to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:47 | 29.01.2019

Πολιτική

«Μήνυμα συμπόρευσης» στην 5η Σύνοδο των Χωρών του Νότου της ΕΕ (βίντεο)

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου οι συμμετέχοντες έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους


Οι δηλώσεις των ηγετών προς τους εκπροσώπους του Τύπου:

Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ. 

Είπε ότι το σημαντικότερο είναι ότι οι 7 αρχηγοί ξαναβρίσκονται σήμερα μετά από περίπου έναν χρόνο, δίνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το διεθνές δίκαιο και να παίξουμε ένα καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις, τόνισε.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βίωσαν με τον εντονότερο τρόπο και την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση και έχουμε έναν λόγο παραπάνω να παλέψουμε μαζί, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. 

Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, ιδίως όταν τα προβλήματα αυτά αφορούν το σύνολο της ΕΕ, τόνισε. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η λογική της εθνικής περιχαράκωσης, μπορούν και μέσα από την παράδοση και την στοχοπροσήλωση τους να δώσουμε μήνυμα συνεργασίας και ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. 

Τονίσαμε στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης "την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών". 

"Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για αλληλεγγύη, χωρίς τη δημιουργία μηχανισμού αναδιανομής αιτούντων ασύλου μεταξύ κρατών-μελών. Και άρα είναι προτεραιότητα για εμάς η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

"Πρέπει να παλέψουμε από κοινού την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη, και θα συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν

"Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη, να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι 7 συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε απόλυτα την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, τόνισε. 

Επιπλέον υπογράμμισε ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη που θα μοιραστούν εξίσου τόσο σε ελληνοκύπριους όσο και τουρκοκύπριους.

Το μήνυμα που δίνουμε σήμερα εδώ είναι μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι "το μήνυμα που δίνουμε σήμερα εδώ είναι μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων". 

Αναφερθείς και στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι "πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που μπορεί να δίνει λύσεις αντί να βυθίζεται στην εσωστρέφεια". 

Μίλησε για "μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική, δημοκρατική, κοινωνική, που θα μπορεί να παίζει και έναν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας".


Εμ. Μακρόν: Εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών

«Η υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι ένα παράδειγμα εξαιρετικό για την Ευρώπη και ένα μήνυμα ελπίδας για όλους εμάς, του τι μπορεί να προσφέρει η ικανότητα του διαλόγου και του διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων που επιθυμούν να βρουν μια λύση και δίνει και πολλές ελπίδες για την Ευρώπη και για αλλού όπου υπάρχουν διαφωνίες», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μίλησε με θετικά λόγια για τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ. 

Ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε στις σχέσεις της Γαλλίας με την Κύπρο και παρατήρησε πως «η Γαλλία και η Κύπρος αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας, κυρίως στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας».  

 

«Η Κύπρος αποτελεί ένα στρατηγικό σημείο σε αεροναυτικό επίπεδο για την Γαλλία. Από αυτή την άποψη, αυτή η προσέγγιση, αυτή η συνεργασία, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι θέλουμε μια Ευρώπη, η οποία έχει την ικανότητα να προστατεύσει τον εαυτό της η ίδια και για μένα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, μια ενισχυμένη άμυνα για την Ευρώπη. Και για άλλη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Κυπριακές Αρχές για τους στρατηγικούς δεσμούς» ανέφερε ο κ. Μακρόν. 

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε εξάλλου τη στήριξή του στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού: «Όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα στην Κύπρο, είναι και συμβολική και κάτι παραπάνω. Πρώτα από όλα, είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μας με την Κύπρο και τον σεβασμό μας στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Θα ήθελα λοιπόν να σας πω εκ νέου κ. Πρόεδρε, ότι όχι μόνο έχετε την αλληλεγγύη μας, αλλά και τη στήριξή μας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον κ. Ερντογάν. Η ιδιότητά μας αυτή της Συνόδου Κορυφής στην Κύπρο, μάς έδωσε την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε την υποστήριξή μας για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζήτημα. Υπάρχει μια δέσμευση από μέρους του κ. Αναστασιάδη, είναι ένα πολύ σημαντικό διακύβευμα και για την Κύπρο και για τη σταθερότητα στην Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Μακρόν. 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του BREXIT υπογράμμισε: «Όπως είχε πει τον Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμη. Όσον αφορά στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, νομίζω ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο διαπραγματευτής, και τα κράτη τα οποία έχουν συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση, κανένας δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit, χωρίς συμβόλαια δηλαδή, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα».


Τζ. Κόντε: Οι χώρες μας έχουν μια κοινή ευαισθησία και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να βρούμε κοινές λύσεις

"Το μεταναστευτικό είναι θέμα που παρουσιάζει μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και που μπορεί να την οδηγήσει σε μια ενδόρρηξη", είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ. 

Οι χώρες μας έχουν μια κοινή ευαισθησία και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να βρούμε κοινές λύσεις, είπε και πρόσθεσε ότι έχουμε αποτύχει να δώσουμε απάντηση στο πρόβλημα του καταμερισμού. Δεν θα εκπλαγούμε να δούμε τους πολίτες να γυρίζουν την πλάτη τους στην Ευρώπη,ανέφερε.

Μας λείπει ο συγχρονισμός στον χειρισμό, είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο και αγγίζει τον τρόπο που χειριζόμαστε το θέμα της αφρικανικής ηπείρου, είπε.

Πρόσθεσε ότι το Ταμείο για την Αφρική έχει μόνο μερικά εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής και αυτά δεν αρκούν για να δημιουργήσουμε μια πραγματική πολιτική που θα λύσει τα προβλήματα. 

Αναφερθείς στη Διακήρυξη της Λευκωσίας είπε ότι τονίζει τον κοινό παρανομαστή της Νότιας Ευρώπης με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη.


Α. Κόστα: Πρέπει να αποφύγουμε η μετανάστευση να γίνει κάτι που διαιρεί την Ευρώπη

Πρέπει να αποφύγουμε η μετανάστευση να γίνει κάτι που διαιρεί την Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ. 

"Πιστεύουμε στην αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης, υπογράμμισε. Κάθε σκάφος που καταφτάνει στην Ιταλία, δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Ιταλία, αλλά για όλη την Ευρώπη", σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η Πορτογαλική Προεδρία το 2021 θα λάβει έντονα υπόψη την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Αφρικής, υπάρχει ανάγκη για μόνιμο μηχανισμό αλληλεγγύης, τόνισε. 

Είπε ότι πολλές από τις Νότιες χώρες έχουν περάσει από οικονομική κρίση και πως τώρα η Ευρώπη βρίσκεται σε ανάκαμψη, ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να υπάρξει αρνητικός κύκλος ξανά στο μέλλον στην Ευρώπη και άρα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

"Ελπίζουμε φέτος να είναι η χρονιά που θα λυθεί το Κυπριακό", είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα προς τον Νίκο Αναστασιάδη.


Τζ. Μουσκάτ: Παρά τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας, υπάρχει ξεκάθαρη αντίληψη ότι χρειάζεται μια ενιαία προσέγγιση για τη μεταναστευτική κρίση

Παρά τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας, υπάρχει ξεκάθαρη αντίληψη ότι χρειάζεται μια ενιαία προσέγγιση, είπε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, μιλώντας για τη μεταναστευτική κρίση. 

Είπε ότι ως χώρες της πρώτης γραμμής έχουμε δει όλοι μας ότι όταν βρεθούμε στην κρίσιμη ώρα βρίσκουμε αλληλεγγύη ο ένας από τον άλλον. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες και προανήγγειλε ότι το θέμα θα είναι ψηλά στην ατζέντα την επόμενη σύνοδο των "7" που θα διεξαχθεί στη Μάλτα.

Ισπανός ΥΠΕΞ: Επείγει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της ΕΕ και πρέπει να γίνει πριν να έρθει η επόμενη κρίση

Επείγει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της ΕΕ και πρέπει να γίνει πριν να έρθει η επόμενη κρίση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Γιόζεπ Μπορέλ Φοντέγιες, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5η Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ. 

Να προσεγγίσουμε με προσεκτικό τρόπο το σύστημα ασύλου και να διαφυλάξουμε το σύστημα Σέγκεν, είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας για το μεταναστευτικό.


Ν. Αναστασιάδης: Απώτερος στόχος η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών μας και η δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για το σύνολο των λαών της Ευρώπης

Απώτερος στόχος παραμένει η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών μας και η δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για το σύνολο των λαών της Ευρώπης, είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις δηλώσεις τους στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου.

Εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για το περιεχόμενο της Διακήρυξης της Λευκωσίας που υιοθετήθηκε στη σημερινή σύνοδο. 

Για το ζήτημα της Μετανάστευσης σημείωσε ότι ήταν ομόφωνη η θέση ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια, ενότητα και αλληλεγγύη. 

Ως προς την ενέργεια, έναν εκ των βασικότερων πυλώνων της μεταξύ τους συνεργασίας, συζητήθηκε από τη σκοπιά της ενεργειακής ασφάλειας με στόχο η Μεσόγειος να αποτελέσει εναλλακτικό διάδρομο για τη μεταφορά ενέργειας. 

Ευχαρίστησε τους αρχηγούς για τη διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Είπε αναφορικά με το Κυπριακό, μεταξύ άλλων, ότι προσβλέπει σε λύση λειτουργική ώστε να είναι βιώσιμη, πάντα στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στο δείπνο που θα ακολουθήσει, είπε.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο "Φιλοξενία" της Λευκωσίας για τις εργασίες της 5ης Συνόδου χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. 

Τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υποδέχτηκε, επίσης, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Τζουζέπ Μπορέλ. 

«Καλωσορίζω στο 5o SouthEUSummit στη Λευκωσία, τον φίλο Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter, o Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Στην ανάρτηση με φωτογραφία, όπου κάνει χειραψία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτει: «Προσβλέπω σε μια παραγωγική Σύνοδο, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις και την ανταλλαγή απόψεων πάνω στα πιο πιεστικά ζητήματα της ευρωπαϊκής μας ατζέντας».

Αύριο το πρωί, οι κύριοι Αναστασιάδης και Τσίπρας θα έχουν ιδιαίτερη συνάντηση ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, και της άφιξης στην Κύπρο της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ. 

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ: Στη Σύνοδο χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου ο Αλέξης Τσίπρας:

Ενέργεια, μεταναστευτικό, Κυπριακό, ευρωτουρκικές σχέσεις και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην ατζέντα

Θέματα ενέργειας, το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027 συζητήθηκαν στην 5η Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα) που πραγματοποιείται στη Λευκωσία με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.



Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην 5η Σύνοδο των Χωρών του Νότου της Ε.Ε.:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο και φίλο Νίκο Αναστασιάδη, για τη φιλοξενία του. Να ευχαριστήσω, βεβαίως, και τον Εμμανουέλ, αλλά και όλους τους συναδέλφους, που είπαν πολύ καλά λόγια σε αυτήν τη Σύνοδο για τη σημαντική επιτυχία της Ευρώπης – εγώ έτσι το βλέπω - κι όχι της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, για την επίλυση μιας πολύ σημαντικής διαφοράς. 

Να πω ότι για μένα το πιο σημαντικό σήμερα και η πιο σημαντική είδηση είναι ότι ξαναβρισκόμαστε μαζί και οι επτά, μετά από σχεδόν έναν χρόνο. Και ακόμα πιο σημαντικό, θα έλεγα, ότι ο νότος της Ευρώπης συναντιέται στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, στην Κύπρο. Και δίνουμε ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε, παρά τις όποιες διαφορές μπορεί να έχουμε – και έχουμε διαφορές πολιτικές – να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες τις ευρωπαϊκές, να υπερασπιστούμε την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, να υπερασπιστούμε, όμως, και το διεθνές δίκαιο και να παίξουμε έναν καταλυτικό ρόλο στο επόμενο διάστημα, τόσο στις εξελίξεις που αφορούν την ίδια την Ευρώπη όσο όμως και στις περιφερειακές εξελίξεις. 

Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, δεν υπάρχει αμφιβολία, βίωσαν το προηγούμενο διάστημα με ιδιαίτερο τρόπο τις σημαντικότερες κρίσεις που πέρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο την οικονομική κρίση, όσο όμως και την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Συνεπώς, έχουμε έναν λόγο παραπάνω και μέσα από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει να παλεύουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις περιφερειακές ανισότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια προοπτική κοινωνικής σύγκλισης και σύγκλισης μεταξύ των χωρών, κρατών – μελών. Αλλά, βεβαίως, έχουμε και κάθε λόγο να θέλουμε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση μέσα από το πρίσμα της αρχής της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης και όχι μέσα από μια αντίληψη που θέλει τον καθένα να αντιμετωπίζει τα προβλήματα μόνος του, ιδίως δε όταν αυτά τα προβλήματα δεν αφορούν καθέναν ξεχωριστά, αλλά αφορούν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου κυριαρχεί η λογική του απομονωτισμού, η λογική της εθνικής περιχαράκωσης, σε μία εποχή όπου ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γίνονται ηγεμονικός πολιτικός λόγος, μπορούν και μέσα από την παράδοση και την κουλτούρα τους, αλλά και τη διαφορετική στοχοπροσήλωσή τους να δώσουν ένα μήνυμα. Να δώσουμε ένα μήνυμα συνεργασίας και ένα μήνυμα ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. 

Θα ήθελα να μείνω λίγο περισσότερο στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης. Στη συζήτησή μας άλλωστε πήρε, ίσως, τον περισσότερο χρόνο. Τονίσαμε την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών. Δεν μπορούμε να μιλάμε, όμως, για αλληλεγγύη χωρίς αυτό πρακτικά να εκφράζεται, χωρίς δηλαδή τη δημιουργία ενός μηχανισμού αναδιανομής των αιτούντων ασύλου μεταξύ των κρατών - μελών. Και άρα αποτελεί για εμάς μια σημαντική προτεραιότητα το επόμενο διάστημα η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. 

Όπως, επίσης, για να περάσω και στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντησή μας και αφορούν το μέλλον της Ευρωζώνης και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στην Ευρωζώνη ειδικότερα, συμφωνήσαμε ότι πρέπει το επόμενο διάστημα από κοινού να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, καθώς και την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων και της σύγκλησης ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας. 

Βεβαίως, συζητήσαμε και για τις περιφερειακές εξελίξεις. Και πώς να μη συζητήσουμε άλλωστε, αφού βρισκόμαστε στην Κύπρο, και για την Τουρκία. Για τη σημασία που έχει η συνεργασία και ο διάλογος της Ε.Ε. με την Τουρκία σε μία σειρά από τομείς, από την οικονομία, την ενέργεια ως τη μετανάστευση, αλλά και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Εγώ θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη και να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πέραν από τις δικές μου, βεβαίως, σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης, διότι πιστεύω ότι και οι επτά εδώ συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και της Ε.Ε. με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και πάνω από όλα στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Επιβάλλεται να υπάρξει σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο, τόσο στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι όλοι μας στηρίζουμε την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η λύση δεν μπορεί να έχει παρεμβάσεις τρίτων, τρίτους εγγυητές, ούτε βεβαίως κατοχικά στρατεύματα. 

Από την άλλη, θέλω να υπογραμμίσω ότι η όποια λύση θα είναι και πρέπει να είναι, παλεύουμε να είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Δηλαδή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Όπως, επίσης, πιστεύω ότι και τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το έχουμε τονίσει αυτό επανειλημμένως, πρέπει να είναι οφέλη τα οποία θα μοιραστούν δίκαια, τόσο σε Ελληνοκύπριους, όσο και σε Τουρκοκύπριους. 

Βεβαίως και κουβεντιάσαμε και για τα ενεργειακά, θα κουβεντιάσουμε και στην πορεία, στο δείπνο γι’ αυτά. Εγώ θα ήθελα να πω ότι ένα ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας project ενεργειακό για τη μεταφορά των ενεργειακών πόρων της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι ο αγωγός East Med. Και πιστεύω ότι αυτό το project είναι ένα project που πρέπει να μας βρει όλους να συνεργαζόμαστε στην προοπτική της υλοποίησής του, αλλά και στην προοπτική της εξασφάλισης, επαναλαμβάνω, της ασφαλούς μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο στον ευρωπαϊκό χώρο, στο πλαίσιο, βεβαίως, της πολλαπλότητας των πηγών και των δρόμων ενέργειας, μία αρχή την οποία όλοι στηρίζουμε. 

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα, για άλλη μία φορά, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον φίλο Νίκο, για τη φιλοξενία και να επαναλάβω ότι το μήνυμα που δίνουμε σήμερα εδώ είναι ένα μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων. Το μήνυμα που δίνει η επιτυχής προσπάθεια που είχαμε σε ό,τι αφορά τη διαφωνία, την τριακονταετή, για την ονομασία με τη Βόρεια Μακεδονία είναι επίσης ένα μήνυμα ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις μέσα από τον διάλογο και μέσα από την αλληλοκατανόηση. Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που μπορεί να δίνει λύσεις, αντί να βυθίζεται στην εσωστρέφεια. Και, βεβαίως, πιστεύουμε και σε μια Ευρώπη που θα είναι πιο αποτελεσματική, αλλά ταυτόχρονα και πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική. Και, βεβαίως, σε μια Ευρώπη, η οποία θα μπορεί, πέρα από το να λύνει τα δικά της προβλήματα, να παίζει και έναν ουσιαστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας. 

Και θέλω να επαναλάβω ότι η προσπάθειά μας, και των επτά, εδώ ιδιαίτερα στην Κύπρο, σηματοδοτεί ότι είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτήν την αποσταθεροποιημένη περιοχή της Ευρώπης, που είναι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος.

Με αυτές τις σκέψεις ευχαριστώ και πάλι τον Πρόεδρο Νίκο για τη φιλοξενία. 


 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)