to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:02 | 31.01.2020

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Mega deal κυβέρνησης και εργολάβων στη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής

Την ίδια ώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την αύξηση της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ η ανακύκλωση εκχωρείται σε εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων


(φωτό: «Στον περίβολο του Ζαππείου παρατεταγμένα ήταν απορριμματοφόρα, οχήματα μεταφόρτωσης και περισυλλογής οργανικών υπολειμμάτων, αλλά και συμπιεστές οργανικών υλικών για να κάνουν πιο πειστική την υπόσχεση του Γ. Πατούλη πως “το 2020 θα είναι έτος ανακύκλωσης”»)

Ρεπορτάζ: Ηλέκτρα Βισκαδουράκη / Αυγή

Υπό πλήρη ιδιωτικό έλεγχο περνά η διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής με τη σύμπραξη των κατασκευαστριών εταιρειών στις τρεις μονάδες. Την ίδια ώρα, η ενεργειακή αξιοποίηση λανσάρεται ως λύση που θα φέρει τη χώρα μας πιο κοντά στην Ευρώπη.

Κι ενώ η “γαλάζια” κυβέρνηση διατυμπανίζει εν χορώ ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής συνιστά “ντροπή”, το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε χθες την αύξηση της χωρητικότητας κατά 685.000 κυβικά μέτρα στην έκταση όπου υποτίθεται ότι γίνονται εργασίες αποκατάστασης.

Η δε ανακύκλωση εκχωρείται σε θυγατρική ιδιωτική εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων και όχι στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης της οποίας οι δήμοι έχουν το 35% του μετοχικού κεφαλαίου και εποπτεύεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος κρατικός φορέας. Κι όλα αυτά με την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη να συνεπικουρούν το έργο του, όπως διαβεβαίωσαν στη χθεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο.

Με ξένα κόλλυβα...

Στον περίβολο του Ζαππείου παρατεταγμένα ήταν απορριμματοφόρα, οχήματα μεταφόρτωσης και περισυλλογής οργανικών υπολειμμάτων, αλλά και συμπιεστές οργανικών υλικών για να κάνουν πιο πειστική την υπόσχεση του Γ. Πατούλη πως “το 2020 θα είναι έτος ανακύκλωσης”.

Ο ίδιος όμως “ξέχασε” να πει ότι η παραγγελία μέσω διεθνούς διαγωνισμού 102 οχημάτων αξίας 35 εκατ. ευρώ για λογαριασμό του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής έγινε επί ημερών της προκατόχου του Ρένας Δούρου προκειμένου να διανεμηθούν στους 66 δήμους της Αττικής ώστε να ενισχύσουν τις επιδόσεις τους στη διαλογή οργανικών υπολειμμάτων στην πηγή.

Προς ενεργειακή αξιοποίηση

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης, αφού υπενθύμισε ότι “μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν!”, ο ίδιος άρτι αφιχθείς από το Παρίσι, όπου είχε συναντήσεις με γαλλικούς κολοσσούς, γρήγορα έσπευσε να αποκαλύψει τις προσθέσεις του. Μίλησε, λοιπόν, για “ενεργειακή αξιοποίηση” των απορριμμάτων προκειμένου “να μοιάσει η Ελλάδα στη Γαλλία”. Τόνισε, μάλιστα, ότι στην Γαλλία λειτουργούν 140 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης. “Το Παρίσι σε σχέση με την Αθήνα σ’ αυτό το ζήτημα είναι η μέρα με τη νύχτα” υπογράμμισε.

Επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι ο σχεδιασμός του 2014 για την Αττική δεν προχώρησε, όπως συνέβη στην Ήπειρο, στις Σέρρες και στην Ηλεία, ο Κ. Χατζηδάκης ισχυρίστηκε ότι αυτό οφείλεται στη “δήθεν προοδευτική αντίληψη” που κατήργησε τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. “Τελικά δεν έγινε τίποτα.

Αυτό είναι το κόστος του λαϊκισμού” είπε, για να προσθέσει απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη: “Φίλε Γιώργο, πρέπει να κλείσεις στα αυτιά σου στους εραστές της ακινησίας, σ’ αυτούς που δεν θέλουν να γίνει τίποτε. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη σφαίρα του λαϊκισμού και της παραδοξολογίας”. Χαρακτηρίζοντας δε την Περιφέρεια Αττικής “μαύρη τρύπα”, ο ίδιος ανακοίνωσε πως “η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πορευτεί γρήγορα και αποφασιστικά σε μια οριζόντια λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα”.

Πριμοδοτώντας τους ιδιώτες

Την πλήρη στήριξή του στο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που ετοιμάζεται να εκπονήσει και να εφαρμόσει ο Γ. Πατούλης εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέροντας ότι “θα δοθεί οριστική λύση σε βάθος τετραετίας”. Προκρίνοντας ανενδοίαστα την ιδιωτική εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων Ανταποδοτική Ανακύκλωση έναντι της δημοσίου συμφέροντος Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιεί σε συνεργασία με πέντε δήμους, το οποίο σκοπεύει να επεκτείνει σε ολόκληρη τη χώρα. “Είμαστε υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Τίποτα στη χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά χωρίς την επιχειρηματικότητα” υπογράμμισε ο Τ. Θεοδωρικάκος για να προσθέσει: “Άρα, όλοι όσοι δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον χώρο μέσα σε συνθήκες νόμιμου και υγιούς ανταγωνισμού πρέπει να συμβάλουν στο να γίνει πράξη ο σχεδιασμός που θα ανακοινώσει συνολικά ο περιφερειάρχης κ. Πατούλης”.

Ανοιχτός μέχρι νεωτέρας ο ΧΥΤΑ Φυλής

Χαρακτηρίζοντας τη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής σε “πρώτη” του “πολιτική προτεραιότητα”, ο Γ. Πατούλης μετέθεσε για το 2025 την υλοποίηση του νέου σχεδιασμού με την εμπλοκή ιδιωτών στην αξιοποίηση των κοινοτικών κεφαλαίων. Ισχυριζόμενος ότι παρέλαβε μια “ωρολογιακή βόμβα” από τη διοίκηση Δούρου, ο Γ. Πατούλης υποστήριξε ότι οι στόχοι του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού είναι “ανέφικτοι” και γι’ αυτό “δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη”. Απέφυγε να μιλήσει για “ενεργειακή αξιοποίηση” στον νέο σχεδιασμό, αλλά ουσιαστικά αποκαθήλωσε όλον τον σχεδιασμό που είχε γίνει επί διοικήσεων Δούρου και Σγουρού στην Περιφέρεια, διατηρώντας μόνο τα αρχικώς σχεδιασμένα έργα.

Συγκεκριμένα, αντί για έξι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, περιόρισε τον σχεδιασμό σε τρεις μονάδες, συμπεριλαμβανομένου του Σχιστού στον Πειραιά και του Γραμματικού στον Μαραθώνα. Ωστόσο, δεν προσδιορίζει ποια θα είναι η μονάδα στον κεντρικό τομέα Αττικής. Μίλησε για άμεση αναβάθμιση του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης στα Λιόσια με νέα γραμμή επεξεργασίας βιοαποβλήτων.

Ειδικά για τη Φυλή, ο Γ. Πατούλης είπε ότι συνιστά “ντροπή”. Όμως έσπευσε να πει πως “θα κρατήσουμε ανοιχτή τη Φυλή για τα επόμενα τέσσερα - πέντε χρόνια, υλοποιώντας την πρώτη φάση αποκατάστασης της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Αττικής, με τον διαγωνισμό να είναι σε εξέλιξη, ώστε να πετύχουμε τη μεταβατική διαχείριση των αποβλήτων”. Παρότι δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες, η πραγματικότητα είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος Κ. Δημόπουλος είχε υπογράψει απόφαση για την εκσκαφή 685.000 κυβικών μέτρων στην υποτιθέμενη προς αποκατάσταση περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, όπου πρόκειται ταφούν σύμμεικτα απορρίμματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)