to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:13 | 21.07.2015

πηγή: Ναυτεμπορική

Οικονομία

Με βάση τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές αξίες οι πλειστηριασμοί ακινήτων

Σοβαρή αλλαγή στη διαδικασία των πλειστηριασμών επιφέρει το 2ο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στη Βουλή.


Σοβαρή αλλαγή στη διαδικασία των πλειστηριασμών επιφέρει το 2ο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ως βάση θα λαμβάνεται πλέον υπ’ όψιν η εμπορική αξία του ακινήτου και όχι η αντικειμενική αξία όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, η έκθεση του ΓΛΚ αναφέρει: «ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της κατάσχεσης. Σήμερα, ορίζεται η αξία που προκύπτει από τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου με αντικειμενικά κριτήρια σύμφωνα με τον ν. 1249/1982».

Οι εμπορικές αξίες, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με τις αντικειμενικές (σε κάποιες περιοχές μάλιστα η διαφορά είναι μεγαλύτερη ακόμη και του 30%). Έτσι, και οι πλειστηριασμοί θα γίνονται από χαμηλότερη τιμή «εκκίνησης». Αυτό είναι υπέρ των δανειστών (π.χ. τράπεζες), καθώς θα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ολοκλήρωσης του πλειστηριασμού, αλλά εις βάρος του οφειλέτη, ο οποίος θα μπορεί να χάσει το περιουσιακό του στοιχείο σε χαμηλότερο τίμημα.

Η συζήτηση για να αλλάξει η βάση υπολογισμού του ποσού της προσφοράς κατά τον πλειστηριασμό έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε, είχε τεθεί ως βάση συζήτησης ένα πλαίσιο το οποίο προέβλεπε ότι το 2015 θα αποτελέσει μεταβατικό έτος κατά το οποίο οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνταν με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)