to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:25 | 10.07.2020

Διεθνή

Με βέτο στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης απειλεί ο Όρμπαν

«Οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσης του ζητήματος του κράτους δικαίου με το πακέτο διάσωσης της ΕΕ αναπόφευκτα θα μετατραπεί σε πολιτική διαμάχη», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας απειλώντας με βέτο


Με βέτο στο προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης στην περίπτωση που οι χρηματοδοτήσεις υπόκεινται σε κριτήρια «σεβασμού του κράτους δικαίου», απείλησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσης του ζητήματος του κράτους δικαίου με το πακέτο διάσωσης της ΕΕ αναπόφευκτα θα μετατραπεί σε πολιτική διαμάχη. Αν τα δύο συγχωνευτούν, δεν θα υπάρξει ούτε οικονομική ανάκαμψη, ούτε προϋπολογισμός», προειδοποίησε ο ακροδεξιός πρωθυπουργός σε συνέντευξη στο ουγγρικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «μπορούμε να ασκήσουμε βέτο, απαιτείται ομόφωνη απόφαση, η Ουγγαρία μπορεί να πει όχι» και να εμποδίσουμε την έγκριση του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης που έχει σχεδιαστεί για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Τα πολιτικά ζητήματα δεν πρέπει να αναμειχθούν με τη λήψη οικονομικών αποφάσεων. Οι φωνακλάδες φιλελεύθεροι της ΕΕ τείνουν να απειλούν εκείνους που δεν τους αρέσουν οι οικονομικές κυρώσεις», προσθεσε ο Όρμπαν, διαβλέποντας «αδιέξοδο».

Οι όροι για την κατανομή των 750 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, (250 δισεκατομμυρία σε δάνεια και 500 δισ σε επιχορηγήσεις) αποτελούν αντικείμενο εντατικών διαπραγματεύσεων ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ -όπως και η Κομισιόν- πρότεινε σήμερα να τεθεί όρος στη χορήγηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για σεβασμό του κράτους δικαίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)