και η ανοργανωσιά σημάδεψαν την έναρξη της πολύκροτης δίκης για την υπόθεση της Siemens ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων!

Αν και πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις, εάν όχι η σοβαρότερη που εκδικάζεται αυτή τη στιγμή στο Εφετείο της Αθήνας, έχουν γίνει επικές «γκάφες» από τους αρμόδιους! Σε εκκρεμότητα παραμένει το γεγονός ότι παρά τη συμμετοχή των Γερμανών κατηγορουμένων και του Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ, τα βασικά έγγραφα της δικογραφίας (βούλευμα, κλήσεις κ.λπ.) παραμένουν αμετάφραστα, με αποτέλεσμα να δίνονται επιχειρήματα στους συνηγόρους υπεράσπισης να προβάλλουν ζητήματα ακυρότητας της διαδικασίας.

EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Μόλις 42 δικάσιμες μέρες, μέσα σ’ ένα χρόνο

Αν και σε έναν μήνα από σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, μετράμε μόλις 42 δικάσιμους.

Η δίκη μπορεί να έχει «παγώσει» το τελευταίο τρίμηνο λόγω της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων, αλλά και από την έναρξή της δεν φημιζόταν για την πρόοδο των συνεδριάσεων. Μάλιστα, σε μία από τις τελευταίες διακοπές της, η πρόεδρος της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, απηύθυνε έκκληση προς τον ΔΣΑ να χορηγήσει κατ’ εξαίρεση άδεια στους δικηγόρους. Εις μάτην όμως.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων άρχισαν τον Σεπτέμβριο, με πρώτη αυτή του Παναγιώτη Φύσσα, πατέρα του αδικοχαμένου Παύλου, και ακολούθησε η συγκλονιστική κατάθεση της μητέρας του, Μάγδας.

Εκτοτε έχουν καταθέσει ακόμα 13 μάρτυρες, ανάμεσά τους φίλοι του Παύλου, αστυνομικοί που έφτασαν -χωρίς αποτέλεσμα- στο Κερατσίνι το μοιραίο βράδυ, αυτόπτες μάρτυρες και οι ιδιοκτήτες της καφετέριας «Κοράλλι», απ’ όπου ξεκίνησε το κακό τη νύχτα της 17ης προς 18η Σεπτεμβρίου του 2013. Βασικό χαρακτηριστικό των δύο τελευταίων μαρτύρων ήταν τα αλλεπάλληλα «δεν θυμάμαι», «δεν ξέρω», «δεν είδα», «δεν άκουσα»…

Οι αστυνομικοί που έχουν καταθέσει στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν δεχτεί έως και την επίπληξη της προέδρου για τον τρόπο που χειρίστηκαν το περιστατικό το οποίο κατέληξε στη δολοφονία του 34χρονου μουσικού.

Οι εντάσεις εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας ήταν αμέτρητες, με αποκορύφωμα το χαστούκι που εισέπραξε μια νεαρή από το ακροατήριο από συνήγορο ενός εκ των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών.

Πάγιο αίτημα παραμένει η αλλαγή αίθουσας διεξαγωγής της δίκης, αλλά, όπως σημειώνουν παράγοντες της διαδικασίας, για την πρόοδό της απαιτείται τα μέλη της έδρας να ασχοληθούν αποκλειστικά με αυτή την υπόθεση μέχρι την ολοκλήρωσή της και να μη συμμετέχουν σε άλλες συνθέσεις δικαστηρίων.

ENERGA - HELLAS POWER

«Παρκαρισμένη» στο Εφετείο

Στην κρίσιμη φάση των απολογιών των κατηγορουμένων έχει «παγώσει» ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και η υπόθεση των δύο εταιρειών Energa-Hellas Power, που κατηγορούνται ότι ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο κατά 256 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος φέρονται ότι χρησιμοποιούσαν έναν δαίδαλο offshore ως «κρυψώνα» και «πλυντήριο» για τα περίπου 256 εκατ. ευρώ τα οποία εισέπραξαν από τους καταναλωτές και δεν απέδωσαν, όπως όφειλαν, στο Δημόσιο.

Πρώτος έχει απολογηθεί ο Αριστείδης Φλώρος, ο οποίος μαζί με τον Βασίλη Μηλιώνη φέρεται εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου που είχε αποκαλυφθεί το 2011 από τον τότε πρόεδρο της Αρχής κατά της νομιμοποίησης «μαύρου» χρήματος και πρώην υπουργό Επικρατείας για τη Διαφθορά, Παναγιώτη Νικολούδη, σε μια χρονική στιγμή που η χώρα στροβιλιζόταν στη δίνη της οικονομικής κρίσης και η τότε κυβέρνηση επέβαλλε σκληρά μέτρα.

Σύμφωνα με την κατηγορία που ερευνάται από το δικαστήριο, οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών φέρεται ότι από τον Οκτώβριο του 2011 δεν απέδωσαν στο ελληνικό Δημόσιο και στους δήμους τα ποσά από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων -το γνωστό και ως «χαράτσι» στα ακίνητα- «αλλά το παρακράτησαν και το ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους».

Το ποσό της οφειλής, συμπεριλαμβανομένων δύο ακόμη τελών που δεν απέδωσαν (ΕΦΚ και ΔΕΤΕ), ανέρχεται, σύμφωνα με το βούλευμα, σε 256.521.323,96 ευρώ. Απολογούμενος, ο Αριστείδης Φλώρος, εκπρόσωπος της Energa, ο οποίος έχει δηλώσει στις αρμόδιες Αρχές ότι επιθυμεί να επιστρέψει στο Δημόσιο ποσό περίπου 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. που, όπως υποστηρίζει, είναι διαθέσιμα σε εταιρικούς λογαριασμούς του, είπε μεταξύ άλλων ότι όλα έγιναν νόμιμα και οι κατηγορίες, τις οποίες αρνήθηκε, υποκινήθηκαν από ανταγωνιστές τους.

ΔΙΚΗ ΤΑΣΟΥ ΜΑΝΤΕΛΗ

Περιμένοντας την απολογία του πρώην πολιτικού

Δύο χρόνια μετά την έναρξή της, η δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Τάσο Μαντέλη (παρακλάδι της μεγάλης υπόθεσης των μαύρων ταμείων της Siemens) έχει «παγώσει» στην απολογία του κατηγορούμενου πρώην πολιτικού.

Ο Τ. Μαντέλης, το μόνο πολιτικό πρόσωπο που δικάζεται για αποδοχή χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού, κατά τη διάρκεια της απολογίας του επανέλαβε την εκδοχή που είχε υποστηρίξει από την πρώτη ημέρα που αποκαλύφθηκε η διαδρομή των χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens σε λογαριασμούς συμφερόντων του, ότι δηλαδή επρόκειτο περί προεκλογικής χορηγίας.

Απολογούμενος (δεν έχει ολοκληρωθεί η απολογία του), αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο του ως υπουργού Μεταφορών και ανέφερε ότι η επίμαχη σύμβαση 802 του ΟΤΕ είχε υπογραφεί από το 1997, πριν αυτός αναλάβει καθήκοντα υπουργού και εξ αυτού διατείνεται ότι ήταν αδύνατον να πληρωθεί για κάτι που ήδη είχε γίνει. Ο πρώην υπουργός ανέλαβε όλη την ευθύνη για τη διακίνηση των χρημάτων, απαλλάσσοντας τον κουμπάρο του, Γιώργο Τσουγκράνη, από κάθε ευθύνη, καθώς, όπως είπε, απλώς μεσολάβησε για να δοθούν τα χρήματα.

Ακόμη πέντε δίκες στον «πάγο»

Αλλες ποινικές υποθέσεις που διακόπτονται ή αναβάλλονται είναι η δίκη για το σκάνδαλο στην τράπεζα Proton Bank, με κατηγορούμενους τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 43 ακόμα άτομα για επισφαλή δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ. Επίσης:

■ Η επικείμενη εκδίκαση της υπόθεσης των γερμανικών υποβρυχίων για τις προμήθειες-μαμούθ, επί εποχής Ακη Τσοχατζόπουλου, όπου εμπλέκονται επιχειρηματίες, εταιρείες, έμποροι όπλων και οι τότε στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού.

■ Η υπόθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης αποναρκοθέτησης, με εμφανιζόμενο κεντρικό πρωταγωνιστή τον Αλεξ Ρόντο, ο οποίος την περίοδο 2000-2004 μαζί με δύο πρέσβεις και υπαλλήλους του ΥΠΕΞ φέρονται να μοίρασαν 8 εκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης.

■ Ακόμα, λιμνάζουν οι δίκες σε δεύτερο βαθμό για την εκροή «μαύρου» πολιτικού χρήματος του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου και των μελών της οικογένειάς του, καθώς και πρώην συνεργατών του, αλλά και η πρωτόδικη δίκη των «ιερών» ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου. Στην τελευταία, κατηγορούμενοι είναι ο ηγούμενος της Μονής Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η σύζυγος του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη, Αικατερίνη Πελέκη, ο πατέρας της, Δ. Πελέκης κ.ά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)