to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:09 | 22.01.2020

Κοινωνία

Αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις: Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση το μεταναστευτικό (φωτό)

Περιφέρεια, φορείς και εκπρόσωποι σωματείων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο προχώρησαν από σήμερα σε διήμερες κινητοποιήσεις για το προσφυγικό, με κύριο αίτημα την αποσυμφόρηση των νησιών τους. «Όχι» σε αόριστα συνθήματα αποκλεισμού λένε αλληλέγγυοι.


Συγκεκριμένα, σήμερα παραμένουν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων, ενώ για το μεσημέρι, στις πρωτεύουσες κάθε νησιού είχε απευθυνθεί κάλεσμα για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με συμμετοχή όλων των φορέων.

Την Πέμπτη, οι Δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης θα μεταβούν στην Αθήνα για την επίδοση σχετικού ψηφίσματος των νησιωτών στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και εν συνεχεία θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, όπου θα ζητήσουν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση την πάτησε... πατώντας σε δύο βάρκες

Η κατάσταση στο μεταναστευτικό φαίνεται να ξεφεύγει, σε σημείο που να κλιμακώνονται οι αντιδράσεις -σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα- για τα νησιά του Βορείο και Ανατολικού Αιγαίου. Η κυβέρνηση φαίνεται τώρα να θερίζει τους καρπούς που έσπειρε προεκλογικά -και συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό να μην ανακαλεί μεγάλο μέρος της αντιμεταναστευτικής της ρητορικής- με αποτέλεσμα την, μέχρις ενός σημείου αναμενώμενη οργή και αγανάκτηση του κόσμου, την οποία συνοδεύει η πλήρης αποτυχία στην διαχείριση του ζητήματος.

Οι αντιδράσεις που δημιουργούνται, στη καλύτερη περίπτωση, έχουν «θολό» πρόσημο, μην παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από ρατσιστικά κίνητρα, παρά τις όποιες αποσπασματικές και προφορικές δηλώσεις που όντως παρατηρούνται.

Περιφερειάρχης: «Πού ακούστηκε να μη μας δέχεται ο πρωθυπουργός;»

Χαρακτηριστικό της τεταμένης κατάστασης είναι ότι στις κινητοποιήσεις πρωτοστατεί για παράδειγμα ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης, δημιουργώντας πονοκέφαλο στο στρατόπεδο της ΝΔ. Μάλιστα δεν δίστασε να απευθύνει κάλεσμα προς μαθητές, προκαλώντας ακόμα πιο σφοδρές αντιδράσεις, με αναφορές για «παιδομάζωμα» από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή του υπουργού, Νότη Μηταράκη, των δημάρχων Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου. Μαζί τους και ο γενικός γραμματέας πρώτης υποδοχής Μάνος Λογοθέτης.

«Οι βουλευτές του νομού είμαστε τρεις και οι δύο της αντιπολίτευσης δεν έχουμε λάβει πρόσκληση», ανέφερε παρόλα αυτά ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, «άρα η συνάντηση του υπουργού έγινε με τον εξής... έναν, κυβερνητικό βουλευτή».

Γεμάτο το λιμάνι της Μυτιλήνης

Για  το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί η συγκέντρωση στην οποία καλεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Δημοτικό Θέατρο για τη Μυτιλήνη, στη Χίο και τη Σάμο. Πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των ομιλιών και της συγκέντρωσης στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που μεταδίδει από κοντά το stonisi.gr:

«Κρεμάλες» στη Σάμο

Όπως σχολιάζει το pontiki.gr, αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να παρουσιάζονται συμπεριφορές από πλευράς των κατοίκων που δεν έχουν σχέση με το πολιτισμό και την παράδοσή τους. Η κυκλοφορία αφίσας με κρεμάλα, αδικεί τους εμπνευστές της και αποπροσανατολίζει από τα υπαρκτά προβλήματα στα νηοιά αυτά. Στην αφίσα από επαγγελματικούς συλλόγους του νησιού, απεικονίζεται μία κρεμάλα με τη λέξη «STOP». Η αφίσα έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια για την εικόνα που παρουσιάζει, αλλά και συγκριτικά με τη στάση που έχουν κρατήσει όλο αυτό το διάστημα οι νησιώτες, οι οποίες φιλοξενούν στην περιοχή τους με κάθε σεβασμό τους κατατρεγμένους συνανθρώπους τους.

«Όαση» η Πρωτοβουλία Ανειδίκευτων Γιατρών: «Δεν μας αφορούν αόριστα συνθήματα αποκλεισμού συνανθρώπων μας»

«Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθήσαμε μια σειρά συνεδριάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις οποίες εξαπολύθηκε ανοιχτή επίθεση εναντίον όλων των προσφυγων και μεταναστών εν γένει». Η πρωτοβουλία καταλογίζει «ρατσιστική φρασεολογία και θεωρίες συνομωσίας», καθώς εν ολίγοις η ουσία του καλέσματςο ήταν «να φύγουνε, να πάνε αλλού».

«Ως εργαζόμενες και εργαζόμενοι, αλλα και ως άνθρωποι, αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις». «Δεν μας αφορούν αόριστα συνθήματα αποκλεισμού συνανθρώπων μας, ούτε η προσπάθεια οικειοποίησης του δικαιώματος στην απεργία από άτομα και ομάδες που κατά τα άλλα παραμένουν αμέτοχοι στις σημαντικότερες διεκδικήσεις των καιρών μας».

Αλληλέγγυοι Χίου: Όχι στο ΠΡΟΚΕΚΑ, αποχή από τη συγκέντρωση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου

«Είμαστε ενάντια στη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ οπουδήποτε στο νομό. Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε δομή κλειστή που θυμίζει ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ή ανοιχτή δομή τύπου ΒΙΑΛ που εξαθλιώνει όσους διαβούν εκεί καθώς και τους κατοίκους της περιοχής» τονίζουν οι Αλληλέγγυοι Χίου σε ανακοίνωση τους για τη σημερινή κινητοποίηση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Επίσης οι Αλληλέγγυοι, που στην ανακοίνωσή τους εκφράζουν τη διαφωνία τους στη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ οπουδήποτε στο νομό, επισημαίνουν ότι «δεν συμμετέχουν σε μια διαμαρτυρία που έχει επίκεντρο την ξενοφοβία και την πρόκληση συναισθημάτων μίσους προς τους πρόσφυγες, με ηχηρή προβολή της «κανονικότητας» της ζωής των ελληνικών νησιών που δήθεν διαταράχτηκε από το προσφυγικό». Διαβάστε περισσότερα...

Κοινή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Χίου, Λέσβου, Σάμου: Εμμονή της ΝΔ για τη δημιουργία τεράστιων κλειστών κέντρων – φυλακών στα νησιά

Η απάνθρωπη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά μας είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής ανεπάρκειας, αλλά και της ιδεοληπτικής εμμονής της ΝΔ να επιλέξει να διαχειριστεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, με τη λογική της τάξης και ασφάλειας και του ξηλώματος όλων όσων έγιναν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ ως αντιπολίτευση επέλεξε να δυναμιτίσει την κατάσταση επενδύοντας στην δίκαιη ανησυχία των κατοίκων, λέγοντας ψέματα, τάζοντας τα πάντα και στοχοποιώντας συγχρόνως τον ΣΥΡΙΖA.

Ως ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της ΝΔ. Η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού επί ΣΥΡΙΖΑ γινόταν με βάση τους νόμους και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, αντίθετα, η διαχείριση επί ΝΔ, γίνεται με βάση την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Η εμμονή της κυβέρνησης της ΝΔ, για δημιουργία τεράστιων κλειστών κέντρων –φυλακών στα νησιά μας με την γενικευμένη κράτηση ακόμα και ευάλωτων ομάδων έρχεται σε ευθεία παραβίαση της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομιμότητας που θα οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Συγχρόνως όμως η απαξίωση της καθολικής άρνησης των τοπικών κοινωνιών καταντά προκλητική και είναι απτό δείγμα της αντίληψης και του σεβασμού των τοπικών κοινωνιών από την ΝΔ. Διαβάστε περισσότερα...

Το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τις εκ δεξιών διαμαρτυρίες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

To Kίνημα Αλλαγής στηρίζει τις κινητοποιήσεις σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το μεταναστευτικό. Μάλιστα χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις «δημοκρατικές»:

Ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να κρύβεται, καθώς «κανείς δεν δικαιούται να θυσιάσει τα νησιά. Για οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Η άμεση, πραγματική και βιώσιμη αποσυμφόρηση είναι αναγκαία όσο ποτέ. Η υποστήριξη των δομών υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αυτονόητη υποχρέωση».

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει χρόνος για την ανάπτυξη δήθεν μακροπρόθεσμων σχεδιασμών. Οι νησιώτες έχουν χορτάσει από ψεύτικες υποσχέσεις και υπεκφυγές. Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τις δημοκρατικές κινητοποιήσεις των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)