to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:08 | 07.07.2022

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Με υπουργική απόφαση: Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα χρησιμοποιούν όπλα και εκτός στρατοπέδων

Τι αλλάζει σχετικά με την οπλοφορία και οπλοχρησία του στρατού εκτός των μονάδων με απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη


Αίσθηση και ερωτήματα προκαλεί η απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων για την «εκπλήρωση συγκεκριμένων αποστολών, πέραν της φύλαξης στρατοπέδων, ζωτικών χώρων και εγκαταστάσεων από τα όργανα υπηρεσίας, τα τμήματα φυλακής ή ασφάλειας και τα στρατονομικά όργανα».

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια «κατά την εκπλήρωση των ως άνω αποστολών παρέχεται υποστήριξη, εφόσον απαιτείται, από την Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της αποστολής της».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ίδια απόφαση η άδεια για οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία ισχύει για τρία χρόνια με δυνατότητα για ανανέωση.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ως αποστολές νοούνται η συνοδεία και προστασία υψηλών προσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων έως το επίπεδο των διοικητών μειζόνων διοικήσεων εντός και εκτός στρατιωτικών χώρων, καθώς και η συνοδεία χρηματαποστολών, υλικών και μέσων στρατιωτικού ενδιαφέροντος, που μεταφέρονται εκτός στρατιωτικών χώρων, μέσω της παρουσίας και δράσης ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως οπλοχρησία ορίζεται η κατά τον προορισμό του ενεργοποίηση του όπλου (πυροβολισμός). «Ο πυροβολισμός, ανάλογα με τον στόχο της βολής, κλιμακώνεται σε:

Εκφοβιστικό, όταν δεν στοχεύεται η πλήξη οποιουδήποτε προσώπου ή πράγματος.
Κατά πραγμάτων, όταν στοχεύεται η πλήξη πραγμάτων.
Ακινητοποίησης, όταν στοχεύεται η πλήξη μη ζωτικών σημείων του σώματος ανθρώπου και ιδίως των κάτω άκρων του.
Εξουδετέρωσης, όταν στοχεύεται η πλήξη ανθρώπου με τρόπο που καθίσταται αποδεκτή η ενδεχόμενη επέλευση του θανάτου του.
Ένοπλη επίθεση είναι η πράξη, με την οποία γίνεται χρήση όπλου του άρθρου 1 του ν. 2168/1993 (Α΄ 147) εναντίον προσώπου ή απειλείται η άμεση χρήση του. Ως ένοπλη επίθεση θεωρείται και η απειλή με πειστική απομίμηση όπλου ή ανενεργό όπλο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)