to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:41 | 11.05.2015

Πολιτική

Κυβερνητικό Συμβούλιο ενόψει Eurogroup: Ανάγκη επίτευξης αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής (όλες οι εξελίξεις)

Στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, η ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη - Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου την Κυριακή επιβεβαιώθηκε η θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής


Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου χτες Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα επίπεδα.  Ενημέρωση έγινε και από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και τον αν. υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευ. Τσακαλώτο.

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου επιβεβαιώθηκε η θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Συζητήθηκε επίσης η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη.

Όπως ανέφεραν από το Μαξίμου, στη συνεδρίαση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις καθώς επίσης και να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
_________________
 

Νωρίτερα την Κυριακή

Θέλουμε στο αυριανό Eurogroup να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει, ανέφερε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει καταγεγραμμένες προσπάθειες και είναι απολύτως συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη βούλησή της για την επίτευξη αμοιβαίας, επωφελούς συμφωνίας, για την οποία όμως πρέπει να προβούν σε κινήσεις και οι εταίροι. Από την κυβέρνηση, αναφέρουν οι πληροφορίες,  εκτιμούν ότι μια θετική καταγραφή στο ανακοινωθέν του αυριανού Eurogroup θα ισοδυναμεί με θετικό και αισιόδοξο μήνυμα, στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας και ταυτόχρονα θα είναι ένα μήνυμα προς την ΕΚΤ για χαλάρωση των ασφυκτικών, οικονομικών πλαισίων της χώρας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εντείνει τις επαφές του με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και κοινοτικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

Στο πλαίσιο των συνεχών συσκέψεων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του Προεδρείου τις ΚΟ του κόμματος εντός της ημέρας. 

Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου έγινε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία εξετάστηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης και οι θέσεις της κυβέρνησης εν όψει του Eurogroup.  Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

 

Νέα εμπρηστική δήλωση Σόιμπλε - «Θα βρεθεί λύση» εκτιμά ο Ντέισελμπλουμ

«Η εμπειρία αλλού στον κόσμο έχει δείξει ότι μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά στην αδυναμία πληρωμής» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε στην Frankfurter Allgemeine, τονίζοντας όμως ότι «η Γερμανία θα κανει τα πάντα προκειμένου να κρατήσει, υπό λογικούς όρους, την Ελλάδα στην Ευρωζώνη». 

Σε αντίθετο μήκος κύματος, «θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα» δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντέισεμπλουμ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, αν και επαναλαμβάνει ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία στο Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα. 

«Θεωρώ ότι έπειτα από εβδομάδες επίπονων διαπραγματεύσεων, αν υπάρχει η πραγματική βούληση από την άλλη πλευρά θα φανεί ότι η συζήτηση έχει φτάσει σε ένα στάδιο που η συμφωνία είναι πολύ κοντά και στο προσεχές διάστημα θα κλείσει» αναφέρει από την πλευρά του ο Ε. Τσακαλώτος και σημειώνει ότι η όποια καθυστέρηση στην επίτευξη αυτού του συμβιβασμού έχει να κάνει με έναν και μόνο λόγο και αυτός είναι οι πολιτικές διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Σάββατο 9/5

19:30 Συνεδριάζει την Κυριακή το Κυβερνητικό Συμβούλιο

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, συνεδριάζει αύριο Κυριακή, το Κυβερνητικό Συμβούλιο, υπό την προεδρεία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεδρίαση θα γίνει στο Μ. Μαξίμου στις 12:00 

17:30 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου , του υπουργού Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά την σύσκεψη εξετάστηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και οι θέσεις της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. 

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της ρευστότητας. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να εντείνει τις επαφές του με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα και αύριο. 

17:05 Ντέισελμπλουμ: Θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα

«Θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα» δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντέισεμπλουμ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, αν και επαναλαμβάνει ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία στο Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

16:35 Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Σόιμπλε

Η εμπειρία σε άλλα κράτη του κόσμου έχει δείξει πως μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά στην χρεοκοπία, δήλωσε αναφερόμενος στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε.

Ενημέρωση, Παρασκευή 8/5

21:50 Μοσκοβισί: "Δεν υπάρχει εναλλακτική, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα"

Μέχρι στιγμής η μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας δεν προχωρά ούτε αρκετά γρήγορα ούτε αρκετά μακριά, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe1.

20:00 Για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά και τη σημαντική ακόμη απόσταση που απομένει να καλυφθεί, ώστε να είναι ορατή μια συμφωνία, ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών τους εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euroworking Group), στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:00 και ολοκληρώθηκε κατά τις 19:30, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

19:55 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

19:00 Ευ. Τσακαλώτος: Οι εταίροι πρέπει να επιδείξουν ευελιξία στα εργασιακά  

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο δημοσιογράφο του BBC, Chris Morris στις 7 Μαΐου 2015. (περισσότερα εδώ)

15:45 Τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group πραγματοποιείται αυτή την ώρα προκειμένου οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της ζώνης του ευρώ να ενημερωθούν από τους θεσμούς και τον επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, Γιώργο Χουλιαράκη, για την πρόοδο στο Brussels Group. 


Εν συνεχεία και ανάλογα με το εάν κριθεί επαρκής η πρόοδος οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να καταρτισθεί μια δήλωση στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας που θα αναγνωρίζει πως οι συζητήσεις είναι σε καλό δρόμο. 

-----------------------------------------

Ένα κρίσιμο 72ωρο ξεκινά από σήμερα μέχρι το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Στις Βρυξέλλες συνεχίζεται σε εντατικούς ρυθμούς η διαβούλευση στο Brussels Group. Κρίσιμη θεωρείται και η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group όπου οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ενημερωθούν από τους θεσμούς και τον επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, Γιώργο Χουλιαράκη, για την πρόοδο στο Brussels Group και θα στείλουν το ανάλογο σήμα στους ΥΠΟΙΚ.

Στόχος της Αθήνας είναι τη Δευτέρα να καταρτισθεί μια δήλωση στο Eurogroup που θα αναγνωρίζει πως οι συζητήσεις είναι σε καλό δρόμο. Όπως συμφωνούν και οι δύο πλευρές τα χρονικά περιθώρια για μια συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα δεν επαρκούν. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, τα σημεία σύγκλισης πλέον είναι τόσο πολλά που μπορούν να επιτρέψουν την ΕΚΤ να «λύσει το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας, ώστε η συνέχιση των συνομιλιών να μη γίνεται σε συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας».

 

«Επιφυλακτικά σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες» πηγαίνει το Βερολίνο στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, ο οποίος παρέπεμψε στις χθεσινές σχετικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. «Θα δούμε πώς θα είναι τα πράγματα τη Δευτέρα», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, την κοινή διαπίστωση ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχώρησαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Ρώμη. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η θέση του Eurogroup είναι αυτή του Νοεμβρίου του 2012, δηλαδή «αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα, το οποίο και επανακαθορίζεται, τότε οι χώρες της Ε.Ε. θα μπορούσαν να εξετάσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και να αναθεωρήσουν και τα επιτόκια». 

«Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα, για το αν θα επιτευχθεί ή όχι αυτή η συμφωνία. Υπάρχει μόνο θέμα πολιτικής βούλησης για το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την Δημοκρατία στην χώρα που γεννήθηκε», το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα από την ελληνική Βουλή. «Είμαι αισιόδοξος  ότι θα έχουμε σύντομα αίσιο τέλος και παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, με την στήριξη του λαού μας, θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας την συμφωνία που θα κλείσει σύντομα στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Τη βεβαιότητα ότι γύρω στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC. Αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μία συμφωνία κατά τη σύνοδο του Eurogroup της Δευτέρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης επέμεινε ότι θα "υπάρξει σίγουρα συμφωνία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων" περίπου.

 

*******

Προς την ολοκλήρωση της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς βαδίζει η «Ομάδα των Βρυξελλών», με τα σημεία σύγκλισης απόψεων να είναι πλέον πολλά και σημαντικά, αλλά και με ορισμένα ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά, όπως για παράδειγμα αυτά που άπτονται των εργασιακών και συνταξιοδοτικών θεμάτων.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν χτες από τις Βρυξέλλες πως σε ότι αφορά της συζητήσεις για την αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, οι διαβουλεύσεις έχουν επικεντρωθεί στο τι μέλλει γενέσθαι μεταξύ 2020 και 2025 και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Ως προς τα εργασιακά οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δυο πλευρές εξακολουθεί να είναι σημαντική και ότι επί της ουσίας δεν υπάρχουν άξιες λόγου διαπραγματεύσεις. Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, με τους εμπειρογνώμονες των θεσμών θα συνεχιστούν σήμερα στις Βρυξέλλες και κατά πάσα πιθανότητα θα περατωθούν αύριο, χωρίς να αποκλείονται τεχνικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις και το Σαββατοκύριακο.

Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup, η οποία, όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, θα πρέπει - καλώς εχόντων των πραγμάτων - να επιβεβαιώσει τη σημαντική σύγκλιση απόψεων, δίδοντας το σχετικό μήνυμα στην υπουργική σύνοδο της ερχόμενης Δευτέρας.

Οι συζητήσεις για την Ελλάδα σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ώρα που ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι "τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες", ανάμεσα στην Αθήνα και το υπόλοιπο Eurogroup. Μολονότι "είναι πολύ νωρίς για να ελπίζουμε σε μια οριστική συμφωνία στις 11 Μαΐου", προσθέτει, "ουδείς συζητεί άλλο σενάριο από το να δοθούν στην Ελλάδα τα μέσα για ένα οικονομικά ανεξάρτητο μέλλον εντός της Ευρωζώνης". Ο Γ. Ντάισελμπλουμ θα είναι αυτός που θα αποφασίσει αν θα υπάρξει δήλωση για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας.

Την ίδια στιγμή πευθυνόμενος στην επιτροπή οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι είναι δικαιολογημένο η νέα ελληνική κυβέρνηση να ζητεί αλλαγές σύμφωνες με τη βούληση των ψηφοφόρων της, αλλά επίσης και ότι η Ελλάδα "οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της" ως παλαιό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. "Θα βρούμε μία λύση, διότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ, ανήκει στην Ευρώπη", πρόσθεσε o Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Γ. Σακελλαρίδης: Συμφωνία το συντομότερο - Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης

Το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να υπάρξει απόφαση του Eurogroup το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Είπε χαρακτηριστικά πως εάν στο Eurogroup της 11ης Μαΐου υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν στο πλαίσιο που θέλει και η ελληνική κυβέρνηση, αυτό θα ήταν το βέλτιστο για εμάς. Πρόσθεσε πάντως πως η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της.

Αναφορικά με το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα - Γιούνκερ υποστήριξε ότι επιβεβαιώνει τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης τόσο στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο και στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είχαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, καθώς κρίνονταν δύο διαφορετικά προγράμματα, και η λαϊκή εντολή που δόθηκε ήταν συγκεκριμένα. «Δεν φοβόμαστε τη λαϊκή βούληση, είναι σύμμαχός μας» είπε και πρόσθεσε ότι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ορίζεται από τη λαϊκή βούληση. Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, ο Γ. Σακελλαρίδης τόνισε οι θεσμοί δεν μπορούν να περιμένουν ότι για να υπάρξει συμφωνία η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κάνει σε όλα πίσω, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει πάρει τέτοια εντολή «και αυτό δεν είναι μήνυμα ρήξης», είπε.

Γιούνκερ: Υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες

Για πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι νωρίτερα σήμερα μίλησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι για την Ελλάδα και ότι στη συνέχεια θα έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε να απαντήσει, επικαλούμενος εν μέρει τον αντίκτυπο που κάτι τέτοιο θα είχε στις χρηματοοικονομικές αγορές. «Εάν έλεγα ότι το Grexit αποτελεί επιλογή, τι πιστεύετε ότι θα συνέβαινε τότε στις χρηματοοικονομικές αγορές;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει αποκλείσει κατά το παρελθόν το ενδεχόμενο Grexit, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να κάνουν εικασίες για μια τέτοια πιθανότητα, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να προκληθεί μαζική φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)