to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:15 | 04.03.2014

Πολιτική

Τελευταίος γύρος «διαπραγματεύσεων» με Τρόικα: Σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα, με τη «δόση» στον αέρα

Σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ευ.Βενιζέλο και τον Γ.Στουρνάρα, για «περαιτέρω επεξεργασία» των θέσεών τους στα εκκρεμή θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα - Τελική ημερομηνία, η ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup, όπου μάλλον θα απαιτηθεί πολιτική απόφαση από το Συμβούλιο για τη χορήγηση της δόσης- Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Σαμαράς ετοιμάζει νέο μνημόνιο λιτότητας με χιλιάδες απολύσεις


Σχετικά: Η Τρόικα βάζει φρένο στις προεκλογικές παροχές - Αλ. Μητρόπουλος: Με τροπολογία απελευθερώνουν τις απολύσεις κατά την προεκλογική περίοδο

Τετάρτη 5/3

18.00: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα. Να υποβαθμίσουν το μέγεθος του χάσματος που χωρίζει την κυβέρνηση με τους δανειστές επιχειρούν οι κυβερνητικοί εταίροι.


«Δεν υπάρχει απόσταση, ήσσονος σημασίας ζητήματα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, η συμφωνία αναγκαστικά θα κλείσει», δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο Ευάγγελος Βενιζέλος.  

Νέα συνάντηση αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών, του Γιάννη Βρούτση με το κλιμάκιο των επιτηρητών.

Παρά το μήνυμα αυστηρότητας και αισιοδοξίας που επιχειρεί να στείλει η δικομματική, η τρόικα παραμένει αμετακίνητη, ζητώντας νέα μέτρα και οδυνηρές παρεμβάσεις που ισοδυναμούν με νέο μνημόνιο.  Συγκεκριμένα, εμμένει στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών που θα διευρύνουν τις τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 900 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, θέτει ζήτημα δραστηριοποίησης των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης στο δημόσιο με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, ενώ διάσταση απόψεων σημειώνεται  και όσον αφορά το σκέλος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

“Απαραίτητη η απεμπλοκή του τραπεζικού τομέα από την διελκυστίν-δα διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας”, σημειώνει η Eurobank.

---------------

Σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα

Σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, προκειμένου να επεξεργαστούν περαιτέρω τις ελληνικές θέσεις και τα κυβερνητικά επιχειρήματα στα εκκρεμή θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα . 
Στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών το κύριο σημείο τριβής κυβέρνησης-Τρόικα,  ενώ η κυβέρνηση έκανε δεκτά ακόμα 15 μέτρα από την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ

Τρίτη 4/3

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Σαμαράς ετοιμάζει νέο μνημόνιο λιτότητας με χιλιάδες απολύσεις

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη «διαπραγμάτευση» με την τρόικα:

Το μόνο που κάνει ο κ. Σαμαράς είναι να προσπαθεί να διασωθεί εκλογικά εκλιπαρώντας να του δοθεί λίγος χρόνος μέχρι τις ευρωεκλογές, την ίδια ώρα που ετοιμάζει νέο μνημόνιο λιτότητας με χιλιάδες απολύσεις και εκ νέου υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας. Ο λαός μας έχει συνειδητοποιήσει πως πρέπει να τελειώνουμε με μία κυβέρνηση η οποία έχει αναγάγει την υποταγή στους δανειστές και την πολιτική του «ναι σε όλα» σε δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση.

---------

Δεν συμφώνησαν Προβόπουλος-τρόικα για τις ανάγκες των τραπεζών

Παραμένει η διαφωνία για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών μεταξύ διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου και τρόικας και μετά τη νέα συνάντηση. 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, με αρχηγό το ΔΝΤ, επιμένουν ότι οι ανάγκες είναι υψηλότερες από τα 6 δισ. ευρώ που υπολογίζει η ΤτΕ, χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνουν επαρκώς τη θέση τους αυτή. 

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή που επικαλείται το Reuters η τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών μετά τα stress teste στα 5,8 - 6,2 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των δανειστών (κυρίως το ΔΝΤ) μιλούν για κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 8-8,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η διαφορά στον υπολογισμό αφορά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε χωρίς, ωστόσο, οι εκπρόσωποι της τρόικας να δώσουν λεπτομέρειες στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την πλευρά της η ΤτΕ, σίγουρη για τους υπολογισμούς και τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε, τεκμηρίωσε απόλυτα το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών για κάθε τράπεζα.

Κατόπιν τούτων η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει μονομερώς στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως αυτά προκύπτουν από την μελέτη που πραγματοποίησε η Blackrock.

Νέα συνάντηση δεν προβλέπεται, καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναχωρεί αύριο, Τετάρτη, για τη Φρανκφούρτη για την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, η αιτία της διαφωνίας εντοπίζεται στην εμμονή του ΔΝΤ σε δικές του εκτιμήσεις οι οποίες είναι σαφώς μεγαλύτερες εκείνων της Τραπέζης της Ελλάδος. (in.gr)

---------

 

Διυπουργική διαίρεση σε φόντο ΟΟΣΑ-Τρόικας

 

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδης, ο υπουργός Υποδομών, κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, από το υπουργείο Περιβάλλοντος μετείχε ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου και ακόμη εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού, ενώ έχουν παραμείνει αυτή την ώρα στην αίθουσα σύσκεψης οι κ.κ. Χατζηδάκης και Χρυσοχοΐδης. Η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και η υιοθέτηση των συστάσεων που έχουν γίνει προς τη χώρα θεωρούνται προαπαιτούμενα για την Τρόικα, αλλά υπάρχει διάσταση απόψεων για τον βαθμό υιοθέτησης των συστάσεων αυτών, τόσο μεταξύ υπουργείων, όσο και μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών. Σημεία τριβής είναι το φρέσκο γάλα, η κατάργηση της ενιαίας τιμής στα βιβλία, η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα του υπουργείου ΠΕΚΑ, όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, η συζήτηση αφορούσε στη διαμόρφωση και επικαιροποίηση του εθνικού, του περιφερειακού και του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού, επίσης στη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών χρήσεων γης καθώς και στον εκσυγχρονισμό της Λατομικής και Μεταλλευτικής νομοθεσίας με την υιοθέτηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών αδειοδότησης. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα αποτελέσουν αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει σε λίγο η τρόικα με τον υπουργό Υγείας και αργότερα το απόγευμα εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

 

---------

Δεν τα βρήκαν (ακόμη) Βρούτσης-τρόικα για εισφορές και ομαδικές απολύσεις

Προκειμένου να παρουσιάσουν στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου μια πρώτη συμφωνία για την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η κυβέρνηση και η Τρόικα επιχειρούν να κλείσουν τα περισσότερα από τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Αν και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν ξεκινήσει να συντάσσουν κομμάτια του επικαιροποιημένου Μνημονίου πολλά θέματα βρίσκονται ακόμη προς συζήτηση με τις δύο πλευρές να μη μπορούν να έλθουν σε συμφωνία.

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η τετράωρη συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπων της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και τις ομαδικές απολύσεις. Πάντως, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, θα υπάρξει νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες, καθώς "στόχος και σκοπός μας είναι να βρεθούμε σε έναν κοινό δρόμο".

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου από το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά υπάρχουν αποκλίσεις απόψεων σχετικά με το πώς ακριβώς αυτό θα επιμεριστεί αλλά και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να καταργηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το θέμα μπορεί να διευθετηθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση.

Διυπουργική σε εξέλιξη, το απόγευμα συνάντηση Προβόπουλου-τρόικας

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα ευρεία διυπουργική συνεδρίαση στο υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συσκέψεων ενόψει των νέων ραντεβού που έχουν οριστεί με την τρόικα. Συμμετέχουν ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου και εκπρόσωπος από το υπουργείο Τουρισμού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ίσως, στη συνέχεια παραστεί και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, με τους επικεφαλής της τρόικας με αντικείμενο τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Τεχνικά κλιμάκια της τρόικας επεξεργάσθηκαν το Σαββατοκύριακο τα μεγέθη της άσκησης της Blackrock, αλλά και τα πορίσματα των ανεξάρτητων ερευνών των Ernst &Young και Rothchild τα οποία και θα εξεταστούν στη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Γ. Προβόπουλο.

Την Πέμπτη ή την Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει ότι οι πρόσθετες ανάγκες κεφαλαίων των συστημικών τραπεζών είναι της τάξεως των 6-6,6 δισ. ευρώ.

(πηγή: Αυγή)

-------------

Η κυβέρνηση θεωρεί πως πολλές από τις αξιώσεις της τρόικας δεν «περνούν» από την Βουλή και μπορούν να επιδράσουν αποσταθεροποιητικά.  Από την πλευρά τους ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ ψέγουν εμμέσως την κυβέρνηση για το ότι είναι απρόθυμη να συγκρουστεί με τα κατεστημένα συμφέροντα.

Ο «πόλεμος» των έξι ημερών μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης

Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Αν και τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% (θα συνοδεύεται από κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ) να γίνει εφάπαξ από τον Ιούλιο και να αφορά σε ποσοστό 2,9% τους εργοδότες και 1% τους εργαζομένους, ωστόσο δεν έχουν καταλήξει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Ποιος θα βάζει την υπογραφή στις ομαδικές απολύσεις

Πρόταση της κυβέρνησης είναι την τελική υπογραφή για τις ομαδικές απολύσεις (το επιτρεπόμενο ποσοστό απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 5%) να τη βάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) και συγκεκριμένα ο γγ του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου. Ωστόσο, η τρόικα δεν φαίνεται να έχει πεισθεί πως η διαδικασία αυτή θα διευκολύνει τη διαδικασία.

Το μεσημέρι οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκη και Υγείας, Άδ.Γεωργιάδη.

Η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ για γάλα, φάρμακα, βιβλία

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ ζητούν να εφαρμοσθούν στο ακέραιο οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, την τιμή των βιβλίων και την διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η τρόικα ζητεί την διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, ενώ διεκδικεί να παραχωρηθεί σε μη φαρμακοποιούς το δικαίωμα να ανοίγουν φαρμακεία.

Ακόμη, ζητά την άρση του περιορισμού των πέντε ημερών για την διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος και δεν φαίνεται να αποδέχεται τις κυβερνητικές προτάσεις για την κατάργηση του όρου «φρέσκου» γάλακτος και την δημιουργία ειδικών κατηγοριών γάλακτος.

Στο ίδιο πλαίσιο δεν δέχεται και την πρότασης της κυβέρνησης να εξαιρεθούν από την ενιαία τιμή του βιβλίου μόνο τα βιβλία που προορίζονται για εκπαιδευτικούς λόγους και οι πρώτες εκδόσεις κάθε βιβλίου.

Ο «πόλεμος» επιχειρημάτων μεταξύ των δύο πλευρών ενδέχεται να οδηγηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup, όπου μάλλον θα απαιτηθεί να υπάρξει μια πολιτική απόφαση από το Συμβούλιο, ώστε να επέλθει συμφωνία για τη δόση.

Διορία εβδομάδων, απόφαση για τη δόση την 1η Απρίλη

Στα πλαίσια της συμφωνίας αυτής, θα δοθεί στην Ελλάδα διορία κάποιων εβδομάδων προκειμένου να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα που θα τις επιτρέψουν να λάβει τη δόση.

Οι τελικές αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης είτε θα ληφθούν στο Eurogroup της Αθήνας την 1η Απριλίου, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης εντός του Απριλίου.

(πληροφορίες από το ρεπορτάζ του Θ. Κουκάκη στο in.gr)

tags: Troika Days

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)