to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:52 | 18.03.2023

Κοινωνία

«Με τους μετανάστες είμαι μαζί»: Δυναμικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας (φωτογραφίες)

Αντιρατσιστική και αντιφασιστική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Δράσης κατά του ρατσισμού και φασισμού, που είναι παράλληλα ημέρα ποίησης αλλά και μνήμης των ανθρώπων με σύνδρομο Down


(φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας)

«Ποτέ ξανά φασισμό», ήταν το κύριο σύνθημα στους δρόμους της Αθήνας, στη δυναμική διαδήλωση του Σαββάτου η οποία έφτασε έξω από τη Βουλή, όπου βρήκε φραγμό από ΜΑΤ, αστυνομικους και κλούβες, ενώ, όπως αναφέρει το efsyn.gr, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η εικόνα ένστολου να καταγράφει με κάμερα την ώρα που οι συγκεντρωμένοι παρακολουθούσαν ομιλίες στην πλατεία Ομονοίας.

Με το μπλοκ του αντιφασιστικού συντονισμού Αθήνας και Πειραιά στην κορυφή της πορείας διαμαρτυρήθηκαν έναντια στις αντιμεταναστευτικες πολιτικές κυβέρνησης και Ε.Ε., στα στρατόπεδα - γκέτο, στις παράνομες απελάσεις και στις επαναπροωθήσεις, που φέρνουν θάνατο και αποκλεισμούς.

Προσφυγές και μετανάστες, φοιτητές και σπουδαστές, εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί ζήτησαν ανοιχτά σύνορα, άσυλο και χαρτιά, στέγη και ένταξη για τους συνανθρώπους μας στην ελληνική κοινωνία, κατήγγειλαν την αστυνομία βία και το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη διαμηνυοντας πως δεν πρόκειται να το ξεχάσουν όπως δεν ξέχασαν τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί και του Ζακ Κωστόπουλου από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και νοικοκυριά.

Η πορεία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στην Ομόνοια περνώντας από τα Προπυλαια, όπου μέλη της κατάληψης στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών χαιρέτισαν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

(το φωτογραφικό άλμπουμ του Left.gr)

Ελευθερία ζήτησαν, μεταξύ άλλων, πρόσφυγες από Πακιστάν, Τουρκία, Καμερούν, Γουινέα, το Μαρόκο, Αίγυπτο και αλλού. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν επίσης αντιρατσιστικες οργανώσεις, όπως η ΚΕΕΡΦΑ και η Κίνηση Απελάστε το ρατσισμό και η επιτροπή στήριξης προσφύγων Λαυρίου, πολιτικές οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, όπως ΣΕΚ, Αναμέτρηση, ΔΕΑ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, οργάνωση μαχητικού αντιφασισμού, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Λαϊκή Ενότητα, ΜΕΡΑ25.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν επίσης ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το τμήμα Μεταναστευτικής και Προσφυγικής πολιτικής, το τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής και οι ομάδες: ΛΟΑΤΚΙ+, Ρομά και αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Όπως τονίζουν:

Υπερασπιζόμαστε μια κοινωνία που θα πρέπει να ΠΑΨΕΙ να φοβάται για:

την καταγωγή και την εθνικότητα της, τη φυλή της, τη γλώσσα της, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της, την έμφυλη διάσταση της, τον σεξουαλικό προσανατολισμό της, την σεξουαλική ταυτότητα της, τα χαρακτηριστικά φύλου της και την αναπηρία.

Εχθρός μας είναι κάθε έκφανση του ρατσισμού που αποτελεί το πιο πρόσφορο έδαφος για το φασισμό.

Διεκδικούμε πίσω τις ζωές μας με αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη και ΔΙΚΕΟΣΙΝΙ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)