to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:18 | 11.06.2019

Διεθνή

Μεγάλες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ εναντίον της έκδοσης υπόπτων - Αύριο νέα διαδήλωση

Δεκάδες επιχειρήσεις και καταστήματα στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν σήμερα την πρόθεσή τους να κλείσουν αύριο Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν κατά του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου της τοπικής κυβέρνησης που θα επιτρέπει την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.


Οι διαδηλωτές έχουν καλέσει σε συγκέντρωση ήδη από σήμερα το βράδυ με στόχο να περάσουν τη νύκτα κοντά στο κοινοβούλιο.

Στην πρώην βρετανική αποικία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η μεγαλύτερη διαδήλωση μετά την παράδοσή της στην Κίνα το 1997. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, βγήκαν στον δρόμο για να ζητήσουν από την τοπική κυβέρνηση της Κάρι Λαμ να μην υιοθετήσει το νομοσχέδιο αυτό.

Το σχέδιο νόμου προκάλεσε επικρίσεις από δυτικές χώρες, αλλά και από μέρος της κοινωνίας του Χονγκ Κονγκ, που καταγγέλλει τον αδιαφανή και πολιτικοποιημένο ρόλο της κινεζικής δικαιοσύνης και ανησυχεί ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα βλάψει τη διεθνή εικόνα και την ελκυστικότητα της ημι-αυτόνομης αυτής περιοχής.

Παρά την ογκώδη διαδήλωση η Κάρι Λαμ τόνισε ότι το κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ θα εξετάσει, όπως ήταν προγραμματισμένο, αύριο Τετάρτη το νομοσχέδιο σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση.

Καταστηματάρχες έχουν ήδη κινητοποιηθεί μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και του hashtag #απεργία 1206, για να ανακοινώσουν ότι το κατάστημά τους θα παραμείνει κλειστό αύριο ώστε οι εργαζόμενοί τους να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.

Πρόκειται κυρίως για μικρά, οικογενειακά καταστήματα τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της τοπικής οικονομίας, αλλά σπάνια εμπλέκονται στις πολιτικές διαμάχες.

Σήμερα περισσότερα από εκατό καταστήματα είχαν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να παραμείνουν κλειστά. Ανάμεσά τους καφέ και εστιατόρια, φωτογραφεία, καταστήματα παιχνιδιών, στούντιο γιόγκα, ακόμη και ένα sex shop.

Εξάλλου εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές και κοινωνικοί λειτουργοί έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να απεργήσουν αύριο.

Karen Chan

Η Λαμ εξέφρασε την αντίθεσή της στις απεργίες, που είναι σπάνιο φαινόμενο στο Χονγκ Κονγκ: «Καλώ τα σχολεία, τους γονείς, τις οργανώσεις, τις επιχειρήσεις και τα συνδικάτα προτού καλέσουν σε ακραίες ενέργειες να αναρωτηθούν για το καλό που μπορούν να κάνουν για την κοινωνία και τη νεολαία του Χονγκ Κονγκ».

Στο μεταξύ η Κίνα επέκρινε σήμερα «τις ανεύθυνες και λανθασμένες δηλώσεις» των ΗΠΑ αναφορικά με το νομοσχέδιο αυτό.

«Καλούμε τις ΗΠΑ (…) να επιδείξουν σύνεση στις ανακοινώσεις και τις ενέργειές τους και να μην παρεμβαίνουν πλέον στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο Γκεν Σουάνγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Κίνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)